SHARE

Родители на деца с увреждания излязоха в сряда на шести пореден протест за последните три години с искане за цялостна реформа към децата с увреждания. Можете да прочете историята на Йовка, майка на Йоанна, в “Терминал 3”. 

Този път обаче ефект поне на думи ще има. Премиерът научил от репортаж за случващото се и чиновническото отношение към тях. И така бързо последва реакция и от социалния министър Бисер Петков:

“Те са свързани с радикална промяна в политиките по отношение на хората с увреждания, с искане за гарантиране на така наречената лична помощ или личен бюджет в размер не по-малко от две минимални работни заплати, промяна в медицинската експертиза, премахване на ТЕЛК, съответно медицинска оценка на база на разширена епикриза. Министерството на труда и социалната политика ще направи един подробен финансов анализ на всичко, което се насочва като подкрепа под формата на пари и социални услуги към хората с увреждания”, посочи той.

 

При липсата на институции – изглежда всичко трябва да бъде свеждано до вниманието на премиера и той на каквото се трогне, ще се сбъдне.

И като говорим за институциите и тяхната липса – виждаме как се “случват” нещата и при обществените поръчки.  Борисов прати министри да се обясняват на Радев за обществените поръчки.

“Отивате при президента и му казвате: за който смятате, че е на тъмно, вземаме прожектор и го осветяваме!” Такова нареждане спусна премиерът Бойко Борисов на министрите в отговор на обвиненията на Румен Радев, че държавната се управлява непрозрачно и неефективно.

“Не може заради една бълха да горим целия юрган. По всяка тема може да му се отговори, но не искам да влизам в неговите войни.”

Ако в другите държави това са въпроси от компетенцията на  прокуратурата и регулаторите за обществените поръчки, то при нас има изключителна ефикасност – министрите правят признания на президента по заповед на премиера, защото на последния не му се водела война.

Прокуратурата е заета с други неща у нас.

Кметицата на столичния район “Младост” Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, показно арестувани преди ден в центъра на София, са обвинени във взимането на подкуп от 70 000 евро от строителен предприемач, 14 000 от които отишли за посредника в схемата и това се доказва с белязани банкноти, свидетелски показания и протоколи от използвани специални разузнавателни средства.

Това заяви водещият специалната прокуратура у нас Иван Гешев и допълни, че обвинените “светнали като коледна елха”. – думи, които отново ще доведат до дело в Страсбург.

“Десислава Иванчева може и да е поискала и приела подкуп. И ако за това има доказателства, следва след провеждане на справедлив процес да си понесе отговорността.

Зрелищната акция с публичното й задържане, държана окована с белезници на улицата часове наред и целенасоченото организирано медийно отразяване, с особен приоритет за „медиите“ бухалки, няма нищо общо нито с правото, нито с правовата държава. Напротив, това е произвол, който показва, че в България няма равенство пред закона и няма правова държава”, коментира преподавателят по право на ЕС Христо Христев по казуса.  

Имаме нов план за застрояване на Царево, но той по думите на министър Нено Димов бил “по-щадящ” за природата. Новият вариант на общия устройствен план на община Царево позволява ново строителство в селата Синеморец, Резово и Варвара, които са сред последните непрезастроени населени места по Черноморието. В момента тече 30-дневен срок на обществено обсъждане на доклада за оценката за въздействие на околната среда върху документа.

Здравната каса е спестила 23 млн. лева от поевтиняване на лекарства за година. 

Цените на общо 570 лекарствени продукта от позитивния списък са били намалени през миналата година заради външното рефериране с други европейски държави и навлизането на генерични продукти. Поевтиняването на медикаментите е довело до намаляване на публичните разходи за лекарства, като НЗОК е спестила 22.9 млн. лева, а здравното министерство – 751.5 хил. лева. Подробности. 

Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли обяви, че Русия я чакат нови санкции, но като научи за това, президентът Тръмп ги отмени и от Белия дом обявиха, че Хейли се е объркала, като разбрала, че страната ѝ готви нови санкции.

“Аз не се обърквам”, заяви тя и потвърди, че САЩ всъщност са си сменили позицията, когато президентът е научил за санкциите.

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че в Турция ще се проведат предсрочни избори на 24 юни, които ще са първите след промените в конституцията, превърнали държавата в президентска република и дали на Ердоган допълнителни правомощия.

Принципно изборите за парламент и президент трябваше да се състоят през ноември 2019 г.

Британският медиен регулатор Ofcom е започнал седем разследвания срещу флагмана на руската пропаганда Russia Today – RT.

Регулаторът разследва медията дали e нарушила правилата за безпристрастност и обективност в предаванията си, особено след отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал в Солсбъри миналия месец.

От Ofcom уточняват, че и преди са наблюдавали нарушения в медийните стандарти от страна на RT (общо 15 от 2012 г. насам), но понастоящем се наблюдава пик на „сериозни, системни и продължаващи нарушения на стандартите“, които могат да доведат до заключението, че медията не може да продължи своето излъчване. Повече по темата. 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.