SHARE

Глоба до 20 хил. лв. за разрушаване на дюни предвиждат промени в Закона за черноморското крайбрежие, изготвени от Министерството на туризма, съобщи пред Нова телевизия министър Николина Ангелкова.

Тя определи изравняването на дюни при къмпинг “Смокиня” като вандализъм. По-рано днес прокуратурата повдигна обвинения на собственика на имота и на един от багеристите.

Информацията, че част от дюните в къмпинг “Смокиня” са разорани, се появи в събота в социалните мрежи от музиканта Васил Гюров.

Установен е поръчителят на деянието – Иван Нончев, който е собственик на терена, в който попадат дюните. Той е получил обвинения за подбудителство и за помагачество, като определената му гаранция е 10 хил. лева. “Предвиденото наказание за действията му е наказание до 3 години лишаване от свобода или пробация и глоба от 2 до 10 хил. лева”, казва Петров.

Договореното с “Автомагистрали” за магистрала “Хемус” още е неизвестно

Един месец след като правителството даде на държавната компания “Автомагистрали” 1.35 мрд. лв., за да строи 134 км от магистрала “Хемус” до Велико Търново, пътната агенция най-после го обяви официално. От прессъобщение на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) става ясно, че е сключила договор с дружеството “в края на декември”, без да уточнява конкретна дата. “Договорът ще бъде изпратен за информация в Агенцията по обществени поръчки в законоустановения срок до един месец от сключването му”, уточняват от АПИ. Засега той не е публичен. Съобщението на АПИ идва в същия ден, в който БСП внесе искане за достъп до въпросния договор.

Тръмп заплаши Турция с икономическо унищожение, ако нападне кюрдите в Сирия

Американският президент Доналд Тръмп заплаши своя военен съюзник Турция с “икономическо унищожение”, ако атакува кюрдите в Сирия след изтеглянето на военния контингент на Вашингтон. Той посъветва и кюрдите да не застрашават Турция, пише Guardian. В отговор говорителят на турския президент Ердоган заяви, че би било фатална грешка, ако САЩ подкрепят терористи, както и че очаква Вашингтон да спазва стратегическото партньорство между двете страни. В профила си в социалната мрежа Тръмп написа по повод военните операции срещу “Ислямска държава”: “Ако се появят отново, ще нападаме от близките си бази. Ще съсипем Турция икономически, ако удари кюрдите. Ще създадем 20-милна буферна зона за сигурност… Също така не искам кюрдите да провокират Турция.” Кюрдските въоръжени милиции YPG са американски съюзник – вероятно единственият толкова ефективен – в сраженията срещу “Ислямска държава” и контролират значителна част от Северна Сирия. Турция официално определя повечето участници във водения от кюрдите алианс в Сирия за директно свързани с ПКК. Според турския президент Ердоган това е просто сирийската част от ПКК, обявена в САЩ и Европа за терористична организация. Затова той се закани да ги смаже със сила след решението на Тръмп да изтегли военния си контингент от района.

Технически проблем спря издаването на лични документи в понеделник сутринта, но беше подновено вечерта, съобщиха от МВР. Освен документи за паспорти и лични карти не се приемаха и такива за шофьорски книжки. След подновяването на работата работното време на гишетата беше удължено.

Кметът на полския град Гданск – 53-годишният Павел Адамович, е починал в болницата, след като бе намушкан с нож в неделя вечерта. Това е станало на сцена пред стотици зрители по време на публично благатворително събитие. Нападателят е задържан. Той е местен, на 27 години, и според очевидци е изкрещял, че е незаконно осъден на затвор и извършил атаката като отмъщение.

Мая Манолова сезира Конституционния съд заради “единната цена” на водата. Според омбудсмана тя не отчита реалните разходи на ВиК операторите в отделните райони, които са различни за различните водни системи. Една и съща цена заплащат населени места, в които не е инвестирано в еднаква степен, твърди Манолова в жалбата си.

Американският посланик в Германия Ричард Гренел е изпратил писма до ръководството на германските компании BASF и Uniper, в които им съобщава, че могат да бъдат санкционирани заради участието в проекта “Северен поток 2”. Останалите изпълнители са “Газпром”, английско-холандската Royal Dutch Shell, френската Engie и австрийската OMV.

Снимка: Архив на Васил Гюров

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.