SHARE

Докато в България се сеят страх и паника, законодателството продължава да се деформира, така че да служи на силните на деня вместо на справедливостта.

Така предстоят промени в Административнопроцесуалния кодекс, които са внесени без обществено обсъждане, ударно и без оценка. Става въпрос за рязко увеличаване на таксите за обжалване на решения, като става въпрос за един вид забрана на конституционното право на гражданите да защитават правата си в съда.

“Рязкото увеличаване на таксите за обжалване на решения на административни органи е в унисон с желанието на управляващите за свръхдържава, която не подлежи на контрол от никого, се казва в позиция на коалиция “Демократична България” . Това води до тотален размах на корупционни схеми, подаръци за олигарсите и в крайна сметка ще загубим милиарди, а схемите на властта ще доведат до дефицити, повишени данъци и унищожена природа. Защото държавните органи никъде по света не са безгрешни, а напротив – често се поддават на всякакви зависимости. Особено когато знаят, че няма пред кого да отговарят за действията си.”

Беззаконието има много проявления. Едно от тях е Скаптопара. На 20 юли граждани организират жива верига за Скаптопара, призовавайки за спасяване на това културно-историческо наследство. Повече за събитието тук. 

След 4 дни древното селище Скаптопара ще бъде изравнено със земята…След 4 дни Вашите деца и внуци ще бъдат лишени от…

Публикувахте от Martin Marchev в Понеделник, 16 юли 2018 г.

 

Деформираната справедливост е очевидна и в случващото се с председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, спасена от отговорност за доказани нарушения. Нарушенията на Даниела Дончева станаха известни от открито заявление в края на 2017 г. на съдията от Търговското отделение Милен Василев до всички съдии от АпС, че председателят Дончева е иззела делата му и ги е възложила на себе си, сред които и дело, свързано с КТБ, с материален интерес от около 102 млн. лв., припомня “Дневник”. Проверка и на Върховния касационен съд установи нарушения на Дончева. И след като Инспекторатът отказа да внесе във ВСС предложение за дисциплинарно дело, това предприе председателят на ВКС Лозан Панов. Според последните промени в Закона за съдебната власт председателят на ВКС, правосъдният министър и ИВСС са единствените, които могат да инициират дисциплинарно производство. Предложението на Лозан Панов е отлагано седем пъти.

И когато скелето на държавата – правосъдието – е деформирано, то всичко останало е безсмислено. Всяка година близо 450 лекари и 1000 медицински сестри напускат България и се отправят на Запад. Не само ниското заплащане ги кара да заминат. Резултатът е трагичен. Най-вече за пациентите в провинцията, пише “Дойче веле”. Разочаровани от корупцията и лошото финансиране, лекарите масово бягат. “Проблемът е не само в заплащането, а и в по-добрите условия за работа, във възможностите за кариерно израстване и усъвършенстване на професионалните умения”, изтъкват интервюирани.

Междувременно теренът на недостроеното ИПК “Родина”, някога под контрола на Цветан Василев и Делян Пеевски, е закупен от рекламиращия активно в медиите на Делян Пеевски Михаил Тиков, който е собственик на болници и имоти, сред които най-голямата като приходи верига болници в София “Софиямед”.

В медицинските среди името на Тиков се свързва с това на депутата от ДПС, но единствената видима връзка между двамата е, че болниците на Тиков са голям рекламодател в медиите на Пеевски. Самият Тиков отрече депутатът да има участие в сделката, пише “Капитал”.

А частен самолет бе скрит от МВР на летище София, по-малко от 4 месеца след скандалния случай с пропуснатите без проверка пасажери. Самолетът е кацнал на 13 юли в София и след малко повече от час е излетял за Скиатос, Гърция. Оправданията и извиненията може да прочетете тук. Достатъчно е само да кажем, че според властите това е поредица от случайности.

Съдът официално остави двореца “Врана” на държавата. Състав на Върховния касационен съд (ВКС) не допусна за касационно обжалване делото, заведено от Симеон Сакскобургготски и сестра му срещу държавата за възстановяването на собственост върху земеделското стопанство “Врана”. Основен мотив на съда: царят не е физическо лице, а само монарх. Наред с това върховните съдии осъждат Симеон Сакскобургготски и да плати допълнително 130 хил. лв. на фирмата “Врана” ООД за адвокатските разноски, които е направила по делото.

Днес в “Терминал 3” бяхме по-ориентирани към новините от света – говорихме си за арестувания руски шпионин в САЩ, реакциите след изумителната среща и пресконференция на Доналд Тръмп и Владимир Путин, недекларираните средства, изразходвани от кампанията за напускане на ЕС Брекзит.

Европейският съд за правата на човека осъди днес Русия за това, че нейните органи не са разследвали ефективно убийството на руската журналистка Анна Политковская. В отделно дело съдът в Страсбург осъди Москва за нарушение на човешките права на групата Pussy Riot. Повече по темата. 

Снимка: Дневник

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.