SHARE

Депутатите се опитаха да се съберат за извънредно заседание, след като преди два дни гласуваха да излязат в почивка до президентските избори. Опитът им се оказа неуспешен, тъй като депутатите от ГЕРБ, “Атака”, голяма част от БДЦ и Патриотичния фронт не се регистрираха в пленарната зала и не се събра необходимия кворум. Депутатите на Реформаторския блок се регистрираха, с което явно отприщиха гнева на премиера Борисов, който изненадващо за всички се появи в парламента. “Групата днес иска да преформатирам правителството. Или реформаторите ще дойдат и ще се държат като управляваща коалиционна партия, или довиждане – ясно и точно. Повече с тях няма да се занимавам. Ако реформаторите искат да участват в управлението, да бъдат единни в парламента, иначе това не е коалиция”, заяви Борисов. Той упрекна реформаторите, че се държат лицемерно, след като в Министерския съвет работят единодушно, а в парламента били опозиция. Борисов обеща още, че ако ГЕРБ не спечели изборите на 6 ноември, те няма да участват в мнозинсто и ще се върви към предсрочни избори. Засега премиерът съобщи, че е готов веднага да преформатира кабинета, тъй като търпението му било изчерпано. Борисов каза още, че е помолил изпълняващия длъжността председател на НС Димитър Главчев, ако е възможно, да се свика извънредно заседание и да се приемат всички предложения на опозицията в дневния ред плюс още няколко анкетни комисии, които парламентарната група предлага. След ултиматума на Борисов от ДСБ излязоха с позиция, която гласи: “Опасно, срамно и политически недопустимо е Борисов да дестабилизира държавата с предизборна цел. Заплахите срещу политически опоненти, бягството от парламентарен дебат и ограничаването на изборните права на българите в чужбина са свидетелство за недопустима слабост на премиера в кризисна международна обстановка”. Кандидатът за президент на РБ Трайчо Трайков написа на стената си във фейсбук: “Безотговорно е страната да се дестабилизира и да валят заплахи за създаване на правителствена криза – при тази международна обстановка, и то по време на избори. Премиерът е редно да гледа сериозно на стабилността на държавата”. В късния следобед Борисов свика извънредна среща в Министерския съвет, на която освен министрите присъстват и членове на политическите кабинети на министерствата и шефовете на парламентарните групи от управляващата коалиция.

Парламентът да създаде анкетна комисия, която да провери всички обстоятелства за работата и концесията на „Мини Бобов дол”, предложи днес Делян Добрев, председател на комисията по енергетика в Народното събрание. Комисията изслуша днес министъра на енергетиката Теменужка Петкова и министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова, които коментираха казуса с рудник “Бабино” – част от комплекса “Мини Бобов дол”. Министър Теменужка Петкова също подкрепи създаването на временна анкетна комисия. Тя припомни, че концесията за добив на подземни богатства от находище “Бобовдолски въглищен басейн”, участък Бабино, е предоставена за срок от 35 г. с решение на Министерския съвет от 9.02.2005 г. на дружеството “Мини Бобов дол” ЕАД. Министър Петкова подчерта, че в случая става въпрос за взаимоотношения в частна фирма. “Може би държавата е трябвало да се намеси в далечната 2007 година на 26 февруари, когато е подписан анекс номер 1, и всъщност е даден старт на този процес”, обясни Петкова. Междувременно стана ясно, че изпълнителният директор на “Въгледобив Бобов дол” Красимир Чаврагански е подал оставка. Оставката е депозирана около полунощ и е била приета от представителите на холдинга.

В съобщение до медиите екипът на сайта Ktbfiles.com разкрива, че сайтът е бил обект на хакерска атака и цялото съдържание е било изтрито. “Сайтът спря от 12.22 часа до 17 часа, когато екипът ни го възстанови. В резултат на атаката цялото съдържание на страницата е било изтрито. Възстановяването се случи благодарение на резервните копия, с които сайтът разполага”, пише в съобщението. Временното спиране съвпадна със заседанието на Висшия съдебен съвет, на което председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова прокуратурата да провери фактите от интервюто на Цветан Василев за Ktbfiles. В отговор главният прокурор Сотир Цацаров заяви: “Може би не трябваше да се позовавате на Ktbfiles, защото е финансиран от “Америка за България”.

Прокуратурата повдигна обвинение на бившия областен управител на София Веселин Пенев заради сделката с бившите царски конюшни. Той е привлечен като обвиняем за умишлена безстопанственост и за неизгодно сключени сделки. Според обвинението в периода 30 декември 2015 г. до 26 април 2016 г. Пенев умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество – предоставените на областната администрация на област София бюджетни средства за 2016 г. и имот – държавна собственост. В резултат на това според разследващите са последвали разпиляване на имуществото и значителни щети за държавата в общ размер 116 216 лв. Пенев беше излъчен за поста от Реформаторския блок.

Водената от Ирина Бокова организация ЮНЕСКО се замеси в два скандала за едно денонощие. На първо място, Израел замрази отношенията си с ЮНЕСКО в знак на протест срещу резолюция, с която организацията обявява, че светите места на Хълм на храма в Ерусалим не могат да се свързват с еврейската вяра. Така на практика организацията обявява, че хълмът е единствено ислямски свещен обект. На него се намира джамията “Ал Акса” – второто по святост за мюсюлманите място след Мека. Премиерът Бенямин Нетаняху  нарече текста “абсурден” и обвини както ООН, така  и ЮНЕСКО, че участват в разиграване на “морален фарс”. Текстът на приетата в петък резолюция ще бъде внесен следващата седмица за формално одобрение от изпълнителния съвет на ЮНЕСКО. При приемането на резолюцията 24 държави са гласували “за”, 6 “против” – САЩ, Великобритания, Германия, Холандия, Литва и Естония, и 26 “въздържал се”. В същия ден и Япония замрази финансирането си за ЮНЕСКО за тази година. За това причината е миналогодишно решение на организацията да включи документи за клането в китайския град Нанкин от 1937 г. в програмата си “Световна памет”. Военният конфликт между Китай и Япония има различни тълкувания по отношение на броя на жертвите и вината за случилото се и ЮНЕСКО е пренебрегнала японската версия за събитията. За 2016 г. Япония трябваше да внесе 37 милиона долара в ЮНЕСКО, което е близо 10 процента от целия бюджет на организацията.

Бившият вицепремиер на Румъния ще бъде обвиняем по дело за непредумишлено убийство. Габриел Опря е обвинен в причиняване на смъртта на 28-годишния полицай Богдан Джиджина, който загина през октомври миналата година, след като падна с мотоциклета си в дупка на столичен булевард, докато предвождаше колоната на вицепремиера.  Инцидентът разкри, че Опря се е възползвал от моторизиран ескорт незаконно, тъй като според румънското законодателство само президентът, премиерът и двамата председатели на парламента имат право на това.

В бюлетина е използвана информация от “Дневник”, investor.bg, BBC.

SHARE