SHARE

Освен че правителството поддържа монопола, заради който плащате по-високи сметки и освен че заради този монопол търпи глоби, плащани с вашите данъци, то след това и ви лъже, че действията били в името на “националната сигурност”.

Комисията не е искала продажба на БЕХ, опроверга комисар Вестагер оправданието на Теменужка Петкова за наложената глоба от 77 млрд. евро. Комисията е искала преструктуриране на холдинга, за да създадат условия за конкурентност на пазара и подобрят условията на потребителите.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер обясни, че в хода на разглеждането на случая със злоупотребата с господстващо положение на българския газов пазар от държавния “Булгарски енергиен холдинг” и дъщерните му “Булгаргаз” и “Булгартрансгаз” Европейската комисия е настоявала за преструктуриране на холдинга. Това е можело да стане чрез изваждането от шапката му на доставчика на газ и оператора на газовата мрежа, за да не могат да съгласуват действията си и да вредят на пазара.

Как обаче ще се извърши преструктурирането е било оставено на българското правителство, което е можело да избира между различни опции, стана ясно от думите на Вестагер. Те реално опровергават премиера Бойко Борисов, че условието на ЕК да прекрати наказателната процедура и да не наложи обявената преди глоба от 77 млн. евро било да се приватизира газовият оператор “Булгартрансгаз”. По-рано във вторник Борисов обяви във Виена, че подобно съгласие би било национално предателство и медиите щели да излязат със заглавия “Борисов даде тръбите на България”, а в мрежата щели да влязат руски и турски фирми.

Още по темата. 

Притесненията за глобалната икономика отново натиснаха борсите

Притесненията за глобалната икономика и очакванията за още по-високи лихви в САЩ оказаха нов натиск върху финансовите пазари по света. В понеделник Уолстрийт отбеляза пореден спад, с което маркира най-слабия си период за началото на декември от 1980 г. (все пак днес сесията започна с леко възстановяване). В Азия пазарите са на 14-месечно дъно, понижения има и в Европа. В САЩ над половината от акциите в широкия индекс S&P500 се търгуват на меча територия, тоест загубили са над 20% от последния си 52-седмичен връх. В тази група са компании като Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Alphabet/Google.

Жирардели бил купил “Юлен” още през 2016 г, но не можел да каже от кого

Световният шампион по ски Марк Жирардели придобил собствеността в концесионера на ски зоната в Банско “Юлен” през 2016 г., а процедурата за покупката е започнала още през 2012 г., съобщи самият той в интервю за “Нова”. Вчера Жирардели се е заявил като собственик на офшорката, която притежава “Юлен”, на среща с министрите на икономиката, екологията и туризма. Запитан защо едва сега излиза наяве, отговори: “Никой не ме е питал.” Той отказа да назове продавача заради клаузи за конфиденциалност, но каза, че бил фонд с инвестиции на три континента и се оттеглил заради “много негативен шум” около Банско. Жирардели настоя, че за да бъде курортът успешен, непременно трябва да се построи втора кабинкова линия.

Твърденията на Жирардели не могат да бъдат потвърдени, съобщава “Капитал” , и доказани през публичните регистри, тъй като дружеството, на което той твърди, че е собственик, е офшорно. Остават обаче няколко проблема, един от които е вероятен сериозен конфликт на интереси, тъй като от 3 години Жирардели е съветник на министъра на туризма Ангелкова. Не е ясно и защо за промяната на собствеността на дружеството не е поискано разрешение от КЗК. Темата за собствеността на “Юлен” отдавна вълнува обществото. Преди месеци премиерът обяви всеизвестното – че Цеко Минев е собственик. А проверка на “Капитал” показа, че още от 2014 г. и в момента концесионерът на ски зоната се управлява от сестрата на съпругата на Минев.

ЕС успя да се договори за компромисни екоизисквания за новите автомобили

Европейският съюз успя да договори компромис за намаляване на емисиите на въглероден диоксид от новите коли до 37.5% и от ванове с 31% до 2030 г. До съгласието се стигна след напрегнати преговори между европарламента и страните членки. В продължение на месеци ЕС беше разделен по въпроса. Германия, която има най-големия автомобилен сектор в блока, предупреди, че строгите цели може да навредят на индустрията й и да струват работни места.

Работодателите, синдикатите и правителството не постигнаха съгласие за начина, по който да бъде плащан нощният труд, съобщи БНР след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. След Нова година работна група с участието на работодателите и синдикатите ще обсъди и предложи законодателни промени, обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Франция ще въведе собствен данък за големите технологични фирми от 1 януари, след като усилията на ниво ЕС пропаднаха, който според френския финансов министър Брюно льо Мер ще донесе 500 млн. евро на икономиката през 2019 г. Франция и Германия настояваха за данък на ниво ЕК, но страни като Ирландия, Чехия, Швеция и Финландия се обявиха против.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.