Вечерен бюлетин – 17 октомври 2018 г.

SHARE

“Пловдив през 30-те години е бил център на тютюневата индустрия, а тютюневата индустрия е допринасяла над 2/3 от брутния национален продукт на България. Това е не просто знаково, а има една книга “Балкански дим”, в която се разказва цялата история на България през тютюна и може да бъде обяснена цялата история на България – защо ние заставаме на страната на Германия по време на Първата световна война и Втората световна война през тютюна и през нашите интереси.

И това е толкова средищно за България това място, толкова знаково и толкова символно, че то трябва да бъде обявено като фундаментална културна ценност. 

Нищо не се прави и в крайна сметка това се превърна в политика на всички собственици на складове и в момента, ако обиколите тютюневия град, има над дванайсет или тринайсет сгради с бутнати покриви, като целта е те да се саморазрушат, за да бъдат ликвидирани и на тяхно място да бъдат построени “Хилтъни” – големи дванайсет-, тринайсет-, осемнайсететажни стъклени, красиви, прекрасни сгради и това нещо да бъде изтрито от лицето на земята. Това се прави от хората в кметската управа и го казвам съвсем отговорно, че те го правят това зад кадър. Просто това са уговорки, защото е много лесно и законите на държавата го позволяват, това място да бъде обновено, да бъде съхранено. Тоест да бъде запазена тая история.”

Това черно пророчество на Манол Пейков публикувахме на страниците на “Терминал 3” през юли месец т.г. 

Припомняме ги, защото именно днес пловдивският Окръжен съд призна за невинни собствениците на фирма “Одрин 8” Георги Бранеков и Александър Николич по делото за полуразрушения през март 2016 г. тютюнев склад на ул. “Одрин” №8, съобщи пловдивският сайт “Под тепето”. Двамата бяха обвинени в незаконни строителни дейности в имот, обявен за паметник на културата, както и че са ползвали преправен официален документ, за да съборят сградата на “Ориент табако”. Тази новина може да прочетете тук. 

А иначе стана ясно, че два от горелите тютюневи склада в Пловдив ще станат жилищни сгради с подземни гаражи. Коментари, разбира се, няма. Нито от инвеститорите, нито от Министерството на културата. 

Да не кажете, че не сме ви предупредили. За пореден път.

 

Полша подписа договор със САЩ за доставка на втечнен природен газ за срок от 20 години, съобщи компанията Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG). Американският втечнен газ ще бъде с 30% по-евтин от руския газ, като по този начин се “избавя от игото на руския газ”, както разказват колегите от “Клуб Z”, където може да прочетете повече по темата. 

Иначе на територията е пореден ден на раздаване на европари, пореден ден на хулене на Европа, пореден ден на безнаказаност и беззаконие.

160 милиона лева за ремонти на спешните центрове в страната, безплатни пътувания с цел опознаване на Европа за младите европейци. На фона на поредните разпределени траншове телевизията на един от управляващите ни и конферансие на коалицията Волен Сидеров бе излъчвана под форма на цитати в една своя телевизия, която плете конспирации в продължение на няколко часа. Напомняме, че същият се бута за консервативен европарламентарист.

Иначе, докато правим сметките, 1 милион лева ще отидат за ремонт на правителствения “Еърбъс“. Прогресивно продължаваме да залагаме на бъдещето и да инвестираме интелигентно с бюджетни милиони за спортна зала в Кърджали и църкви. 

Продължава ремонтът на ремонта на ремонта в София заради некачествени материали и забавяне на изпълнението. Повече по темата. На ремонта на ремонта на другия ремонт продължават проверки, като повече по тази тема вече говорихме тук. 

Нашата здраво охранявана от телена ограда за милиони граница е пропуснала 2000 нелегални мигранти, като повече от половината са задържани във вътрешността на страната. Голяма част от тях са от Ирак и Афганистан. Данните сочат, че тези, които са арестувани до границата, са успели да преодолеят бодливата тел и охраняваната гранична бразда. 

Спешни промени в законодателството за облекчаване на донорството и проверки за това кой носи вина за фатално забавени белодробни трансплантации в чужбина. Така ще отговори държавата на тревожната ситуация с починалите в последните две седмици трима души, чакащи за трансплантация на бял дроб. Да видим. Междувременно на хората с увреждания бяха обещани 486 млн.лв., като се създава Държавна агенция за хората с увреждания, която ще прави индивидуални профили на хората с увреждания и ще координира техните права.

Чудо – Цветан Цветанов намекна, че България може да изгони руски дипломати. Може би трябва да почакаме още, поне година-две, та да отшумят нещата и да не трябва да правим нищо. Че Борисов пак ще трябва да ходи да се извинява на Путин.

Ако имаше референдум, българите биха гласували за оставане в Европа. Одобрението към ЕС е най-високо за последните 25 години, като повече от всякога европейците смятат, че членството на страната им в съюза е нещо добро. Повече по тази тема и точните данни може да откриете тук. 

Най-малко 19 души са загинали при взрив и стрелба в колеж в град Керч в източната част на Крим. Това съобщават руски издания, като цитират местни медии. Поне 41 души са хоспитализирани, шестима са в тежко състояние.

Руската национална гвардия “Росгвардия” определи случилото се като “терористичен акт” (по-късно следствието преквалифицира деянието като “убийство на двама или повече души”). Премиерът на Крим Сергей Аксьонов съобщи, че заподозреният е студент, който се е самоубил след експлозията. Тялото му е намерено в сградата на колежа. Следим ситуацията, като за инзвънредни съобщения следете страницата на “Терминал 3” във Фейсбук. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.