SHARE

Голямата камара на Европейския съд по правата на човека прие, че седемте ареста на руския опозиционен политик Алексей Навални по време на протестите в Русия през 2012-2014 г. са били политически мотивирани, а най-малко две от тези задържания са имали за цел да задушат политическия плурализъм. ЕСПЧ препоръчва на руското правителство да предприеме мерки, с които да гарантира правото на мирни събрания на гражданите.

През объркани и хаотични дебати премина днешното обсъждане в парламента на промените в Наказателния кодекс, криминализиращи домашното насилие, съобщи “Клуб Z”

Макар всички парламентарни групи да се обединиха около законопроекта на ГЕРБ и председателката на парламента Цвета Караянчева, дебатите, както обикновено, изкараха на показ най-свидното на отделните народни представители. Те изобилстваха от любопитни примери, вдъхновени от литература, художествени произведения и личен опит.

Според Димитър Стоянов от БСП обаче домашното насилие е свързано с някакви предшестващи взаимоотношения. И отбеляза: “Много често домашното насилие е предизвикано от самия пострадал.”

Бившият македонски премиер Никола Груевски не е български гражданин, не е подавал документи за българско гражданство и по данни на МВР той няма издаден български паспорт. Това съобщиха официално българските институции – Министерството на правосъдието и ДАНС, след като ден преди това унгарска медия написа, позовавайки се на анонимен източник от правителството, че Груевски най-вероятно е избягал от Македония с български паспорт.

Бойко Борисов: Това правителство, в този състав ще стои до края на мандата

Премиерът Бойко Борисов няма да подава оставката на правителството, нито ще търси преформатиране на управляващата коалиция. ГЕРБ няма да участва в друг кабинет, нито ще иска оставката на вицепремиера Валери Симеонов, заяви Борисов в едночасово интервю за сутрешния блок на bTV. Ново правителство може да има само след нови избори, даде категорична заявка премиерът. И направи уговорката – ако Симеонов не бил лидер на НФСБ, той лично щял да настоява за оставката му, но при тази политическа конфигурация оставката на Симеонов можели да поискат само от коалиционните му партньори в “Обединени патриоти” Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. Протестите и проблемите при патриотите обаче се оценяват от социолози и анализатори като фактор, който води до нестабилност в правителството.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.