SHARE

Комисията за борба със сивата икономика одобри на първо четене забавяне на лобисткия закон за горивата

Комисията за борба със сивата икономика одобри на първо четене промяна в Закона за горивата, с която се отлага срокът за влизането в сила на закона. С 8 гласа “за” на депутатите от ГЕРБ и “Обединените патриоти” текстът беше гласуван. Народните представители от БСП и председателят на комисията Емил Димитров-Ревизоро (“Обединени патриоти”) са се въздържали.

Отлагането на действието на закона доведе и до едър сблъсък между Валентин Златев и Кирил Домусчиев. Първият държи законът да влезе в сила, както е предвидено – на 28 януари, вторият – да се отложи и редактира.

Съдът отново върна делото за Царските конюшни

Делото за продажбата на Царските конюшни в София, по което обвиняем е бившият областен управител Веселин Пенев, за трети път катастрофира в съда. В четвъртък специализираният съд го върна на прокуратурата с критики за допуснати нарушения.

Според съда има нарушение при предявяването на обвинението на бившия областен управител. То е направено от прокурор от градската прокуратура (СГП) вместо от специализираната.

Сидеров бойкотира разговорите в “Обединени патриоти” за евроизборите

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров не е отишъл и последния коалиционен съвет на “Обединени патриоти”, който се е провел в сряда само между ВМРО и НФСБ и отново не е взел решение как ще участват трите партии на европейските избори през май. Сидеров, който месеци наред бурно настояваше пред партньорите си час по-скоро да изяснят този въпрос, пропуска трети пореден коалиционен съвет на ОП.

“Нямаме финално решение, така че нямаме новина”, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов в четвъртък пред репортери.

Франция задейства плана си за Brexit без сделка

Премиерът на Франция Едуар Филип съобщи днес, че кабинетът задейства план, чрез който страната да се подготви за Brexit без споразумение – вариант, който изглежда “все по-малко невероятен”. Френското правителство е предвидило “законодателни и юридически мерки, чрез които да се избегне прекъсването на права и ефективно защитаване на правата на нашите сънародници и на нашите предприятия”, посочи той.

Планът предвижда по-специално 50 млн. евро инвестиции за подпомагане на френските летища и пристанища за справяне с последиците от евентуален твърд изход. Пет наредби пък ще осигурят юридическа рамка, за да се защитят интересите на французите, живеещи във Великобритания, да се гарантира определен статут на британските граждани във Франция и да се предвидят мерки за възстановяване на контрола върху стоките, превозвани през границите. Френските власти проучват и план за подпомагане на риболова – сектор, който може да се окаже твърде уязвим при Brexit без споразумение.

САЩ заплашват да се оттеглят от договора за ракетите със среден обсег през февруари

Вашингтон ще отмени задълженията си по договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег през февруари. Това обясни пред репортери зам.-секретарят по контрол на въоръжаването Андреа Томпсън. В последните дни тя се срещна с руския зам. външен министър Сергей Рябков, за да коментират Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от 1987 г. и нови оръжия, за които САЩ се съмняват, че Москва нарушава. По думите ѝ Русия не е представила доказателства, които могат да бъдат потвърдени от друг освен от самата държава, и това не удовлетворява Вашингтон. “Топката е в полето на Русия. Ако не започнат да действат съобразно договора до 2 февруари, ние ще отменим ангажиментите си по него”, каза тя.

Местата в столичните ясли ще се увеличат със 700 за следващата учебна година от механичното повишаване на бройките в групите – от 20 на 23. Решението за увеличаване на местата беше взето в четвъртък от Столичния общински съвет.

Европарламентът прие незаконодателна резолюция, с която призовава държавите членки, които все още не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да направят това незабавно. България е една от тези страни, като въпросът дори бе отнесен към Конституционния съд, който реши, че документът противоречи на българската конституция.

България и Македония ще работят за опростяване на пропускателния режим и общ контрол на граничните пунктове. За това се разбраха в Скопие вицепремиерът Томислав Дончев и македонският му колега Кочо Ангюшев. Дончев е на посещение в Скопие с българска делегация.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.