SHARE

Имаме “нов” собственик на  “Юлен” . Фирмата, досега принадлежаща на кипърския бездомник Георгиус Георгиу, се оказа, че сега е в ръцете на Марк Жирардели.

Разбира се, тази година премиерът Борисов каза на глас това, което единствено Търговският регистър не знае – че Цеко Минев е собственик, но явно е било изключително важно вече по документи да не е Георгиус, а Жирардели.

И макар премиерът да обяви Цеко Минев за собственик, то Министерството на околната среда и водите, водено от Нено Димов, е на друго мнение:

На срещата беше поставен въпросът за собствеността на “Юлен” АД. Във връзка с обществения интерес и в името на развитието на курорта Банско Марк Жирардели представи пред министрите оригинални документи, удостоверяващи, че притежава 100% от собствеността на “Такс сървисиз лимитед”, която компания е мажоритарен собственик на “Юлен” АД. Той каза, че е упълномощил мениджмънта на “Юлен” АД да водят преговори по поставените теми и да се намерят решения с цел бъдещото развитие на Банско”, се казва в разпространеното от пресцентъра на МОСВ съобщение.

Европейската комисия глоби БЕХ със 77 млн. евро

Европейската комисия наложи глоба на държавния Български енергиен холдинг (БЕХ) и неговите дъщерни дружества “Булгаргаз” и “Булгартрансгаз” в размер на 77 млн. евро. Глобата е по т.нар. газово дело, заведено от комисията след жалба на “Овергаз” от 2011 г. за това, че на компанията е отказан достъп до газопреносната мрежа.

Санкцията е по-малка от очакваните 330 млн. евро, което означава, че България вероятно е поела ангажименти за преструктуриране на държавните дружества.

В хода на делото е установено, че БЕХ и неговите дъщерни дружества са злоупотребили с монопола си, като са възпрепятствали навлизането на други играчи на пазарите за доставка на газ в България чрез неправомерно ограничаване на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура.

Лидерите на сръбската опозиция обещаха, че ще организират масов протест срещу управлението на президента Александър Вучич на 16 януари. В събота въпреки студа и снега хиляди демонстранти се събраха в Белград, за да изразят недоволството си от държавния глава и правителството на страната. Протестиращите се спряха пред президентската администрация и поискаха оставката на Вучич.

Лидерите на опозицията обвиняват президента и популистката му управляваща коалиция в създаването на атмосфера на заплаха и страх в страната. Методите на Вучич включват натиск над медии и използване на държавната RTS за собствените му политически цели.

През 2019 г. София ще има 48 км метро с пускането на първите осем станции на третата линия на метрото от бул. “Владимир Вазов” до “Красно село”, твърди кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Около 90% от автобусите на градския транспорт ще са нови, ще отговарят на най-високия екологичен стандарт – Евро 6, и средната им възраст ще е 6 години, обеща тя. Замърсяването от трафика в столицата е една от големите причини за лошото състояние на въздуха. В края на 2019 г. има местни избори.

Нивото на безработица в България през ноември е 6% – най-ниската стойност през последните 10 години, по данни на Агенцията по заетостта. В сравнение с октомври 2018 г. има минимално увеличение от 0.1%. Броят на регистрираните безработни през ноември е 197 783 души. Данните потвърждават затруднението на бизнеса с осигуряването на работна ръка.

Няма данни, че конституционният съдия Атанас Семов е извършил престъпление във връзка с международната магистърска програма “Право на ЕС”, на която е ръководител. Това е констатирала проверка на Апелативна прокуратура – София, на отказа на Софийската градска прокуратура от юли 2016 г. да образува досъдебно производство срещу Семов. Процедурата беше задействана от прокуратурата по случай отпреди две години дни преди преподавателят от Софийския университет да се закълне като конституционен съдия от квотата на президента Румен Радев.

Бившият министър на транспорта Ивайло Московски вече е вицепрезидент “Операции” на Черноморската банка за търговия и развитие. Московски подаде оставка заради катастрофата с много жертви край Своге и за кратко се върна в Народното събрание. Правителството обаче го предложи за новия пост, където мандатът му ще е четиригодишен.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.