Вечерен бюлетин – 14 февруари 2019 г.

SHARE

Хартиеното гласуване да бъде заменено изцяло с машинно след местните избори тази година. С такова изненадващо предложение излезе парламентарната правна комисия в четвъртък на фона на бурните скандали около промените в Изборния кодекс и демонстрирания политически съюз ГЕРБ-ДПС за обезсмисляне на преференциалния вот. Подробностите научаваме от “Медиапул”. Поправките обаче още не са приети окончателно в пленарната зала. Правната комисия се събра извънредно в четвъртък, часове след продължилото до среднощ десетчасово маратонско заседание, на което ударно бяха гласувани поправки, които на следващата сутрин влязоха в пленарната зала. Те на практика обезсмислихе преференциалното гласуване. Реакции по темата четете тук.

Скандалите от деня продължават с българското участие в международна мрежа за организация на боеве с кучета и развъждане и продажба на бойни кучета. Разкритията направи BBC в свое разследване. То е организирано с помощта на неправителствената организация „Лига срещу жестоките спортове“ и частни детективи и в него е разкрит основният организатор на мрежата – българин с име Ивайло Николов от Русе, собственик на развъдник за питбули и на фирма за превоз на животни. Според разследващите Николов е доставял животни в поне 29 страни от целия свят – от Виетнам, Непал, Пакистан и Близкия изток до Западна Европа и САЩ. “Терминал 3” направи ексклузивно интервю с Марк Рандел от екипа на BBC. Организацията за защита на животните “Четири лапи” поиска по казуса незабавно да се намесят полицията и прокуратурата. Организирането и участието в провеждането на боеве с животни, както и отглеждането, тренирането или предоставянето на животни за боеве е инкриминирано у нас от 2011 г. и се наказва със затвор до 5 години и глоба до 10 000 лв.

Състоянието на зоопарковете е в центъра и на специален репортаж на “Свободна Европа”, озаглавен “Концлагер за животни“. Повече от половината общински зоопаркове в България съществуват на ръба на закона – без лиценз, а животните в тях буквално бедстват и оцеляват почти по чудо. Това показва проучване на “Свободна Европа”, проведено съвместно с неправителствената организация „Четири лапи“. В над 10 зоопарка без лиценз у нас са заключени стотици животни, които оцеляват без необходимите им дажби храна; без осигурена лекарска помощ; в среда, която е противопоказна на видовете им; размножават се с близки родственици, което води до поколения с аномалии. Накрая част от тях умират в мъки. Ако животните успеят да оцелеят, те прекарват целия си живот в бетонни помещения, повечето от които са строени през 60-те години на миналия век и не отговарят на нито едно европейско изискване за зоопарковете на континента.

Да се върнем върху политическия зоопарк на #територията.

И замириса на любов. Лидерът на АБВ Румен Петков е изпратил писмено предложение до председателя на БСП Корнелия Нинова за подготовка на широка и солидна лява коалиция. Това съобщи самият Румен Петков по време на среща с журналисти в Плевен, провела се на 14 февруари. Отговор от БСП още няма.

За втора година кметът на София Йорданка Фандъкова е забранила факелното шествие в памет на ген. Христо Луков. Не може да не я поздравим! Така нареченият Луковмарш се организира от Български национален съюз от 2003 г. и сега е насрочен за 16 февруари. Днес Фандъкова обясни, че е съгласувала само поставянето на цветя пред паметната плоча на ген. Луков, която се намира на ул. “Тракия”. Тя обаче припомни, че миналогодишната ѝ забрана за провеждане на Луковмарш е била обжалвана и отменена от съда. Добави, че и тази година решението ѝ за забрана на шествието е обжалвано.

Бившият шеф на румънската антикорупционна агенция Лаура Кьовеши е извикана на разпит в Румъния в деня, в който трябва да бъде в Брюксел за участие в процедурата за избор на европейски главен прокурор. Румънските прокурори искат да разпитат Кьовеши по дело за връщането от Индонезия в Румъния на Николае Попа – финансов директор на Националния инвестиционен фонд, който през 2000 г. ощети 300 000 вложители, припомня БТА. Пред румънското радио “Европа” Лаура Кьовеши казва, че ще пътува до Брюксел и няма да се откаже от кандидатурата за европейски главен прокурор. Тя е призована като заподозряна в злоупотреба със служебно положение, вземане на подкуп и лъжесвидетелстване. Кьовеши обяснява, че е подала молба във Върховния съд за отлагане на разпита, тъй като вече има самолетен билет за Брюксел и смята да отиде на изслушването в Европейския парламент.

Петима американски сенатори от двете водещи партии внесоха в парламента на САЩ законопроект за много по-строги санкции срещу Русия. Подробностите четем в “Дневник“. Той е адаптирана версия на проекта за закон от август миналата година “Защита на американската сигурност от агресията на Кремъл” (Defending American Security from Kremlin Aggression Act или DASKA), който не успя да получи одобрение преди частичните избори през ноември. Основните причини за санкциите са:

Заради намесата на Кремъл в дейността на демократични институции по света

Заради агресията на Кремъл в Украйна

Противопоставяне на Русия

САЩ и Европейският съюз работят над нови съвместни санкции заради инцидента в Керченския проток; обсъждането на бъдещи мерки срещу Москва се очаква да е сред темите на съвета на външните министри от ЕС в Брюксел на 18 февруари. Закон в САЩ изисква администрацията да наложи втори кръг санкции срещу Русия заради употребата на химическо оръжие в британския град Солсбъри преди една година.

Също днес научаваме, че германското вътрешно разузнаване проучва връзки на Русия с крайнодесни партии, включително антиимигрантската “Алтернатива за Германия”, предаде Ройтерс, като се позова на германски медии. Федералната служба за защита на конституцията е взела решението на среща с представители на регионалните си клонове тази седмица, съобщи вестникарската група Ер Ен Де, която се позова на източници от разузнаването. Това става на фона на опасения, че Русия може да се опита да окаже влияние върху европейските избори през май и върху три регионални вота в източни германски провинции тази година.

На този глобален фон в България 51% от хората чувстват, че са граждани на Европейския съюз. По този показател страната е на последно място в блока, сочат резултатите от допитването Евробарометър 90.3, проведено в края на миналата година. Общо 47% от българите казват, че не се чувстват граждани на съюза.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.