SHARE

 

Агент “Иван” Каракачанов ще отговаря за хибридната война на Русия и киберсигурността на България. Не, това не са Не!Новините и не, Владо Кузов все пак не бе назначен начело на комисията за закрила на детето.

Министърът на отбраната ще провежда държавната политика за защита и противодействие на кибератаки и хибридни въздействия върху комуникационните и информационните системи и системите за управление на страната и въоръжените сили. Това е записано в проект за закон за киберсигурността, който бе приет от правителството днес.

След като проектът бъде приет от Народното събрание, министър Красимир Каракачанов трябва да изгради способности за киберотбрана. Министерството на отбраната ще координира взаимодействието за киберотбрана с НАТО и ЕС, а съвместно с МВР, ДАНС и Държавната агенция за електронно управление (ДАЕУ) ще отговаря за планирането и реализирането на мероприятията по подготовка на киберотбраната и киберустойчивостта на страната в извънредно положение, военно положение или положение на война. Ще бъде създаден и киберрезерв, в който ще се използва научният и образователен потенциал на страната.

Подробности от “Дневник”.

Издирването на Боян Петров официално приключи. Това съобщи пред “Дневник” Деян Петков от екипа в България.

По-рано екипът бе призовал на издирването да се сложи край заради липсата на следи от Петров и опасността за участниците в експедицията заради лошото време.

По обед българско време екипът на алпиниста е осведомен и за решението на китайските власти, че слагат край на издирването.

Доналд Туск разкритикува Тръмп от София.

“Всичко, което ще обсъждаме, има глобални последици. Европа ще е или основен участник, или ще е само потърпевша. Трябва да сме политически, икономически и военно обединени както никога досега. Или сме заедно, или няма да ни има.”

Това драматично послание изпрати от София към лидерите на 28-те страни от Европейския съюз Доналд Туск. Още по темата. 

Кабинетът задвижи проектите за нови изтребители и бронирани машини за общо 3,26 млрд. лв. 

Кабинетът придвижи към парламента двата проекта за превъоръжаване на армията – за нов тип западни изтребители и за нови бойни машини за пехотата. Вторият проект измести предишния приоритет на армията за купуване на патрулни кораби, тъй като всички потенциални изпълнители се отказаха. Общата сума за двата проекта сега е 3.26 млрд. лв. – 1,8 млрд. лв. за самолети и 1,46 млрд. лв. за бронетранспортьори, като сумите чисто формално са завишени с 20% от първоначално планираното, за да се реши въпросът с начисляването на ДДС на военните проекти, който бе проблем при по-ранни фази на процедурата.

Днес Министерският съвет одобри предложението за отмяна на мораториума върху АЕЦ “Белене”. Сега то трябва да бъде обсъдено от парламента. Скоростните действия на властта се предполага, че се дължат на интереса на Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) към “Белене”. В средата на годината китайският премиер Ли Къцян идва на четиридневно посещение у нас, на което ще обсъжда бъдещите инвестиоционни проекти на Пекин на Балканите.

“Нобеловата награда уйде”

Северна Корея заплаши да отмени срещата с Тръмп заради общи военни обучения на САЩ и Южна Корея и дори намекна, че може да не се откаже от ядрената си програма. 

Ким Чен Ун заплаши, че може да отмени планираната за 12 юни в Сингапур среща между лидера с президента на САЩ Доналд Тръмп заради съвместни военни обучения на южнокорейските и американските военни сили. Като първи ход комунистическият режим отмени днешната среща с Южна Корея.

Народното събрание прие на първо четене предложените от ГЕРБ промени в Закона за обществените поръчки, с които се ограничава възможността за обжалването на поръчките.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.