SHARE

Номинираният за “Оскар” аниматор Тео Ушев ще направи първата си самостоятелна изложба в България през февруари в залите на Софийската градска художествена галерия, съобщиха съорганизаторите – фондации “Моменти” и “Кидс хаус”.

Инсталацията ще потопи зрителя в света на художника с помощта на най-новите технологии за т.нар. миксирана реалност.

Изложбата инсталация “Като в тъмно огледало (In the mirror, dimly) е проект на фондациите “Моменти” и “Кидс хаус”, финансиран по програма “Култура” на Столичната община в партньорство със Софийската градска художествена галерия и Националния филмов борд на Канада.

А сега да се върнем на не толкова красивата политическа действителност.

ГЕРБ гласува закона на “опозиционерите” Пеевски и Йордан Цонев за КТБ. Подробности. Междувременно Борисов в Европейския парламент обясняваше как е “зелен” и естественият му партньор били реформаторските партии. Христо Иванов – лидерът на “Да, България”, реагира на изказването му. 

Асоциацията на европейските журналисти – България, намира за скандални решенията от 11 януари на Районен съд – Бургас, с които два сайта от морския град са осъдени за това, че са цитирали прессъобщания на МВР и прокуратурата. Пълният текст на изявлението им. 

От Съюза на съдиите се застъпиха за решението на колегите си в Бургас. Колегията прие декларация, в която изразява надежда, че действията на медиите, които изпратиха протестно писмо, не са натиск върху съда.

БСП внесе самостоятелно вота на недоверие към кабинета на Бойко Борисов.

Мотивите към него са 10 страници и са подписани от 80 народни представители.

В тях е записано, че повод за искания вот е невъзможността на избрания на 4 май 2017 г. кабинет с министър-председател Бойко Борисов да се справи с основния проблем пред българската държавност – корупцията.  (БСП имат богат опит в “справянето с корупцията” – навремето искаха г-н Пеевски освен да бъде начело на контраразузнаването, да оглави и борбата с нея.)

Възможност за строителство на втори кабинков лифт в ски зоната над Банско, но не и за изграждане на нови и разширяването на съществуващи ски писти. Това е едно от основните предложения, залегнали в компромисен вариант за промени в плана за управление на Национален парк “Пирин”, който известният български алпинист Боян Петров ще внесе в петък за разглеждане в Министерството на околната среда и водите с копие до Министерския съвет. Проектът му е изготвен съвместно със специалисти и юристи и Петров разказва подробно за него в интервю пред вестник “Капитал”.

Бившият здравен министър Николай Петров, който след подадената оставка в края на октомври миналата година се върна на работа във ВМА, отново е определен за национален консултант по анестезиология и интензивно лечение. Подробности. 

Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще бъде на работно посещение в София в събота по покана на премиера Бойко Борисов. Двамата ще обсъдят приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, както и актуални политически теми, съобщи правителствената информационна служба.

Преди това – в петък, Меркел ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон в Париж.

Северна и Южна Корея се договориха отборите им да дефилират под общ флаг на “обединена Корея” на откриването на зимните олимпийски игри в Южна Корея през февруари. Тази договорка е била постигната в сряда на работната среща между представители на Пхенян и Сеул в граничния пункт Пьонмунджон.

Съвместното дефилиране на олимпийски стадион не се случва за първи път – това се е случвало на церемониите на летните олимпиади Сидни 2000 и Атина 2004 и на зимната 2006 г., отбелязва CNN.

 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.