SHARE

Виновни няма. Това трябва да пише на входа на Народното събрание, това трябва да е името на националния химн. Защото това се случва в държавата, в която 15 души загиват и виновни за тяхната смърт няма.

Съдът във Видин оправда четиримата подсъдими за взрива в завода “Миджур” край село Горни Лом от октомври 2014 г., съобщиха от “Нова телевизия”. Решението не е окончьателно и подлежи на обжалване. Наскоро стана ясно, че заводът все още не е обезопасен след многобройни призиви и инциденти и все още има рискове, като прокуратурата ,нпредупреди МВР, че боеприпасите в “Миджур” все още не са безопасни. Невиновните са проектантът и собственикът на завода, който изгуби сина си при взрива; инженер Палма Иванова – инспектор “Здравословни и безопасни условия на труд и противопожарна безопасност” в завода, Божидар Василев – бивш началник на отдел “Контрол на общоопасните средства” в МВР, и Ивелина Бахчеванова.

На този ден в Аспарухово загинаха 13 души! Виновни и осъдени няма!Днес съдът оправда 4- мата подсъдими за взрива в…

Публикувахте от Стела Николова в 19 юни 2018 г.

Виновни няма – затова и зам.-министърката на труда и социалната политика изобщо не съжалява, че е пътувала в Ню Йорк с билет за над 8000 лева, за да иде на форум, посветен на хората с увреждания – докато същите протестират на палатков лагер под надслов “Системата ни убива”. Наглостта на Ралица Димитрова не е патент, но си заслужава вниманието – попитана какъв е резултатът от посещението, тя отговаря, че представяла опита и напредъка при извеждането на децата с увреждания от институциите и развитието на семейните услуги.

Междувременно протестиращите майки на деца с увреждания са наричани платени, докато протестите продължават не само и в София. Протестиращите изразяват несъгласие с позициите на Димитрова, а от бургаския протест отговориха на министърката, че “да говориш по време на протести, че хората с увреждания в България са напълно интегрирани и имат равен старт в живота – това вече е цинично”.

Виновни няма и що се отнася до историята ни. Затова и общинският съвет във Велинград например решава да поставя паметна плоча на комунистически деец, пренебрегвайки текста на приетия през май 2000 г. Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен. И докато останалите държави в Източна Европа се конфронтират с миналото си, премахват паметници, правят прочит на историята си – ние вдигаме паметници на убийците и репресиите. Вижте пълната позиция на гражданската опозиция “Демократична България” по темата.

Демократична България се противопостави на поредния опит на ГЕРБ, БСП И ДПС за реабилитация на комунизма в България

Виновни няма и за случилото се в София. “Пороят отми мръсотията и разкри язвите. Насреща ни се опулиха грозните лица на проблемите в столицата. Проблеми в изграждането на метрото, подлезите, улиците, шахтите. Винаги през този период от годината, през пролетта, има обилни дъждове, градушки. И както обикновено, властите останаха потресени, дълбоко изненадани”, пише Петър Чолаков за “Дневник”.  

Автобусните превозвачи стигат до същия извод, и не само. Те всъщност са изкарани виновни от своето правителство за спорен законопроект, с който не са съгласни. Затова превозвачите днес заявяват, че “никое от сдруженията в пътническия транспорт никога” не е било канено на обсъждания. Правителството избирателно е канило отделни фирми, като дори присъстващите в лично качество са заявявали, “че пътническият транспортен сектор непреклонно желае да бъде суверенен”. Писмото е изпратено до председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който твърди, че протестите им са политизирани.

Протести имаше и в Ахелой. Причината е нов път към Слънчев Бряг. Само за две години в участъка са станали над 150 катастрофи с четирима загинали и десетки ранени, а ремонт на отсечката е планиран от 40 години. Но не си мислете, че новият път е направен с мисъл за хората – трасето блокира достъпа до къщите, а шофьорите трябва да правят много опасна маневра, за да се включат в стар път, по който да стигнат до домовете си. Абсурдът? Ще има нов път за Ахелой, за който ще се похарчат още средства. Строенето му щяло да започне следващата седмица.

За разрушаването на т.нар. Двойна къща също не се откри причина, въпреки че нейният статут на недвижима културна ценност беше възстановен. Тя няма да бъде преизградена, няма да бъде построена наново, няма да бъде и възстановена. Само две нейни фасади, гледащи към улиците, ще бъдат направени наново по архивни снимки и монтирани върху нова сграда. Гавра с българската култура, за която – да, виновни няма! 

Вероятно затова България остава последна в ЕС по БВП и потребление на глава от населението. Корупцията и липсата на реални реформи пречат на страната ни не само да се изкачи по-напред в Европа, но и я оставят последна сред други държави, с които е тръгнала от една и съща изходна точка.

Така ако за Румъния БВП се е вдигнало от 54% през 2013 г. на 63% от средното за ЕС за 2017 г., то у нас кретаме и повишението ни за същия период се равнява на едва 3%, от 46% през 2013 до 49% от средното за ЕС през 2017 г. Какво да кажем? Виновни няма!

Затова и схемите и моделите продължават да вървят необезпокоявано. Поредна успешна и неизвестна бизнесдама купува български ресурси – този пък 24-годишната Лиляна Меродийска, която работи в бар Wake Up на морския плаж “Варвара”, който тя печели на търг. Името ѝ не присъства в Търговския регистър, а на плажната ивица с площ 3536 кв.м и годишен наем от 48 хил. лв. Меродийска ще предложи цена от 15 лв. за чадър и 5 лв. за шезлонг. Честито на печелившите!

Има ли надежда? Със сигурност. В целия свят е пълно с проблеми. Ключът към решаването им е обаче да се намерят виновниците.

Пример е Франция, където крайнодесният и евроксептичен бивш кандидат за президентската надпревара през 2017 г. Марин льо Пен ще трябва да върне 300 000 евро на Европейския парламент, тъй като е злоупотребила с европейски средства. Трибуналът на Европейския съюз в Люксембург отсъди, че Льо Пен не е могла да докаже, че похарчените средства са били наистина необходими – нещо, което например можеше да се случи със заместник-министърката от българския пример. През юни 2016 ОЛАФ заяви, че шестима депутати на крайнодясния “Национален фронт” на Льо Пен са злоупотребили с евросредства, за да плащат на фиктивни асистенти. 

Виновни ще има и в САЩ, където политическата битка за прекратяване на отделянето на децата на нелегални имигранти от родителите им се разгаря с пълна сила. Повече за този случай, както и за усилията на различни организации и политици да прокарат законова рамка, предотвратяваща практиките, наложени от президента Тръмп и главния прокурор Сешънс, ви разказахме тук. 

А у нас? Докато е безнаказано – ще се безчинства. Дано скоро открием виновните.

 

Колаж: След взрива в Горни Лом, bTV 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.