SHARE

Вечните проверки минаха на първо четене

Управляващите спешно приеха внесените в понеделник законови поправки, с които проверките на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) ще могат да продължават практически безкрайно.

На пленарното заседание в петък те бяха одобрени за по-малко от час на първо четене, след като бяха вкарани в парламента за обсъждане от Данаил Кирилов от ГЕРБ преди едва пет дни.

116 депутати гласуваха “за”, 6-ма бяха “против”, а други 25 – “въздържали се”.

Още по темата. 

Борисов застана зад закупуването на F-16

Премиерът Бойко Борисов на практика предопредели избора на нов тип изтребители, след като коментира в Брюксел, че предлаганите от САЩ и “Локхийд Мартин” машини F-16 “са значително по-добри от всички останали, които се предлагат – от старите Eurofighter, а и от Gripen. Той обясни, че формирал оценката си от разговори с пилоти.

“Има комисии, които разглеждат тези оферти, по никакъв начин не се меся, дебело подчертавам, освен че искам за нашата изтребителна авиация да има най-добрия самолет”, посочи премиерът пред журналисти в Брюксел.

Военното министерство обаче публично обяви, че изборът на нови самолети ще е политическо решение и като такова то е в ръцете на Бойко Борисов. Проектът се движи от години, като в момента политико-военна комисия води преговори за подобряване на офертите, след като по-рано експертна група ги анализира. По традиция всичко се случва в условия на пълна секретност.

Още по темата. 

Заплахи със съд и обвинения в лъжи за това кой колко е ходил на работа белязаха в петък публичното изслушване на кандидатите за членове на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС). Скандалът бе между сегашния председател Бойко Рашков и тримата негови колеги – Огнян Стоичков, Илия Ганев и Огнян Атанасов. Всички те са кандидати за втори мандат в институцията.

Отсега е ясно, че Рашков няма шанс да бъде избран за член на Бюрото заради конфликтите си с главния прокурор Сотир Цацаров и ГЕРБ. Впечатлението е, че управляващите искат да обезсмислят институцията чрез назначаването на удобни хора в новия му състав, за да си спестят бъдещи скандали. Подробности. 

 

ВСС започва най-сериозната и безпрецедентна стъпка към отстраняването на Лозан Панов като председател на ВКС. Срещу него е образувана процедура за “накърняване на съдийската независимост”, след като Панов нареди проверка по казуса “Иванчева”, завършила с разкритие на груб произвол спрямо закона и конституцията.

 
Днес съдебната колегия на ВСС отвърна, като нареди проверка на Панов, съобщи Defakto, подкрепена със 7 от общо 13 от членовете на Съдийската колегия на ВСС. „Против“ бяха 6.
 
Напомняме ви, че през 2015 г. именно заради промяната на баланса на политически и съдебни номинации в съдебната колегия с един глас се случиха събитията, довели до оставката на правосъдния министър Христо Иванов и т.нар. “опраскване на съдебната реформа”.

 

 

Президентът Румен Радев прати на Конституционния съд два текста от закона за държавния бюджет за 2019 г., съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Става дума за отклоняването на приходите от бъдещата концесия на “Летище София” извън сребърния пенсионен фонд и за забраната пенсионери да заемат длъжност за държавен служител.

Румен Радев уточни, че не е наложил вето върху Бюджет 2019, за да не бави влизането му в сила, въпреки че не е съгласен с някои текстове в него.

Едва около 2% от българите над 65-годишна възраст са се ваксинирали срещу грип през 2016 г., показват данни от анализ на Евростат за нагласите на европейците да вземат превантивни мерки срещу коварните грипни заболявания през въпросния период, цитиран от БТА.

В същото време средният показател на европейците в тази възрастова категория, които са взели предпазни мерки срещу грипа, е бил 43%.

Още по темата. 

Колаж: Valdes Radev

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.