SHARE

Днес, докато държавните институции се надвикват една с друга, а българите паникьосано се чудят към коя криза да гледат първо, Емил Димитров -Ревизоро внесе законови промени, които опростиха задълженията на братя Кирил и Георги Домусчиеви, които трябваше да платят неустойки на държавата в размер на почти 60 милиона лева.

Ревизоро стана популярен с внасянето си на лобистки закон за горивата, който бе гласуван с опити да се ограничи достъп на журналистите и с въпроси “Абе ние какво гласуваме” от страна на депутатите и за който малките и средни безиностанции заплашиха с палежи и върху който днес от обединение “Демократична България” поискаха от президента Румен Радев да наложи вето. 

„Волен Сидеров с невероятно изпълнение по БНТ. Атака в защита на Домусчиев, Златев и Божков, защото ако техният бизнес…

Публикувахте от Terminal 3 в Четвъртък, 19 юли 2018 г.

 

Домусчиеви бяха спасени, докато общественото внимание е отклонено от скандалите в Странджа, като промените бяха гласувани като последна точка в сряда, въпреки че трябваше да бъдат гледани днес.

“Сряда се оказа щастлив ден за бизнесмена Кирил Домусчиев, депутата от ДПС и собственик на медии Делян Пеевски и още дузина знайни и незнайни приватизатори. По предложение на двама депутати от “Атака” и ВМРО, с решаващата подкрепа на ГЕРБ, ДПС и “Воля” и мълчаливото съгласие на опозицията от БСП бяха приети по безпрецедентен начин лобистки промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. Освободен от потенциална глоба ще е и купувачът на “Булгартабак холдинг”, свързван с Пеевски – той е длъжен да запази предмета на дейност дълго, а реално производството на цигари напоследък почти изчезна, но явно това вече ще се преглътне безпроблемно от държавата. Другият печеливш от прокарването на промените ще е бъдещият партньор на Пеевски във вестникарските му дружества “Ню имидж”, който купи преди 12 години “Бояна филм”. Те имат задължение да не продават земята на киноцентъра в престижния столичен район за 20 години, но приетите поправки им разрешават”, пишат колегите от “Капитал”, където може да научите повече по темата.  

А ние затъваме в корупционното блато все повече. КЗК спря сделките за ЧЕЗ и Нова телевизия. Ходът на Комисията за защита на конкуренцията, който противоречи на досегашните й практики, е услуга на правителството, особено в случая на Нова телевизия, където интересите са за предотвратяване на попадането ѝ в ръцете на независим чуждестранен бизнесмен. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова похвали решението на КЗК, БСП също се нареди до ГЕРБ с подкрепа за решението, както и ОП. С една дума – всичко е точно. Цялото обяснение тук. 

Медиапул

Вероятно нищо от това не учудва никого – напротив. Стена от мълчание във властта и очерняне са двете основни стратегии на българската действителност в лицето на разследващата журналистика, която изобличава подобни схеми. Журналистите са посрещани от власти с “широко затворени очи” или по-лошо – биват следени, тормозени и обезсърчавани чрез кампании за очернянето им и са наричани “врагове на държавата”. Това се казва в  доклад на “Репортери без граници” за състоянието на разследващата журналистика в България, която се намира на 111-о място от 180 държави по свобода на словото и вече е по-зле от всички държави на Западните Балкани, не само в ЕС. Повече по тази тема тук. 

И защото принадлежим към този свят, и защото не сме се откъснали от него – радио “Свободна Европа” обяви завръщането си в България. Новината ви съобщихме тук, но тъй като журналистическият климат в България е развален от години, вълнението някак е потушено от потенциалното утежняване на ситуацията, в случай че поредна медия започне да следва нечия адженда, вместо да служи на истината.

Радио "Свободна Европа" се завръща в България и Румъния. Целта била да се направи опит да се засили медийната среда в…

Публикувахте от Тони Филипов Д-р в Сряда, 18 юли 2018 г.

 

И докато сме на тема дезинформация и неадекватност – Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) е установила вторично огнище на чума по животните в град Болярово, област Ямбол, съобщиха от “Дневник”. Междувременно еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че властите вземат адекватни мерки и подчерта, че болестта се предава в пряк контакт между животните и не може да става чрез посредници. Той заяви, че е редно стопаните да получат обезщетенията, които са над 250 лева и са над пазарната цена. Еврокомисарят успокои, че “Европейски ветеринари вече са на място и работят със своите български колеги”.

Тоест умишленото всяване на паника от страна на основни медии в страната, че причинителите са “бежанци”, бе абсолютно правилно осъдено от Асоциацията на европейските журналисти. Псевдонаучното твърдение на въпросния вестник беше заклеймено от организацията, но все пак – 111-о място по свобода на медиите, няма как да се очаква нещо друго.

За комуникационната криза и паниката, в която БАБХ хвърли населението и която можеше да бъде избегната, вече говорихме тук, както и за мерките и приложението им, които тепърва се комуникират с потърпевшите и обществото. Междувременно има две заразени стада в Странджа към този момент – в Шарково и в Болярово. Дезинфекцията на населените места под засилен контрол продължава. Обещано е засилване на охраната и контрола, както и ограничаване на движението. Още по темата. 

“Удобният за ЕС български модел”: излъска ли страната имиджа си с председателството, питат от “Дневник”, а отговора може да прочетете тук. 

Иначе – докато китайски концесионер отказа концесия на летище Пловдив, отдаването на летище София бе одобрено. 

А прокуратурата направи пореден обвинителен акт срещу бившата съдийка Румяна Ченалова, което е връщано на два пъти от Софийски градски съд и Софийски апелативен съд. Ченалова е обвинена в престъпление по служба и документно престъпление, като тя е основен участник в записите “Яневагейт”. Историята си припомнете тук. 

По света – рискът Великобритания да напусне ЕС без сделка със съюза е нараснал през последните седмици. По този повод ЕС издаде предупреждение към държавите членки под формата на документ от 16 страници, който съдържа рисковете на Брекзит без сключена сделка. Той подчертава, че ударът от подобен сценарий ще се усети от гражданите и предвижда визи за британците, които искат да посетят континента. Транспортът между двете страни ще понесе огромен удар, като митниците, санитарните и фитосанитарните контроли по границите ще предизвикват значителни закъснения и трудности за транспорта.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.