SHARE

От 12-те хил. български студенти в чужбина през 2016 г. над 11 хил.,, или над 90%, са били в европейски университети, сочат данни на Евростат. В Азия са отишли близо 800 студенти от България, в Африка – ок. 180, а в Северна Америка – малко над 150. В Централна и Южна Америка във висши учебни заведения има под 20 българи, а в Австралия и региона – девет.

“Обединени патриоти” ще решават как да продължат с ГЕРБ

Партиите от коалицията “Обединени патриоти” – ВМРО, НФСБ и “Атака”, ще имат съвет във вторник, на който трябва да обсъдят какви да са отношенията им с ГЕРБ и участието им в правителството. В петък лидерът на НФСБ Валери Симеонов подаде оставка като вицепремиер. Патриотите трябва да решат дали да посочат друг човек на негово място и евентуално кой да бъде той. В бургаския сайт flagman.bg се появи името на началника на кабинета на Симеонов Марияна Николова, но от централата на НФСБ в София не потвърдиха новината. Председателят на “Атака” Волен Сидеров предлага и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов да се оттегли – като вицепремиер по сигурността и министър на отбраната, за да може патриотите “да започнат на чисто”. Зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки коментира в понеделник, че подобно поведение отваря път към властта на ДПС.

Строежът на подводната част на “Турски поток” приключи

Руската компания “Газпром” обяви края на строителството на подводната част от газопровода “Турски поток” и преминаването към работа по наземния участък. Президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип Ердоган отбелязоха събитието с церемония в Истанбул. Това е първата от планираните четири тръби. С нея би трябвало от края на 2019 г. да започне снабдяване на турския пазар с до 15.75 млрд. куб.м годишно. За втората се обсъжда вариант да мине през България или през Гърция. Плановете са строежът да стигне до граница на ЕС през 2020 г. В понеделник руски издания, които не могат да се определят като критични към властта, цитират анализатори, според които “европейската” тръба на “Турски поток” няма да се появи в следващите няколко години. Първо трябва да се получи одобрение на ЕС, заради липсата на което пропадна проектът “Южен поток”.

Британският премиер Тереза Мей иска преходният период след излизането на Обединеното кралство от ЕС да е приключил преди насрочените за 2022 г. парламентарни избори, но предупреди че преходът може да бъде удължен.

Мей каза, че заключителната фаза в преговорите с ЕС по условията на излизането от общността ще е най-трудната и че тя лично ще доведе процеса докрай. Тя допълни, че няма намерение да подава оставка, както я призовават редица евроскептични депутати от управляващата Консервативна партия.

Премиерът Бойко Борисов възложи на МВР и ДАНС да направят проверка на издадените български документи за самоличност на чужди граждани за последните пет години “във възможно най-кратък срок”. Има няколко основания за издаване на български документи – едното от тях е заради доказан български произход, но може да става и заради определени инвестиции, при натурализация, за заслуги към държавата или заради отмяна на държавни актове, с които гражданството е отнето.

Вносителят на “Пежо” в България “София Франс ауто” спечели търга за доставка на 280 нови линейки по проекта на здравното министерство за модернизация на спешната помощ и подписа договора с министър Кирил Ананиев на стойност над 38 млн. лв. Новите специализирани автомобили трябва да бъдат снабдени с медицинско оборудване и апаратура. Кандидатите да доставят колите бяха общо седем.

“ЧЕЗ България” призовава за разумно потребление на ток.Статистиката сочи, че в България около 40% от общата консумация на електричество е за отопление, докато в Европа процентите са 24. От сметката за ток на едно четиричленно семейство за декември-февруари 70% отиват за отопление и затопляне на вода, останалите са за готвене, пране, осветление и други електроуреди.

Такса смет за гражданите и бизнеса в София през 2019 няма да се променя. За домакинствата тя се изчислява с коефициент 1.6 промила от данъчната оценка на имота, за бизнеса – 10 промила върху отчетната стойност на имотите, освен ако компаниите не заявят генерирано количество. За почистване през 2019 г. общината предвижда 206 млн. лв.

 

Бившият кмет на Ню Йорк, милиардерът Майкъл Блумбърг, дари 1.8 млрд. долара на университета “Джонс Хопкинс”. Това е най-голямото дарение, правено някога на учебно заведение в САЩ.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.