SHARE

Свидетел сте на корупция и искате да подадете анонимен сигнал, защото се страхувате от последващи действия срещу и посегателства срещу личността  Ви? Днес беше гласувано, че защита за Вас в такъв случай няма да има.

Подателите на сигнали за корупция няма да получават защита от съдебно преследване. Освен всичко останало ще трябва да се идентифицирате с трите си имена, ЕГН, адрес, телефон, факс и електронен адрес. Колко съвестни граждани ще се осмелят да изкарват на показ корупцията, която разяжда България? Със сигурност още по-малко и от вече оскъдния брой.

Вчера парламентът реши, че депутатите ще избират председателя и четиримата членове на новото антикорупционно звено, като гласуването на проекта продължава и през идната седмица. Тези членове ще се ползват от безплатен транспорт, а трудът им ще попада в първа категория. Контролът, разбира се, ще се осъществява от депутатите. Чрез изслушване и доклад. Повече разказва “Дневник”. 

В тази връзка Бойко Рашков, шефът на Националното бюро за контрол на СРС, беше нападнат от Сотир Цацаров, след като повдигна въпроса за нарушенията около подслушванията и следенето. Според Цацаров бюрото любопитствало излишно. Рашков заяви, че още през 2014 г. е поискал с писмо до ВСС единен регистър за СРС, но съветът, в който думата на главния прокурор е най-важна, не е реагирал и до днес. Рашков бе нападнат от главния прокурор и обвинен в “персонални амбиции”. Продължението – тук. 

По стар навик, когато един другар не успее да се домогне до даден пост, той се преразпределя на друг пост. Така стана ясно, че бившият кандидат за генерален директор на БНТ Емил Кошлуков ще стане програмен директор на БНТ1 от 18 декември. Той ще отговаря за стратегическото планиране на основния канал на БНТ, два от ключовите продуцентски центрове, както и привличане на независими външни продуценти. За друг програмен директор на един от каналите на БНТ е бившата директорка на TV7 – Надя Костова. Овладяната държава не може да работи без овладени медии. Честито на печелившите.

Премиерът Борисов за пореден път днес помоли своите колеги да не го излагат по време на председателството на Съвета на ЕС. “Борбата” за власт в Народното събрание определено добива сеирджийски измерения от особен мащаб може би защото идват празници, а народът иска да си отпусне душата. Повече прочетете тук. 

Над една четвърт от имигриралите в България след последната година са руски граждани. България е сред държавите от ЕС с най-голям дял на имигранти от трети страни спрямо населението и сред тези с най-малък дял на страни от ЕС. 51% от новозаселените са граждани на страни извън ЕС. Те са, в низходящ ред, руснаци, сирийци, турци, украинци и най-накрая британци. Повече може да разберете от “Медиапул”.

Eвропейският съюз удължи санкциите срещу Русия с още 6 месеца. Повече четете тук.  

Днес в “Терминал 3” ви разказахме за разградските лъвчета – двете спасени от смърт в Разград бебета, които бяха отгледани с помощта на десетки хора, а сега общината в нарушение на условията на договора ги предлага на друго подобие на зоопарк. Включете се и помогнете това да не се случи и справедливостта да възтържествува – тук.

Освен това говорихме и за новия проект на Дани Бойл и артиста Банкси, а от Института за пазарна икономика разясниха горчивата истинаКОНПИ дебне за вас. 

От Брюксел обявиха, че преговорите за Брекзит продължават към втората фаза, но призовават за повече яснота от Великобритания относно бъдещите им отношения. Първият въпрос, който предстои да бъде обсъден, ще бъде транзитният период след излизането на кралството от съюза през март 2019 г. Докато Тереза Мей обяви, че това е огромна стъпка по пътя към постигане на консенсус, Ангела Меркел заяви, че ситуацията ще става все по-трудна. Повече може да научите от BBC. 

Мониторингът на ООН за бедността и човешките права излезе с унищожително критичен репорт за състоянието на САЩ, като заявиха, че администрацията се опитва да превърне страната в “световен шампион по неравенствата”. Филип Алстън, който е специалният пратеник на ООН в страната, току-що се върна от двуседмичното си официално посещения в САЩ и заяви, че държавата е тръгнала по път, който я обрича да се превърне в общество с огромна пропаст между много бедните и богатите. Още по темата – тук. 

Летището “Шипхол” в Амстердам е евакуирано, след като мъж с нож е бил прострелян от охраната. От холандските сили на реда казват, че ситуацията е под контрол и няма ранени. Все още не са известни мотивите или характерът на инцидента.

Снимка: Monitor 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.