SHARE

Атлантическият съвет на България осъди призива на президента Румен Радев за “радиомълчание” около проекта за избор на нов изтребител, като обяви, че това е “техника на руската военна доктрина за осъществяване на прикритие с цел въвеждане на противника в заблуждение”.

“Това, за което призовава Румен Радев, важи и за него самия, и за неговия екип. Най-вече за високопоставените представители на неговата администрация. Атлантическият съвет на България следи внимателно и отблизо процеса! Готови сме да бием камбаната за тревога по всяко време, ако установим признаци за вземане на непрозрачно, лобистко, погрешно и противно на интересите на държавата ни решение!”, посочват от организацията, в която участват десетки военни специалисти, бивши военни, общественици, журналисти, политолози и други.

“Ако използваме познатите от метеорологията четири кода (зелено, жълто, оранжево и червено), вече имаме достатъчно кумулативно натрупани условия, за да обявим код “ЖЪЛТО”, посочват от Атлантическия съвет.

Вицепремиерът и военен министър агент “Иван” Каракачанов очаквано застана на страната на президента.

Квотите за наемане на хора с увреждания остават

Макар и в леко ревизиран вариант, изискването бизнесът да наема определен брой хора с увреждания остава и в преработената версия на Закона за хората с увреждания. Във вторник проектът мина пред тристранния съвет с частична подкрепа, а в сряда би трябвало да бъде гласуван и в Министерския съвет. Текстовете предвиждат задължения за всеки работодател, който има от 50 до 99 служители, да назначи двама с трайно увреждане, а ако служителите са 100 или над 100 – 2% от средносписъчния им състав трябва да са хора с увреждания. Глобата за неспазване на това изискване е в размер на 30% от минималната работна заплата за страната за всяко незаето работно място от човек с увреждане.

Властите ще бързат с придвижването на текстовете към парламента, макар и да признават, че този проект не е идеален. На майките от палатковия лагер бе обещано, че законът ще бъде внесен в Народното събрание на 19 ноември. С него се регламентира и основното им искане – за всеки, който попада в обхвата на закона, да има някакъв вид индивидуална оценка от каква точно помощ се нуждае. Предвиждат се и нови права по Закона за личната помощ.

Саудитска Арабия се подготвя да признае, че журналистът Хашоги е починал при разпит

Саудитска Арабия подготвя доклад, с който ще признае, че саудитският журналист и дисидент Джамал Хашоги е умрял при разпит, който се е развил по непредвиден начин, а истинската цел е била да бъде отвлечен от Турция. Това твърдят двама неназовани източника пред CNN. Според единия от тях заключението вероятно ще бъде, че операцията в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул е извършена без разрешение на властите в Рияд и че на замесените ще бъде потърсена отговорност. Другият допълва, че докладът все още се подготвя и нещата може да се променят.

Това съвпада с версията, спомената от американския президент Доналд Тръмп, че убийците може да не са имали разрешение от Рияд, което дава възможност на саудитските власти да се разграничат от обвиненията.

България е първа в ЕС по брой на хората в риск от бедност, като 38.9% от населението от нас е застрашено от мизерия или социално изключване, сочат данни на Евростат за 2017 г. На второ място в ЕС по този срамен показател е Румъния (35.7%), следвана от Гърция (34.8%). Същевременно общият брой на хората в риск от бедност или социално изключване в ЕС е намалял през миналата година.

Два от горелите тютюневи складове в Пловдив ще станат жилищни сгради с магазини и гаражи

Два от горелите през 2016 г. тютюневи складове в Пловдив са на път да бъдат реставрирани и превърнати в жилищни сгради с магазини и подземни гаражи. Това е отговорило Министерството на културата на въпрос на “Дневник” за съдбата на сградите. През март тази година министерството е съгласувало идеен проект на собственика на складовете – паметници на културата, за “реставрация, консервация и реконструкция” и превръщането им в жилищни сгради.

Проектът предвижда фасадите на складовете да бъдат запазени и реставрирани, а вътрешните им части – демонтирани. Собственик на двата склада е дружеството “Р.И.П.А.”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.