SHARE

Ще каже ли Румен Радев на чия страна е, вместо да стои разкрачен между Русия и Европейския съюз? Според бившия държавен глава Росен Плевнелиев тежестта на Радев в Европа пада поради това, че той отказва да заяви ясно проруските си позиции. Плевнелиев каза пред bTV, че „не един и двама президенти” са му звънели да му кажат, че Радев се опитва да разделя в ЕС.

„Държавността започва от президентската институция, която е гарант за баланса и спазването на правилата от всички. Когато президентът не води протокол от срещата с патриарха, когато българският президент коленичи и целува ръка, това тотално разрушава устоите на българската държавност”, коментира Плевнелиев.

Днес вече говорихме за проруския ни президент –  първият европейски лидер, който ще посети Путин след “преизбирането” му.

В днешната си лекция в УНСС  Радев показа своят популистки подход, поставяйки се встрани от статуквото и откривайки проблемите на България извън политиката, която и той води. Според него причината за слабата позиция на България е неефективната институционална среда – но той е част от тази институционална среда. В лекцията, която напомняше политическа агитация, Радев заяви, че на България са нужни хора с адекватно образование и култура и познания за икономическите и обществените процеси – становище, което е вярно. Но действията на Радев до момента продължават остро да противоречат на неговите думи.

И ако курсът на външната ни политика все повече затвърждава максимата, че дипломацията е ахилесовата пета на страната ни, проверка установи нарушения за стотици хиляди левове в Министерството на отбраната. Както обичайно, проблемите се появяват при обществените поръчки, управлението на държавна собственост и управлението на търговски дружества.

Но има и добри новини официалната страница на Министерството на образованието и науката публикува безплатни електронни учебници на сайта си. Става въпрос за одобрените печатни издания, като до тях ще имат достъп всички ученици от първи до шести клас.

Подобрява се и състоянието на пострадалите в чудовищната катастрофа миналия петък, която взе шест жертви. Повече информация по тази тема може да намерите тук. 

Станаха ясни и новите имена на метростанциите на бъдещия трети лъч на метрото. По този повод публикуваме позицията на “Спаси София”. 

Днес комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет е приела решение за…

Публикувахте от Спаси София в 16 април 2018 г.

ГЕРБ е нарушила собствения си устав, вземайки милиони левове субсидия за политическа дейност през 2017 г., като същевременно е събрала минимално количество членски внос. Държавната субсидия на партията наброява 14 513 000 лева, като от тях са изразходвани 11 316 000. Постъпилите средства от членски внос са 110 000.

Банковият ад в България продължава – най-зле представилата се на стрес тестовете банка Инвестбанк се оказа победител в надпревара за покупка на дъщерната на КТБ банка “Виктория”. Цялата история – тук. 

Външните министри на ЕС осъдиха използването на химическо оръжие в Сирия. Министрите постигнаха консенсус, че ударите на САЩ, Франция и Великобритания имат за цел предотвратяването на нови атаки с такива вещества. Те потвърдиха позицията на Европа, че не може да има военно решение на този конфликт. Българският министър Екатерина Захариева благодари на Франция и Обединеното кралство за предоставената информация и осъди от името на България използването на химически оръжия.

Днес БТА цитира материал на New York Times, в който се заявява, че Балканите са бойното поле в новата Студена война. Преведохме тази интересна статия за вас през уикенда, като може да я прочетете тук. 

Изказванията на Валери Симеонов за закона за здравето и тютюнопушенето продължават. Без да ви натоварваме с тях, предлагаме ви един алтернативен списък с неща, които могат да бъдат отменяни поради неспособността на властта да наложи приетите от нея закони.

Селата в Северозападна България, които са населени предимно с роми, просперират. Селата, в които живеят българи, се развиват в обратната посока. Това е заключението на германски експерти, които са посетили множество села в региона. Германският професор по икономика от Университета за приложни науки “Анхалт” д-р Хенрик Егберт заявява, че “Северозападът има и друг голям проблем – неравенството и преразпределението на блага от по-бедните към по-богатите. Едно развитие, което е много вредно за региона и за цяла България”. Вижте цялата история тук. 

Ефективната политика на XXI век не разрешава конфликти чрез война, а посредством икономиката, пишат колегите от “Капитал”. “Няколко дни по-рано Вашингтон за пръв път, откакто започна налагането на санкции срещу Кремъл, избра наистина ефективна мярка – замрази американски активи на руски олигарси и компании, които те притежават или контролират, и забрани на американци да правят бизнес с тях. Резултатът се видя веднага – руските пазари се сринаха, а рублата рязко поевтиня.”

Междувременно френският президент Еманюел Макрон успя да удържи на напрежението, отваряйки нова глава в президентството си – той за пръв път използва конституционните си правомощия на върховен главнокомандващ. Червената линия на Макрон бе използването на химически оръжия и още в самото начало на своя мандат той заяви, че пресичането на тази линия ще доведе до последствия. Единствен той е провел разговори с Владимир Путин и Реджеп Ердоган след съвместната акция в Сирия.

И накрая, продължаваме по горещата тема – нова проекторезолюция за Сирия бе внесена в ООН. Тя трябва да създаде “независим механизъм” за разследването на употреба на химическо оръжие в сирийския град Дума, а преговорите по текста, подготвен от Франция, започват на 15 април. Текстът на Париж, първи по рода си, обединява химическия, хуманитарния и политическия аспект на уреждането на седемгодишния конфликт.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.