SHARE

Шефката на Агенцията по вписвания, която отговаря пряко за Търговския регистър – Зорница Даскалова, подаде оставка. Това се случи ден след като и тримата заедно с правосъдния министър Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов заявиха, че Даскалова няма да напусне, докато не се оправи ситуацията. Уж само Даскалова можеше да координира дейностите по излизане от кризата, по нейни думи. Два дни по-късно системата все още не е тръгнала, няма срок за възобновяването на работата ѝ, но пък Даскалова я няма.

Е, както тя самата каза – на всеки се случва. Нямаме търпение да видим къде ще се появи след Агенцията по вписванията – преди този пост Даскалова бе член на Комисията за защита на конкуренцията, като именно при нея попадаха по-голямата част от преписките, свързани с интересите на икономическите кръгове около Делян Пеевски. Повече по темата тук. 

Иронично днес се срина и сайтът на Министерството на правосъдието. Той се срина напълно в петък сутринта на фона на уверения, че тъкмо са на път да оправят Търговския регистър. Експерти посочиха, че грешката говори за сериозен проблем с уеб сървъра, на който е качен сайтът на министерството. Още по темата. 

Сайтът на Изпълнителната агенция по околна среда също се срина за известно време. Експертите по информационни технологии са отстранили технически проблем, възникнал със сайта. Проблемът е бил причинен от разпад на интернет връзките на ИАОС.

Общо 69 адвокати призоваха не за оставки, а за подвеждане под наказателна отговорност на виновниците за срива на Търговския регистър. “Настояваме за незабавна независима проверка на Агенцията по вписванията, както и за подвеждане под наказателна отговорност на виновните за неработещия сайт лица. Настояваме за поемане на отговорност от правителството и за точен срок, в който ще започне работа единственият Търговски регистър в страната!”, заявяват адвокатите, които напомнят, че безпрецедентната ситуация с регистъра се случва в страна с еврокомисар по дигитализация. Повече за позицията може да научите тук. 

През 2017 г. държавата е дала над 4 млн. лв. за сигурността на Търговския регистър, заяви министър Цачева. Как се харчат парите на държавата – кристално ясно.

А МВР приема сигнали във Фейсбук, ако се познаваме лично с министъра. Лично министър Валентин Радев се зае с проблем на живеещи на столичния бул. “Акад. Иван Гешов”. Радев се обърна към коментар на журналиста Иво Никодимов по повод форсиране на автомобили по столичните булеварди, като министърът бързо казва, че те не могат да внасят обществен ред, но защото познава Никодимов, ще направи нещо по въпроса. Коментар тук. 

Увеличение на сигналите за скитащи коне, както и жестоко отношение към тях предава доклад на “Четири лапи” за 2017 г. Според него бездомните кучета в София намаляват, но се увеличава популацията на котките. Повече по темата тук. 

Две жалби са подадени срещу решението на Агенция “Пътна инфраструктура”, с което на 6 август “Джи Пи груп” бе избрана за строител на тунела “Железница” по автомагистрала “Струма“. Традиционно българските компании се въздържат от обжалване, за да не настройват срещу себе си управляващите, от които зависи разпределението на всички пътни поръчки. За чуждестранните кандидати този аргумент не е основен. Иначе масова техника е отстраняването на кандидати, за да се стигне до любимия в момента строител на властта, пишат “Капитал”. 

Интересен момент тази седмица открихме отново в “Капитал”: Двама премиери пред медии или какво казаха българският Бойко Борисов пред журналисти във Варна и канадският Джъстин Трюдо пред “Икономист”. И да, контрастът е особено силен.

Отвъд океана бившата служителка на Белия дом Омароса Маниголд Нюман разпространи аудиозапис, съдържащ опит за купуване на мълчанието ѝ след уволнението ѝ от президентството. В аудиозаписа се чува как снахата на Тръмп и съпруга на неговия син Ерик Тръмп – Лара, предлага на Омароса 15 000 долара месечно, за да говори положително за президента по време на кампанията му за преизбиране.
324 души са загиналите в Индия до момента след изключително тежко наводнение в южната част на страната. Международното летище в областа Керала е затворено, като над 220 000 души остават без дом след необичайно тежките дъждове през последната седмица. Хиляди все още са в капана на наводнението, а метеоролозите очакват още тежки дъждове в следващите 24 часа. Множество от загиналите са погребани под свлачища.

 

Колаж: Иван Червенков 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.