SHARE

Втори рунд на преговорите Брекзит започна днес в Брюксел. Британският министър по въпросите, касаещи Брекзит, Дейвид Дейвис заяви, че е време да се вдигне несигурността над британците, живеещи в държави – членки на ЕС, както и над европейците в Британия. Неговият ответник от страната на ЕС Мишел Барниер стои зад тезата, че правата на гражданите, както и разходите, които Британия трябва да заплати на ЕС, трябва да бъдат обсъдени, преди да се преминава към други въпроси. Преговорите ще се провеждат и през лятото, когато европейските институции обикновено са във ваканция, поради тяхната сложност и тясната времева рамка, с която двете страни разполагат.

“Проблемът със съсловните организации на магистратите е много по-малък в сравнение с проблемите, които ще се появят за финансирането. Ако поправките в Закона за съдебната власт бъдат приети, голяма част от дейността на Националния институт на правосъдието (НИП) например ще бъде поставена в опасност.” Това заяви по БНР Красимир Шекерджиев, избран за член на Съдийската колегия на бъдещия ВСС от съдийската квота. Коментарът засяга внесения от ГЕРБ и “Обединени патриоти” проект за промени в Закона за съдебната власт, който вече мина в правната комисия на първо четене и предвижда забрана за финансиране на съсловните организации на магистратите от външни /чуждестранни източници/. Действащият активно с реакции по всички събития и процеси, засягащи съдебната власт, обаче е предимно Съюзът на съдиите в България (ССБ). Освен ССБ против проекта излязоха със становища и организациите на прокурорите, следователите и административните съдии.

Ние сме членове на европейската съдебна мрежа. Всяка година десетки магистрати пътуват – на обмен, на стаж. Ако се прекрати това финансиране, нито една делегация няма да може да отиде на учебно посещение нито в съдилищата от общността, нито в Люксембург.

 

Сметната палата отказа да завери годишния финансов отчет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” за 2016 г., тъй като той не осигурява вярна представа за неговото финансово състояние и имущество, съобщи одитната институция. От палатата посочват, че още от 2012 г. установяват повтарящи се отклонения, като са отказвали да заверят отчетите на университета за 2014 и 2016 г., а са подписвали документите с резерви през 2012, 2013 и 2015 г.Груби нарушения – в брой е платен недвижим имот – вилна еднофамилна сграда в гр. Черноморец, на стойност 58 725 лв., което е категорично нарушение на закона, посочват от палатата. От Сметната палата дават пример и със сметката “Компютри и хардуерно оборудване”, където са отразени 9 235 594 лв. Същевременно обаче сборът от оборотните ведомости на звената по същата сметка е 9 029 279 лв., а при инвентаризацията са установени 4 557 206 лв. По сметка “Други машини, съоръжения, оборудване” в баланса са отразени 28 400 442 лв., сборът от оборотните ведомости на звената по сметката е 25 449 447 лв., а при инвентаризацията са установени 17 866 889 лв. Междувременно предстои проверка за законноста на допълнителните възнаграждения за персонал, получавани в Софийския университет в периода 2011-2016 г., подадена по сигнал на студенти от академичния съвет.

Русия упражнява натиск над САЩ за връщане на собственост, която бе отнета заедно с изгонването на руски дипломати миналата година като санкции срещу намесата на Русия в изборите в САЩ през 2016 г. Русия казва, че президентът Тръмп няма дипломатически план за разрешаване на ситуацията след срещата на Г-20 по-рано този месец в Хамбург. Междувременно Москва обяви, че вярва, че някои от туитовете на Доналд Тръмп са предназначени само за локална публика – тоест твърденията на Тръмп, че няма да има група за съвместно сътрудничество за киберсигурността (какъвто бе обявеният план от Владимир Путин) не са верни и графикът на президента на САЩ продължава според уговорките му с Путин. Повече гледайте тук. 

Главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният и здравният министър Валентин Радев и Николай Петров обсъдиха и набелязаха мерки срещу насилието над медицински лица. На срещата присъстваха и директорите на най-големите болници в София. Здравният министър заяви, че предвижда всички мобилни медицински екипи да бъдат оборудвани с паникбутони, джипиес системи и гласова връзка с охранителни фирми и полиция.

След като представи статистика за сигналите и досъдебните производства за насилие над лекари, медицински сестри или санитари, Цацаров заяви, че превенция за пропуските в разследването не е само наказателната политика, а и директорите на болниците трябва да поемат своята отговорност. Според статистиката за 2014 г. са образувани пет разследвания за посегателство над медицински лица. От тях осъдените са четирима – един с ефективна присъда, един с условна, един на пробация и един на глоба. За 2015 г. са извършени четири досъдебни производства, в резултат на които един е осъден на глоба. Разследванията за миналата година са били две. Те са завършили с четирима осъдени – двама условно и двама на глоба.

“Атака” е най-антизападната партия в Европа, а в топ 30 присъстват 5 политически сили от България – повече от всяка друга държава. Това показва проучване на Европейския съвет за външна политика (ECFR). Изследването е включило всички 252 партии, представени в националните парламенти на държавите от Европейския съюз, като е събрало достатъчно данни да класира 181 политически сили в 22 страни. Те са подредени спрямо опозицията им срещу западния либерален модел. В първите тридесет влизат освен “Атака” и Българската социалистическа партия (БСП), “Алтернатива за българско възраждане” (АБВ), “Патриотичен фронт” и Движение “Презареди България”. Тези партии (първите 30) отхвърлят всички или почти всички елементи на западния политически ред. Те подкрепят по-близките връзки на държавно ниво с Русия, против санкциите са или имат контакти с режима в Кремъл. Искат да прекратят фокусирания върху ЕС и НАТО подход към сигурността. С малки изключения обаче те едва ли ще дойдат на власт.

Според данни над седем милиона гласуващи са взели участие в неформален референдум във Венецуела, който е подкрепил опозицията на президента Мадуро. Медицинска сестра бе застреляна по време на гласуването в столицата Каракас. Плановете на опозицията са реформиране на националната асамблея и съставяне на нова конституция. Държавата продължава да е в нестабилно състояни, с недостиг на вещи от първа необходимост и е притисната от чудовищна инфлация с хиляди венецуелци, които напускат домовете си в търсене на по-добър живот.

За бюлетина е цитирана информация от “Дневник”, BBC и Offnews.

Снимка: AFP 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.