SHARE

Когато Корнелия Нинова не яха коне, тя яха политически кризи с особено непохватен популизъм. Случващото се с кризата в Странджа обаче не променя факта, че всички големи закони и изменения в държавния апарат бяха гласувани единодушно от БСП и ГЕРБ през последната година, нито това, че “опозицията” успява да бъде опозиция само тогава, когато става въпрос за театро в медиите и дребни пререкания, които не водят до никакви резултати.

Междувременно министър Порожанов успя да признае, макар и твърде тихичко, огромната грешка на държавата – че не комуникира с гражданите си какво всъщност се случва. Вече говорихме, че това е илюстративна ситуация за цялата държава – когато царят дезинформация, беззаконие и корупция, рутинни ситуации се превръщат в ужасяващи бедствия.

От днес започва проверка на Европейската комисия, която ще провери БАБХ и прилагането на мерките около заразата в пограничните райони от страна на българските власти.

Фактите и информацията по темата изложихме днес тук. 

Недоверието към институциите се демонстрира не само в тази ситуация, но и в пътят на България към еврозоната. Според съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов удължаването на процеса за България за присъединяване към ERM II и Банковия съюз играе ролята на надграждащ мониторинг, тъй като държавата ни все още има жестоки проблеми с корупцията, правосъдието и свободата на словото. С тези лезии тя няма как да се присъедини към общия организъм на Европа. Иванов обаче е оптимист – според него обявените мерки са добра новина, тъй като показват, че все още има надежда за страната ни.

Една шепа депутати и поликици се въртят на различни постове в България от години, все повече превръщайки политическия спектър в едноцветна кафява черта. Проблемите остават нерешени, независимо кой решава да си прави политически ПиАр с тях. Затова и майките на деца с увреждания ще излязат на ефективен протест на 30 юли, след като стана ясно, че готвените поправки в Закона за личната помощ няма да променят положението по никакъв начин. 

В открито писмо майките заявиха, че представителите на властта “тиражират в медийното пространство, че между тях и протестиращите съществува диалог. Декларираме, че нашите предложения не са взети предвид при изготвяне на проекта на Закон за хората с увреждания”. Пълната позиция може да прочетете тук.  

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова се ангажира да провери информацията за оказан политически натиск срещу български върховен съдия, който не беше назован по име. Журналист попита комисар Йоурова дали знае, че върховен съдия е произнесъл реч, след което е бил подложен на политическа атака и семейството му на тормоз. Повече по темата. 

Защото някои са по-равни от други –  „делото за 102 милиона лева“, свързано с КТБ и председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, е пример за това. 

“Πъpвият eпизoд oт caгaтa c диcциплинapнoтo дeлo cpeщy пpeдceдaтeля нa Coфийcĸия aпeлaтивeн cъд Дaниeлa Дoнчeвa пpиĸлючи. Cлeд мeceци oбcъждaнe, oтлaгaнe, глaвoбoлeнe, диcциплинapнaтa ĸoмиcия нa cъдийcĸaтa ĸoлeгия нa BCC e излязлa cъc coлoмoнoвcĸo peшeниe пo въпpoca, a нa зaceдaниeтo cи yтpe caмaтa ĸoлeгия щe ĸaжe пocлeднaтa дyмa. Комисията предлага по две от трите дисциплинарни обвинения срещу Дончева да не се образува дело заради изтекла данност. Но по третото да тръгне дисциплинарно разследване”, цитираме DeFakto. Там може да прочетете повече по темата. 

Извън родните правителствени драми и преди световните такива – разведряване с посрещането на френския екип, станал световен шампион по футбол, може да гледате във видеото. Стотици хиляди празнуваха по улиците на Париж, където днес се събраха отново, за да посрещнат Les Bleus – “Сините”. Днес ви разказахме и как нападателят на Франция Килиан Мбапе ще дари всичките си приходи от световното за благотворителност.

Les Bleus arrivent à Roissy

La France attend ses champions : Les Bleus accueillis à l'Elysée

Публикувахте от BFM Paris в Понеделник, 16 юли 2018 г.

 

Междувременно италианският крайнодесен вицепремиер Матео Салвини потвърди традицията на всички антиевропейски популисти, сред които и родният Румен Радев, и се обяви срещу санкциите за незаконното анексиране на Крим, които са наложени на руския бизнес. Според него Италия страдала от санкциите, а той изрази и задоволството си от срещата между Путин и Тръмп, която в Щатите бе сравнена с “национално предателство”.

Републиканският сенатор Джеф Флейк заяви по повод на срещата между Русия и САЩ, че “Никога не съм мислел, че ще настъпи денят, в който нашият американски президент ще стои редом до руския президент и обвинява Съединените щати за руската агресия. Това е срамно. Останалите реакции ви представихме тук, като не пропуснахме и вярната на Тръмп медия Fox News.

Международният валутен фонд предупреди Тръмп, че предизвиканата от него търговска война може да коства на САЩ и света 430 милиарда долара, като Америка е “особено уязвима”. Повече по темата очаквайте утре в цялостен анализ на “Терминал 3”.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви относно срещата на ЕС с Китай днес, че “Eвропа и Китай, САЩ и Русия, днес в Пекин и Хелзинки, са отговорни за подобряване на световния ред, а не за унищожаването му. Надявам се това съобщение да стигне до Хелзинки.”

Платформата за отдаване на жилища под наем “ЕърБиЕндБи” беше заплашена от ЕС поради нарушения на закона, като компанията има време до края на лятото да се откаже от практики като начисляване на такси в последния момент. Комисарят по правосъдието Вера Йоурова заяви, че в случай, че компанията продължи да забравя отговорностите си, националните регулатори в цяла Европа ще предприемат координирана кампания срещу практиките ѝ. Комисията е получила около 6000 оплаквания за подобни практики, но според Йоурова това е само върхът на айсберга. Очаква се “ЕърБиЕндБи” да има до един милиард потребители годишно до 2028 г.

Колаж: Valdes Radev

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.