SHARE

Вижте, ако не друго, поне ни е забавно.

В България може да нямаме пътища и да сме след Уганда, Танзания и Замбия по качество на инфраструктура, но ще имаме тол-система.

Може да се вълнуваме много каква песен е изпял кой изпълнител, но хич не ни пука, че Ахмед Доган, Делян Пеевски и прилежащите им правителства си купуват държавата.

Буксуваме на място от години и управляващите термити успяха да оглозгат основните държавни структури, но винаги има я някой евреин, я някой бежанец, я някой нов световен заговор, въобще – някой друг да се обвини – проблемът никога не е вътрешен!

И макар и да ни се услаждат еврофондовете, демократичните ценности не са ни по вкуса и си предпочитаме Виктор Орбан и Владимир Путин – е, голяма работа, че са корумпирани или са очистили някой друг журналист! Всички сме хора!

12 от общо 17 български евродепутати защитиха Орбан, гласувайки “против” наказателната процедура срещу Унгария. Това е лоша новина за България. Тя разкрива “орбанизацията” на българската политика, коментира П. Паунова за Deutsche Welle Bulgaria, докато пеевските медии заплетоха сложни конспирации. Подобни финтове не са нужни за обяснение на простичкото правило, че когато нарушаваш върховенството на правото и не зачиташ ценностите на общността, от която доброволно си част, не може да храниш себе си и близките си с европейски средства – някак просто не е културно. Разбира се, медиите на г-н Пеевски не казваха такива лоши думи за Европата, когато получаваха средства за реклама на европредседателството. Но, о, времена, о, нрави! – човещинка е.

По-рано тази година комисията бе категорична, че оттук насетне европейските пари ще бъдат обвързани с върховенството на правото в държавата, която ги приема. Повече по темата ви разказахме тук.

Една година остава до влизането в сила на тол-системата в България. Поне такъв е срокът, зададен в спечелената от австрийската Kapsh поръчка. И въпреки това никой – нито задателят на поръчката, нито изпълнителят – все още не знае колко от пътищата ще обхване тя. В заданието се говореше за 16 хил. км – което е над две трети от всички пътища в страната. Очевидно е, че това е абсурдно голямо число и дори изпълнителят дискретно го намекваше няколко пъти. Това писа през май т.г. “Капитал”, разказвайки как се прави тол-система по нашенски. Какво се случи днес – може да научите тук. 

“Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на фирмите в държавата”, каза Ахмед Доган. Може би тези думи трябва да влязат в клип на някой чалга изпълнител, за да впечатлят българското общество, но те бяха припомнени от “Капитал” по повод придобиването на ТЕЦ “Варна”, на който Ахмед Доган вече е мажоритарен собственик. Неработещата от три години централа беше купена преди по-малко от година от семейството на близкия до ДПС бивш транспортен министър Данаил Папазов, който я рестартира с многомилионни държавни подаръци през т.нар. студен резерв. С договори от 7 август синът и дъщерята на Папазов са продали на Ахмед Доган общо 70% от семейната транспортна компания “Сигда”, през която беше придобита ТЕЦ “Варна”, за поне 48.5 млн. евро от опитващата се да излезе от България CEZ.

“Ако има безспорни доказателства за вината на Русия, естествено е, че България може да промени своята позиция. И никой не може да ни се сърди, ако решим да екстрадираме руски дипломати при доказване вината на руската страна”, заяви агент Иван, познат днес като Красимир Каракачанов. Вицепремиерът доказа, че е истински български политик, и не изневери на навика да говори празни приказки. България нe планира да предприеме мерки срещу Русия по случая “Скрипал”, след като Великобритания обвини двама руски граждани за нападението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март 2018 г. в английския град Солсбъри. Това е позицията, съдържаща се в отговори на Министерството на външните работи и на вицепремиера Красимир Каракачанов на въпроси на “Дневник”. Патриотизмът е без граници, особено когато става въпрос за Русия! Затова Иван заяви, че ще оправи армията след 7-8 години, което пак е по-добре от 800 дни, но пък ни успокои, че руската техника в никакъв случай не е проблемът. 

И понеже сме достатъчно големи късметлии да ни управляват най-десните от десни политици, след като увеличаваме с милиард заплатите на държавния сектор (идат избори!), следващата роля на държавата ще е да се намеси в образованието и да ограничи приема в частните университети. Така горкият Софийски университет, който напоследък понесе доста критики (и в който очакваме незаетите места да бъдат запълнени с кандидатстване с касова бележка и подпис догодина), ще може отново да се превърне в институцията от едно време (когато имаше дисциплина и истинско сирене). Особено след като “Външни заинтересовани страни ще бъдат вкарани в академичните съвети на университетите, като ще имат право на съвещателен глас, предвиждат още готвените промени. Сред тях ще бъдат и представители на общините”. Не, приятели, не е 1944 година, но все пак един от университетите на премиера ви е Бай Тошо, така че не се чудете и майте. Просто четете. 

Ако все още не сте колабирали от смях – прочетете как Йорданка Фандъкова оспорва заключенията на специален доклад на Европейската сметна палата за качеството на въздуха в Европа. Кметицата казва, че макар въздухът ни да е по-зле от този в Индия и Китай, все пак е по-добре, отколкото е бил преди. Това е супер, а става още по-супер, като се разбере, че Фандъкова е преоборудвала цели 30 (тридесет) домакинства с печки с екопелети, от което ще се види ефект тази година! С 30 домакинства – напред към светлото бъдеще!

И за да се посмеете до сълзи – гражданското ви право да атакувате решения на администрацията официално бе посечено днес, като достъпът ви до съд е ограничен, но поне сте защитени от актуалните конспиративни теории на деня. Честито на печелившите! 

Та, забавно е. Но скоро смехът ще секне, ще има играчка-плачка, или по краткият разказ на Киркегор: “Пожар избухва зад кулисите на театъра. Клоунът идва и предупреждава публиката; всички смятат, че това е шега и аплодират. Той повтаря думите си; овациите стават още по- бурни! Мисля, че така ще свърши светът: в аплодисментите на глупаци, които вярват, че всичко това е някаква шега.”

Така че – смейте се, докато още може да си го позволим.

Снимка: “Дневник”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.