SHARE

Да запазим търкането на билетчета, да запазим българщината.

Почти под това мото (макар някои клипчета да го задминаха по абсурд) едрият бизнес застана зад националната кауза на страната:

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България  и големи футболните клубове се присъединиха към офанзивата срещу проекта на вицепремиера Валери Симеонов за ограничаване на рекламата и разпространението на хазартни игри. Предложените от него законови промени ще засегнат най-вече бизнеса с т.нар. талончета за търкане на “Национална лотария” и “Лотария България”, контролирани от Васил Божков.

КРИБ изрази загриженост за цялата верига от дейности, които ще понесат загуби от законопроекта – от хазартните компании до рекламните агенции и футболните клубове. Самото дружество “Национална лотария” също започна кампания и обяви събиране на подписи в защита на рекламата на бизнеса си с мотива, че той е накарал хората да мечтаят и че обществото ще загуби едно от своите най-популярни и достъпни забавления. Футболните клубове ЦСКА и “Левски” подкрепиха декларацията на Българския футболен съюз ден по-рано в защита на лотариите. От Асоциацията на радио- и телевизионните оператори и “Интерактив Адвъртайзинг Бюро България” (организация на водещите интернет медии в страната) настояха за обществен дебат с бизнеса, експерти, медии и с всички, които имат отношение по темата, както и за прецизиране на внесените текстове.

Българската икономика расте, но по-бавно от средното за Централна и Източна Европа

На пръв поглед икономиката на България е нараснала с 3.5% през първото тримесечие на годишна база и отчита минимално ускорение на темповете на растеж от 0.1% на тримесечна база.

Всичко хубаво, но повечето развиващи се икономики от Централна и Източна Европа отчитат увеличение от над 4%. Съответно 2.4 и 2.5%.

Десни партии обявиха готовност да организират протести, ако бъде свален правителственият и парламентарен мораториум от 2012  г. върху строежа на АЕЦ “Белене”, каквото намерение обяви преди дни премиерът Бойко Борисов, а енергийният министър веднага започна разговори в тази насока с руската “Росатом” и френската “Фраматом” в Сочи.

Операцията по издирването на Боян Петров приключи без успех, съобщи Кирил Петков, който е част от екипа на българския алпинист, който за последно бе видян на 3 май да атакува сам хималайския връх Шиша Пангма. Пред bTV Петков обясни, че акцията ще продължи поне още един ден.

Той каза, че китайските спасители са претърсили за следи от алпиниста в района на лагер 1, но отново не са открили нищо.

“Утре денят ще е много хубав, ще е ясно и един допълнителен оглед на планината винаги е плюс”, посочи Кирил Петков, който се намира в Хималаите. Той допълни, че продължава да се обследва територията между базовия лагер и лагер 1. Проверяват се всички места, на които не е обърнато внимание преди това.

Всички участници в издирването вече се намират в базовия лагер, обяви Деян Петков от екипа на алпиниста, цитиран от “Дневник”. До момента единствената открита следа от Петров е инсулинът му. Той е бил намерен в района на лагер 3 (7500 м) от китайски катерачи.

В следващите дни от екипа на Боян Петров ще дадат пресконференция, на която се очаква да съобщят повече за това как е протекла издирвателната операция.

Подробности. 

Върховният административен съд е дал ход на делото, заведено от екоактивисти срещу решението за промяна плана на парк “Пирин”, взето от кабинета в края на 2017 г., което отваря вратата за нови ски строежи.

Вчера е бил най-смъртоносният ден при ивицата Газа  от 2014 г. насам, като вината за това, разбира се, е на всички замесени.  

58 убити и около 2700 ранени в сблъсъците между протестиращи палестинци и израелските сили, които палестинската страна определи като клане. За него обаче значително допринесе терористичната организация “Хамас”.

Израелският премиер Нетаняху заяви, че военните са действали при самозащита и обвини организацията “Хамас” в провокации.

Фондация “Отворено общество” на Джордж Сорос ще закрие офиса си в Будапеща и ще се премести в Берлин. Фондацията напуска заради все по-репресивната среда в Унгария, като премиерът Орбан от известно време атакува агресивно Сорос и го обвинява в насърчаване на миграцията и подкопаване на националната култура.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.