SHARE

Навръх 14 юни – пет години след като бе избран за шеф на ДАНС, разбрахме, че “Делян Пеевски е или най-проверяваният и най-чистият човек в държавата, или има много добри адвокати и счетоводители”.

Думите са новия ни борец No 1 срещу корупцията Пламен Георгиев – с които посланието е ясно: Няма да се занимава с Пеевски. 

32% от енергията на ЕС ще бъде възобновяема до 2030 г. (странни хора са европейците, вместо да плащат на Русия за атомни централи на сеизмични полуострови…).  По този повод България ще трябва да удвои производството на зелена енергия в следващото десетилетие.

ЕС като цяло трябва да достигне 32% дял на възобновяемата енергия към 2030 г. За 2020 г. целта беше 20% дял на зелената енергия, а за България бяха заложени 16%, които бяха постигнати през 2015 г.

 “Северна Македония” очаквано доведе до скандали и балкански изпълнения – гонене на премиера на Македония от президента, който впоследствие се отправи за България, където говори с Радев, а Борисов в знак на солидарност с македонския му колега Зоран Заев отказа да го приеме. 

 Вчера президентът на Македония Георге Иванов обяви, че няма да подпише договора за новото име на страната си, който по думите му руши македонската идентичност, отрича правото на самоопределение и е сключен с “несериозни и непрозрачни преговори”.

Бойко Борисов и външният министър Захариева отказаха да се срещнат с Иванов, който днес и утре е в София по покана на българския президент Румен Радев. Принципно интерес от неразрешаването на спора за името има най-вече Русия, тъй като това е основната пречка за членство на Македония в НАТО.

Както написа Самуил Петканов от Не!Новините – най-добре македонци и гърци да решат спора с името с една десетилетна война като тази между Палестина и Израел. 

Общината подготвя ново разширение на зелената зона в София

Ново разширение на платената зелена зона за паркиране в районите “Лозенец”, “Оборище”, “Възраждане” и “Красно село” обсъждат столичните общински съветници. Предложението е в новата зелена зона да попаднат 5500 паркоместа. Подготвят се и други промени, като въвеждане на ограничение за броя винетни стикери за паркиране, които да се издават на едно домакинство, и това предблоковите пространства, които не са на улицата, също да са част от синята и зелената зона.

Тежки присъди за расистите, пребили български турчин от омраза, съобщава “Клуб Z”, визирайки опита за убийство на Георги Димитров-Метин, извършен от Джоно Младенов, Момчил Милчов и Иво Тилков.

Джоно Младенов получава присъда от 16 години затвор, Момчил Милчов – 15 години, а Иво Тилков, който в момента е обявен за международно издирване – 18 години. Освен това тримата са осъдени да заплатят солидарно и сумата от 200 000 лв. обезщетение за причинените от деянието им неимуществени вреди, както и всички съдебни разноски по делото, допълват от СГС. Съдията, постановила сериозните присъди, е Димитрина Ангелова.

Прокуратурата разследва Изпълнителната агенция “Медицински одит” за потулването на лекарски грешки при смъртни случаи в болниците.

За 2017 г. Върховната административна прокуратура (ВАП) е установила общо 11 смъртни случая, основно в София, но и в провинцията, проверявани от ИАМО, за които обаче държавното обвинение изобщо не е било сигнализирано. Подробности. 

Нюйоркската прокуратура заведе дело срещу фондацията “Тръмп”, понастоящем управлявана от децата на президента, а преди това от самия него, като е открила незаконна дейност и е отправила данни към данъчната инспекция за укриване на данъци. Още по темата. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.