SHARE

“Франция желае България да се присъедини към ERM II, но едновременно да влезе и в банковия съюз, което ще позволи да се наблюдава отлично банковата система на България. Така че днес технически изглежда на базата на всички направени анализи, че условията за влизане в ERM II са изпълнени. Бих желал само това да съвпадне с влизане в банковия съюз.”

Така френският президент Еманюел Макрон отговори на журналистическо питане за “конкретна дата” за България за присъединяване към валутния механизъм ERM II.

Българското правителство вече заяви, че до края на първото полугодие ще направи формална крачка в посока българският лев да се присъедини към валутния механизъм ERM II. През следващата седмица се очаква да бъде публикуван и Докладът за конвергенция за България и останалите страни от ЕС, които са поели ангажимент да приемат еврото, но са извън валутния съюз.

Подробности.

“Това, което направихме със срещата на лидерите на ЕС с лидерите на Западните Балкани, трябва да си Корнелия Нинова, за да не го оцениш, за всички е ясно”, коментира в петък премиерът Бойко Борисов.

И наистина – от перспективата пред Балканите и инфраструктурните проекти до евентуалното разрешение на спора с името на Македония, изглежда, премиерът постигна успех в дипломатическия си ход. Преди обаче да се зарадвате, може да чуете следващата му реплика:

“И Турция през мюсюлманското население, и Русия през православието имат своето влияние у нас, не трябва да се конфронтираме с тях, а да градим мостове”, да, ще градим мостове с Русия и по този повод идва и следващата новина:

Държавата  планира да е собственик на 34% от АЕЦ “Белене”

Настроенията в държавата са да си остави 34 на сто от централата. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова, когато правителството внесе в Народното събрание доклада си с предложение да отпадне въведеният през март 2012 г. мораториум върху ядрения строеж и да се реализира платеното вече оборудване чрез привличане на частен инвеститор.

Междувременно имаме развитие с южната ни съседка:

“Република Илинденска Македония” е новият компромисен вариант, предложен от македонския премиер Зоран Заев на гръцкия му колега Алексис Ципрас по време на срещата им в София за разрешаване на спора за името на бившата югорепублика. Това съобщават в петък няколко македонски медии, както и източници от правителството в Скопие.

След разговора си с Ципрас, проведен в четвъртък в кулоарите на срещата на върха ЕС – Западни Балкани, македонският премиер заяви, че двамата са стигнали до едно конкретно решение на 25-годишния спор за името на Македония, който блокира евроатлантическите перспективи на страната. Заев не конкретизира кое е името, но изрази увереност, че решение ще бъде постигнато до срещата на върха на ЕС през юни, когато Скопие се надява да получи покана за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз.

Ципрас беше по-предпазлив, заявявайки, че двете страни разглеждат стъпка по стъпка всички детайли. Още по темата. 

Цецка Цачева: България е единствена страна в ЕС, където има “вечни длъжници”

България остана единствената държава в ЕС, в която няма разписана процедура как се слага край на вечните длъжници, коментира в петък министърът на правосъдието Цецка Цачева във Варна, цитирана от БТА. Тя участва в международна конференция за процедурите по несъстоятелност, която е част от програмата на председателството.

В момента европейските институции дебатират върху проект за директива, която има за цел да уреди част от въпросите на европейско ниво. Подробности. 

Пътнически самолет на кубинската авиокомпания Cubana de Aviacion е катастрофирал при излитане от международното летище на Хавана. 

Според първоначалната информация на Си Ен Ен става дума за “Боинг 737”, изпълняващ полет до Гвиана. Други съобщения обаче говорят за вътрешен полет до град Олгуин в източната част на страната.

Поне десет души са загинали при стрелба в училище в град Санта Фе в американския щат Тексас. Вътре и около училището са били открити експлозиви. Районът е отцепен.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.