SHARE

Дебатът по сделката за Брекзит в Камарата на общините приключи. В следващия час депутатите ще гласуват сделката на Тереза Мей.

Очаква се правителството  да претърпи сериозно поражение в парламента, което ще доведе до хаос и несигурност в отношенията между ЕС и Великобритания. Никой не очаква депутатите да приемат текста, въпросът е по-скоро с колко гласа Тереза Мей ще изгуби вота, което ще определи последващите събития: оставка на министър-председателката, отлагане на Брекзит, а дори и евентуален отказ от него – възможни са всички сценарии.

Можете да гледате вота тук:

Две парламентарни комисии одобриха сделката за F-16, тя е първа точка за депутатите в залата утре

Депутатите в две парламентарни комисии днес казаха “да” на искането на кабинета да започне преговори със САЩ за закупуване на изтребители F-16 и за промяна на заложените цена и срокове на доставка. Причината за последното е, че американската оферта, от една страна, е над заложения таван от 1.8 млрд. лв., а, от друга – доставките ще са по-бавни от изискваното. Въпреки това двете комисии дадоха зелена светлина. Заседанието бе закрито, така че за момента не е още известно кой е подкрепил сделката и кой не. Не станаха ясни и конкретните официални аргументи на политиците за и против актуализацията.

Правната комисия отхвърли ветото на президента върху “тайните арести”

Депутатите в правната комисия отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху въвеждането на т.нар. тайни арести – обществено популярният термин за въведената възможност за прокурора да отлага до 48 часа уведомяването на близките на задържания за ареста му. При гласуването в сряда 10 народни представители подкрепиха повторно текстовете в закона, а шестима – от БСП – гласуваха против. Очаква се ветото да бъде гласувано в пленарна зала през тази седмица.

Забраната за оповестяване на резултати от социологически проучвания в деня за размисъл и в изборния ден да отпадне,предлагат депутати от ГЕРБ между двете четения на Изборния кодекс. Мотивите са, че така или иначе забраната сега се нарушава, като в сайтове и социални мрежи информацията се публикува “под формата на алегорични образи на предмети, животни, населени места и др.”.

След десет месеца почти непрестанно ускорение през декември инфлацията отново се забавя и пада до 2.7% на годишна база. Така средногодишното увеличение на цените през 2018 г. достига 2.8% при 2.1% година по-рано, показват данните на НСИ. Като цяло през 2018 г. са поскъпнали почти всички стоки и услуги, но с най-голям принос са хотелските услуги, горивата, топлоенергията и водата.

Борба с корупцията и престъпността и нуждата от квалификация на кадрите – това са най-важните две мерки, които биха подобрили съответно бизнес климата в страната и пазарните условия. Това са посочили повечето от анкетираните представители на австрийския бизнес в България в годишното допитване на Австрийското търговско представителство в България (Advantage Austria).

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.