SHARE

Голямата новина днес е, че най-накрая изпълнихме социалистическата мечта за Софийското море – макар и да не я вместихме в петилетката. В България явно играем на една нова игра, наречена “Кой град ще се наводни днес”. Тази игра в никакъв случай не е по вина на неадекватно изпълнявана инфраструктура. За виновник – попълнете извинение, предоставено от общината на празното място: ……………………………. .

Но у нас е хубаво, хубава е България, хубаво ни е с тези управляващи и техните проекти. HUBAVOE!

За наводненията по чисто нови булеварди и метрото в София ще е виновно времето… Общината пак е света вода.

Публикувахте от Иво Мирчев в 18 юни 2018 г.

Варна, завиждайтиииии! И отдолу и отстрани вали при нас! Като аквапарк сме.

Публикувахте от Теодор Михайлов в 18 юни 2018 г.

Sofia University Waterfalls

Публикувахте от Vera Ore в 18 юни 2018 г.

Метрото ми е мореСнимка: Gergana Kostova

Публикувахте от Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia в 18 юни 2018 г.

 

Благодарение на Софийското море сигналът на БНТ бе прекъснат за период от време, като се съобщава, че повредата е отстранена. Още за случващото се в София тук. 

Потоп в София

Ето така изглежда София след днешния силен дъжд: http://bit.ly/2MEavGC

Публикувахте от bTV Новините в 18 юни 2018 г.

 

Но ако смятате, че само софиянци са били късметлии днес – това въобще не е така, защото в България се краде еднакво навсякъде. След като Варна се превърна във Венеция, улици в Бургас бяха наводнени, както и ниските етажи на няколко къщи. Силният дъжд е довел до разрушения и в Дупница, където цяла улица в града беше отнесена от водата, а хората не могат да напуснат домовете си. 

Публикувахте от Добрин Петков в 17 юни 2018 г.

 

И с малък привкус на ирония и хумор – метеоролозите от БАН заплашиха да спрат работа. Не знаем дали от времето или държавата. Знаем, че държавата със сигурност не е виновна, значи остава да обвиним времето. Още по темата. 

Междувременно скандалът около пореден корупционен инфраструктурен проект тотално бе погасен, след като Софийският градски съд прекрати делото срещу бившия директор на НДК Мирослав Боршош. Причината за прекратяването е, че обвинението е неясно, противоречиво и двамата подсъдими не могат да разберат за какво престъпление ги съдят. Още два знакови прокурорски провала са тези срещу Боршош и Семерджиев, като колегите от “Медиапул” прозорливо припомнят, че досега Сотир Цацаров оправдаваше провалите със съдиите от СГС, но сега с новия спецсъд нещата стоят малко по иначе.

Но инфраструктурните недоразумения, които явно ще станат основен символ на десетилетието ГЕРБ, не свършват дотук. Над 30 преместваеми обекта са поставени върху плажната ивица в Слънчев бряг, без да са предвидени или без да са в съответствие с одорбената схема, или въобще без разрешения за поставяне. Сигурни сме, че нередностите са многобройно повече, но и настоящият резултат от проверка – плод на бурлеска между министрите Ангелкова и Симеонов, е достатъчен и би предизвикал редица оставки в нормалния свят. Подробностите тук. 

И понеже денят явно върви на подобни теми – на съборената вече  “Двойна къща” бе възстановен статутът за паметник на културата, след като беше съборена. Да, абсурдът е пълен и за него няма друг коментар, освен това, което вече сме казали на страниците на “Терминал 3”. 

Всички знаем, че причината за това е разяждаща до кокал корупция, която е превърнала държавата в клатещо се скеле, което аха да падне. Символ на това е работата на спецпрокуратурата по делата за корупцията. След като гражданското общество, специалисти прависти и юристи, съсловия и кой ли още не заяви, че специализираната прокуратура и съд ще бъдат просто бухалки и сламени институции, днес виждаме на практика как тези органи са създадени просто за перде пред очите на европейските институции, които чакат от България да се превърне в правова държава. От общо 13 образувани дела (от ноември до юни) шест са били прекратени и върнати на прокуратурата поради негодност на обвинението. Има една постановена оправдателна присъда, а по едва две от останалите шест дела процесът е тръгнал по същество, но едва ли ще приключи до края на годината, показа проверка на “Дневник”, откъдето разказват за провала на поредния опит да се борим с корупцията – истински.

Поредна жена беше пребита до смърт. 19-годишно момиче е починало, след като е пребито от бащата на детето си. Извършителят е бил криминално проявен. Това е пореден случай в България, където правната рамка за защита на жените от насилие е крайно недостатъчна, а органите на реда са безсилни да се справят с проблема.

А за корупцията плащат данъкоплатците. Кметът на “Младост” Десислава Иванчева изпраща жалба в Евросъда по правата на човека в Страсбург за показната акция „Младост“ и случващото се след нея, научи “Де факто”. Подробности по случая може да прочетете в изданието, откъдето напомнят за задържането на Иванчева – абсурдни уволнения, белезници, липса на храна и вода, медийни сензации.

Снимки от Калининград, Русия, индикират, че Русия подновява бункерите си за ядрени оръжия. Сателитни снимки от балтийския регион показват обновление на склад за съхраняване на ядрени оръжия, пореден индикатор за това, че Москва активира програмите си с ядрени оръжия на фона на все по-обтегнатите отношения със Запада. Работата над бункера е започнала през 2016 г., а новият покрив е поставен през лятото. Не е ясно дали руските военни имат ядрени глави на това място или дали такива ще бъдат съхранявани там. Руските военни обявиха през януари, че необходимата инфраструктура за мобилни ракети Iskander-M  е била поставена в тази зона, като САЩ заявяват, че заради обсега им от 500 километра те нарушават споразумение, подписано през 1987 г. Калининград е и база на руската балтийска флота. 

Междувременно Китай атакува търговските мита на Тръмп, заявявайки, че “Глупакът строи стени” и обявявайки администрацията Тръмп в егоизъм, грубост и капризи. “Непредвидимостта на администрацията Тръмп е ежедневие, направо е скучна за нас в Китай.” Китайските медии пък оставят място за спекулации. “Имайки предвид честата промяна в настроенията на администрацията на Доналд Тръмп, е рано да стигаме до заключението, че започва търговска война”, казва редакторско обръщение в английската версия на китайско издание.  

Колаж: Иван Червенков, оригиналния кадър – станция “Г. М. Димитров”, може да видите поместен по-горе. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.