SHARE

НСО ще бъде проверена от Военната прокуратура – София, по сигнали, че директорът Ангел Антонов е ловувал в ловното стопанство “Кричим”, а излетите си е представял за командировки. Негов роднина пък е карал автомобил, предоставен на НСО за други цели.

За ловните кучета на началника на НСО ви разказахме първи в “Терминал 3” през ноември миналата година. Партньорите на страстния ловец Антонов бяха настанени в импровизиран кучкарник на територията на службата, а за тях се грижеха двама служители на НСО. Малко по-рано, през март миналата година, ви съобщихме как началникът на НСО купува с държавни пари подаръци.  А как началникът на НСО изпълнява заповедите на главния прокурор Сотир Цацаров разказахме през септември. 

Подробности за проверката на злоупотребите в НСО може да намерите тук. 

Една образователна реформа, която закъснява с 30 години – комунизъм, терор, “Народен съд” и репресивен апарат на тоталитарната комунистическа държава ще се учат по история в 10-и клас. Повече четете тук. 

Ще има ли такси за плащането на данъците по банкова сметка или не? Националната агенция по приходите не е сигурна дали в случаи на електронно плащане на данъците чрез електронно банкиране ще има начислени банкови такси. Ако използвате сайта или офиса на НАП, независимо от банката ще се плаща без такса. НАП ще признава часа и деня на нареждане на плащането, ако става въпрос за плащане чрез интернет банкиране, което означава, че няма да бъдат начислявани лихви за плащане в последния момент, ако плащането се проточи няколко дни извън срока. Повече може да научите в “Дневник”. 

Междувременно едва 5% от българите използват интернет банкиране. Така по този индикатор се нареждаме на последно място в ЕС. Графика предлагат отново от “Дневник”. 

Държавната газова компания на Азербайджан иска да финансира газифициране в България, като това ще увеличи доставките на азерски газ у нас. От 2020 г. нататък страната трябва да започне да внася 1 млрд. куб. м. газ от находището “Шах Дениз II”, а това ще стане през връзката на страната в Гърция, чийто строеж се чака да тръгне в края на юни 2018 г. Повече разказват от “Медиапул”. 

Македония ратифицира договора за добросъседство с България – документът, който бе подписан от премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов на 1 август 2017 г. Депутатите от опозицията и близката до Русия партия на Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха на заседанието. Договорът бе ратифициран на същия ден, на който през 1992 г. България първа признава независимостта на Република Македония. От външно министерство заявиха, че страната ни ще продължи да бъде активна в подкрепата си за европейската интеграция на Македония. Продължението – тук. 

След две години обжалване на процедурата за изпълнител на тол системата, договорът с австрийската “Капш” беше подписан, без да е ясно за кои пътищата ще важат таксите и какви ще са тарифите за преминаване. Експертното и политическото решение за това предстои да бъде взето, каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието над жените и домашното насилие, станала популярна у нас като Истанбулската конвенция, предизвика дебати, достойни за всяка една сатирична пантомима. Така се оказа, че ГЕРБ ще прави открит дебат за Истанбулската конвенция в парламента. Реакцията на българското общество провокира Съвета на Европа да разпространи официално опровержение на всички митове и конспирации, които започнаха да циркулират в България след решението на правителството да приеме документа. Семплите разяснения на Съвета на Европа, написани като за деца, може да откриете тук. 

Brexit може да коства на шотландската икономика 16 миларда британски паунда на година, или над 10% от БВП на страната, разкри доклад. Премиерът Никола Стърджън заяви, че информацията е пореден аргумент за Британия да остане в рамките на единния пазар на ЕС. Доходите на домакинствата в Шотландия ще паднат с 9,6%, което е 2263 британски паунда на глава от населението.Ако Британия реши да остане в ЕС, икономиката ще нарасне с 2,4%, ако интеграцията на единния пазар в дигиталните индустрии, енергията и услугите се задълбочи. Подобен сценарий би добавил 3,6 милиарда британски паунда към икономиката на Шотландия. Повече може да прочетете в британския Guardian. 

Протести във Виена срещу присъствието на крайнодесни партии в правителството. На 13 януари десетки хиляди протестиращи – 20 000 според полицията, 70 000 според организаторите, протестираха в студа във Виена срещу завръщането на крайнодясната FPÖ на власт. Граждани се събраха, в пъти повече от очакваното, в един от най-мащабните протести от години насам. Австрийците се страхуват, че държавата им тръгва към авторитарна трансформация, подобна на тази в Унгария и Полша, разказва френският Monde. 

Китайски кораби правят опити да почистят огромен петролен разлив, след като ирански танкер потъна в Източнокитайско море. Разливът е съставен от тежко гориво, което се е използвало за захранване на танкера. Работещите на борда на танкера са загинали, а танкерът е пренасял 136 хилади тона изключително лек суров нефт от Иран, който създава токсичен подводен разлив, който би бил невидим от повърхността. Както горивото на самия танкер, така и товарът причиняват унищожителни щети на морския живот. Повече информация четете от BBC. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.