SHARE

Практически отказ от електронно и машинно гласуване, както и скрито въвеждане на образователен ценз предвиждат промените в изборния закон, предложени от управляващата коалиция ГЕРБ – “Обединени патриоти”, съобщава Mediapool.

Идеята е електронното гласуване да отпадане на този етап, а машинното да се провежда само в секциите с над 300 избиратели. Освен това машини да не се ползват в секциите зад граница и при подвижни избирателни урни. Текстовете, публикувани на страницата на Народното събрание в петък, предвиждат Централната избирателна комисия (ЦИК) да определя със свое решение в кои секции да има машинен вот и в кои не.

Коментар на експерта Божидар Божанов: 

“ГЕРБ и Патриотите внасят промени в Изборния кодекс, с които пращат електронното гласуване “в 3-та глуха”, махайки всякакви срокове за провеждането му.

Съвсем очаквано, разбира се, но най-накрая се намери някой, който да поеме отговорността и да каже “няма да го правим”.

В мотивите към законопроекта пише всички клишета, които можете да се сетите, и се предлагат допълнителни проучвания. Проект за проучване и анализ вече имаше и той завърши в края на миналата година. Кой знае какви разлики оттогава няма. Освен това има готово техническо задание за система, преминало обществено обсъждане.

Предвид пълната липса на компетентност на политическо (а и на институционално) ниво, този страх от правенето на каквото и да било е обясним.

Както неведнъж съм предлагал, мотото на Народното събрание може да се смени на “С тия хора – толкова”.

Вицепремиерът Валери Симеонов, предизвикал със скандалното си поведение серия от протести на майките на деца с увреждания през последния месец, изненадващо подаде оставка в петък вечерта.

“От тази кампания се възползват политици. Удря се върху рейтинга на правителството и се затруднява функционирането на управлението на България”, каза Симеонов.

КПКОНПИ внесе в съда иск за отнемане на имущество за 2,4 милиона лева от бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Комисията обяви, че Трайков не е успял да докаже законния произход на средствата си.

До момента комисията е наложила запори на 1/2 от апартамент, ателие, дворно място, паркомясто, акции, както и влогове и депозити на бившия министър и кандидат за президент на Реформаторския блок.

Самият Трайчо Трайков коментира след запора на имуществото му, че КПКОНПИ най-вероятно не се интересува от обясненията му за доходите. Той обясни, че за една от годините всичките му служебни командировки в чужбина са приети за екскурзии и комисията иска обяснение за доходите му. Той обяснява, че и досега не може да разбере в какво точно е обвинен от прокуратурата по делото “ЕВН”.

Подробности. 

Апелативният специализиран съд върна за втори път в ареста бившата кметица на столичния район “Младост” Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. В петък сутринта първоинстанционният спецсъд реши, че заради влошеното им здравословно състояние те незабавно трябва да бъдат поставени под домашен арест. Прокуратурата моментално поиска спиране на изпълнение на определението до окончателно произнасяне на второинстанционния съд.

В петък вечерта втората инстанция реши да спре пускането на двете жени от ареста, защото не са получени експертизите, че Иванчева и Петрова са във влошено състояние. Не е бил изпратен и протоколът от съдебното заседание.

Стефан Левашки написа в социалните мрежи:

Принцип ми е да не взимам становища по казуси, които не познавам. Затова и не съм коментирал нищо досега по съществото на делото на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Няма да го направя и сега. Не си спомням обаче такъв случай на системно унижаване и погазване на правата на обвиняеми лица, особено жени. Чест прави процесуалното поведение на съдия Хинов, дано само с този натиск от Апелативния спецназ не го принудят да си направи самоотвод по делото. За мен произнасянето на Специализирания апелативен съд в деня на постановяването на определението на първостепенния такъв е безпрецедентен случай по своята граничеща с цинизъм бързина, който засенчва новината с подадената оставка от вицепремиера Валери Симеонов.

Столичната община за трети път отлага пускането на трамваите по ул. “Граф Игнатиев”, която е в ремонт от началото на май. Според последното съобщение на Центъра за градска мобилност, който отговаря за маршрутите на градския транспорт, новият срок за пускане на движението е 8 декември.

Първоначално маршрутите на трамваите 4, 10, 12 и 18 трябваше да бъдат възстановени на 2 октомври. Последва нов срок – 1 ноември. Малко преди изтичането му маршрутните промени бяха удължени до 17 ноември. Сега те ще важат до 7 декември.

Новата дата за пускането на трамваите по ул. “Граф Игнатиев” реално също може да не бъде спазена.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.