SHARE

Тереза Мей оцеля, получавайки подкрепата на Камарата на общините с 325 гласа на 306 въпреки вчерашото катастрофично поражение на предложението ѝ за Брекзит, както и силната опозиция при вътрешнопартийния вот на недоверие.

Основното послание от Уестминстър изглежда е – не искаме политиката, не искаме и лидера, но няма какво друго.

“Без значение от коя страна ще застанете днес, всеки един депутат в тази зала знае, че този министър-председател не е способен да постигне сделка по Брекзит”, завърши зам.-лидерът на опозицията Том Уотсън.

От своя страна Майкъл Гоув, защитаващ правителството, завърши дебата с напомняне какво очаква страната при правителство на Джеръми Корбин – който със своите крайнолеви възгледи, русофилия и подкрепа за терористични организации е смятан за заплаха за националната сигурност.

Съдът спря плановете за втори лифт в Пирин

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени промените в Плана за управление на Национален парк “Пирин”, приети от кабинета в края на 2017 година, които позволяваха нови строежи в ски зоната край Банско. Именно върху тези промени стъпваше решението на кабинета за строежа на втори лифт над Банско.

Това е победа за природозащитните организации, които атакуваха плана с аргумент, че той допуска огромни възможности за застрояване на защитената територия, което е незаконно.

Парламентът даде мандат за преговори на правителството със САЩ за нови F-16

След като вчера парламентарните комисии по отбрана и финанси дадоха зелена светлина за преговори на правителството със САЩ за нови F-16, днес това очаквано направиха и депутатите в парламентарната зала въпреки спорните моменти в американската оферта. Тя е по-скъпа от заложения таван от 1.8 млрд. лв., а също така доставките нa изтребителите няма да могат да се вместят в искания срок от 2 години. Затова се наложи депутатите да одобрят и промяна на параметрите в инвестиционния проект за нови бойни самолети.

Очаквано и парламентът отхвърли ветото на президента върху т.нар. тайни арести, или новото право на прокуратурата да забавя с до 48 часа уведомяването на близките на задържан.

5000 лв. става основната заплата на изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Увеличението е свързано с нейния принос за събираемостта, доброволното изпълнение и електронните услуги, както и с 10-процентното увеличение на парите за заплати в бюджетния сектор от 1 януари т.г.

Консулствата в чужбина ще имат гъвкаво работно време, съобразно с нуждите на българските общности и спецификите в съответната държава, съобщава правителствената пресслужба. Промяната е направена заради нарасналия брой пребиваващи в чужбина наши сънародници.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.