SHARE

Днес бе съобщено, че от ефира на “Нова” е свалено предаването  “Часът на Милен Цветков”. През юни епизод на предаването беше свален от ефир. Една от темите на епизода трябваше да бъде реакцията на премиера Бойко Борисов на публикация в гръцките медии, че си е купил остров в страната.

 

“В новинарските ленти и публицистиката на практика няма трудни новини, няма критични предавания, занимават ни по живковски с изкуствено противопоставяне на малката на голямата правда. Отново имаме идеологически “институти” за “дясна”, “лява” и “модерна” политика, по един към почти всяка по-голяма партия. Огромните държавни субсидии им го позволяват. Всяка партия си има собствена трол фабрика, комсомол, АОНСУ тип школи за млади партийни кадри, които са центрове за ускорено кариерно развитие с ефективни асансьори към властта и благоденствието. Тази писта е със сигурност по-привлекателна за младите, защото изискванията за професионализъм са подчинени на лоялността. Другият път – през пазара и органичния извънпартиен растеж – нещата се постигат много по-трудно”, коментира в този контекст Илиян Василев в обстоен анализ за “Медлиапул”. 

Друго хубаво решение се стовари преди няколко месеца върху Би Ай Ти телевизия, която беше “реформирана” набързо. След като вчера колегите разпратиха писмо с информацията, че новинарските емисии са спрени, служителите не са получавали заплати от два месеца, а достъпът им до нюзрума е спрян, днес от телевизията отговориха, че причината била технически проблеми.

Въпреки това хубаво оправдание екипът днес потвърждава пред “Дневник”, че от понеделник нюзрумът на телевизията е заключен, а от вчера са спрени картите за достъп до всички помещения на телевизията. Поне заплати са обещани за юни и юли.

Във водата в Хасково може пак да има уран, но пък оградата срещу диви прасета е почти готова. В края на миналия месец от Би Ти Ви предложиха впечатляваща графика (на която услужливо са поставили обозначено диво прасе, за да няма объркване) за оградата срещу прасета, която сме длъжни да припомним тук.

бТВ

Тогава ловджии заявиха, че оградата би спряла една дива свиня да влезе в държавата точно толкова, колкото правосъдната система спира корупцията на едни други диви свине – тоест хич. 

Цената на оградата е 300 хил. лв., а заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев лично отиде на проверка.

Междувременно 25 хил. жители на Харманли и три села в общината пият вода от водоноски, след като бяха открити завишени норми на уран от 1,5 над допустимото и над пет пъти алфа-активност – вид радиация. 

Кметът на града Мария Киркова призова отговорните институции да решат проблема с урана във водата генерално, а не да предприемат действия само за момента.

Горката явно още не е разбрала, че проблемите в държавата се решават на момента и за момента.

Дългосрочните решения се оказват запазени за Родина мать, като още 1 милион лева ще бъде налят в проекта АЕЦ “Белене”, преди въобще да е ясно дали има желаещ да го изгради. Повече за това говорихме тук. 

Номерът да бъде обвинен Христо Иванов, един от лидерите на извънпарламентарната опозиция, за срива на Търговския регистър явно не мина̀. Иванов, който подаде оставка от кабинета “Борисов” през 2014 г. с оглед на провала на съдебната реформа, бе обвинен за срива на системата от медиите, близки до и собственост на Делян Пеевски.

След като водевилът не пожъна успех, сега всевластният премиер обяви, че не е доволен от шефката на регистъра Зорница Даскалова, която е от квотата на “Атака” и на свой ред е приближена до успелия млад мъж. Обещаните реформи предстои да видим. Както всеки път, след всяка поредна издънка. 

 

А социалното министерство се е сетило да се интересува за обема и проблемите при домашното насилие, основано на пола, след като няколко жени бяха убити от партньорите си само за изминалата година, а правителството единодушно отхвърли Истанбулската конвенция след мащабна пропагандна кампания.  След края на проучването, в което се предвижда да участват уязвими групи, специалисти и експерти, работещи по такива случаи на насилие, се предвижда да има и шест “национални кампании и заключителна конференция” по проблемите.

Наскоро покрай дебатите за т.нар. Истанбулска конвенция от МВР признаха, че нямат данни за обхвата и за случаите на домашно насилие. Няма и обща база данни на сигналите за насилие и издадените от съда заповеди за незабавна защита, разказва “Дневник”. Средствата са по европейска програма “Развитие на човешките ресурси”, проект “Заедно срещу насилието”.

Италианските власти обявиха извънредно положение в Италия заради падналия мост в Генуа, като акцията продължава вече втора нощ. В резултат на срутването загинаха близо 40 души и е прекъсната основната сухопътна връзка между Италия и Южна Франция. 

У нас стана ясно, че 211 виадукта се нуждаят от ремонт. В момента се избират най-спешните случаи, по които да се работи, съобщават от Института за пътища и мостове към Агенция “Пътна инфраструктура”.

От години насам има проект за замяната на моста “Моранди” с друго трасе. И предупреждения, че мостът е опасен и може да се срути. Срещу проекта за алтернативно трасе обаче се води кампания, с която възникването и развитието на „Пет звезди“ в Генуа е интимно свързано. Нещо повече, както Бепе Грило, основател и основно лице на „Пет звезди“, така и други фигури на „Пет звезди“ определят твърденията, че мостът на магистрала А10 ще падне, като “измислица”. В пост в своя блог от 2014 г. Грило изрично коментира този въпрос, като определя като “приказчица” твърдението, че мостът “Моранди” може да се срути. Срещу предупреждението, че до няколко години мостът ще се срути, общинските съветници от „Пет звезди“ в Генуа отговарят, че са им казали, че “мостът може да издържи още 100 години”, разказва в своя коментар Христо Христев, а пълния текст може да прочетете тук. 

Арета Франклин почина в дома си в Детройт на 76-годишна възраст. От няколко дни звездата беше в тежко здравословно състояние. През 2010 г. певицата беше диагностицирана с рак на панкреаса, а през 2017 г. обяви, че се оттегля от активна концертна дейност. В последните две години тя беше видимо отслабнала поради болестта.

Арета Франклин е един от най-продаваните музикални изпълнители за всички времена, като нейните албуми имат над 75 млн. продажби в света. От края на 60-те е наричана кралицата на соул музиката, но се изявява и в други музикални стилове като джаз и ритъм енд блус, както и в традиционния афроамерикански госпъл. През годините тя прави дуети с много музиканти, между които Луис Армстронг, Лучано Павароти и Джордж Майкъл.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.