SHARE

България бе остро порицана от всички политически групи освен евроскептиците в Европейския парламент за отказа си да ратифицира Инстанбулската конвенция, която защитава жените от насилие. Единствено крайните популисти похвалиха София за решението ѝ да се откаже от международния документ.

На този фон обаче заместник-министърът на външните работи Моника Панайотова държа реч в защита на конвенцията от името на българското председателство на Съвета на ЕС.

“Тези престъпления нямат място в ЕС. Конвенцията е рамка срещу домашното насилие и насилието срещу жените. Тя е средство срещу всякакво насилие над жени, за защита на жертвите и за преследване на насилниците”, каза Панайотова, цитирана от БТА.

По нейните думи конвенцията допринася за равенство между мъжете и жените. “Съветът на ЕС насърчава ратификацията на документа”, каза зам.-министърката. Тя дори цитира данни от проучване в ЕС за насилието над жените от 2014 г., според което 33 на сто от европейките, навършили 15 години, са били подлагани на физическо или сексуално насилие. Всяка втора жена в ЕС е била жертва на някакъв вид сексуално посегателство.

“Насилието срещу европейските жени струва 109 милиарда евро на година, всеки от нас трябва да участва в борбата с тази несправедливост”, обяви българката.

За съжаление – разминаването между думи и действия на българското правителство е огромно. И това не се забелязва само у нас.

Подробности от Mediapool.

Другата голяма новина от последните часове е, че личният адвокат на Тръмп – Майкъл Коен, се раздели с адвокатите си и навярно клони към сътрудничество с американските власти. Очаква се скоро неговото арестуване по дело, свързано с незаконни финанси, но по-големият проблем пред Коен е, че преди месеци от офиса и жилищата му бяха иззети документи от федералните агенти, които понастоящем минават на проверка дали се позват с адвокатска неприкосновенност, но първата част на ревизираните документи се оказа, че над 99% не са свързани с адвокатската дейност  – има информация, че Коен е водил записи на телефонните си разговори. Майкъл Коен може да бъде ключов свидетел в разследването на специалния прокурор Робрът Мълър за сътрудничество на кампанията на Тръмп и Русия – Коен бе част от кампанията и има сведения, че е посредничил за сделки в нея.

Днес премиерът Борисов има рожден ден, който прекарва в Израел, където е на посещение при колегата му Бенямин Нетаняху. България и Израел обсъждат дали не можем да имаме съвместно производство в отбраната, особено на бойни дронове. Това обяви Борисов в началото на срещата си с израелския премиер в Ерусалим.

Междувременно Волен Сидеров – само преди няколко години наричащ протестиращите срещу Орешарски “к*рви на Бойко”, днес изпрати сърцераздирателно писмо на своя коалиционен партньор рожденник.


Брюксел представи плановете си за отбрана и сигурност, които са сред приоритетите на новия бюджет до 2027 г. От ЕС възнамеряват да отделят над 23 млрд. лв. в два фонда.

Европейската комисия предложи в следващия дългосрочен бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. за нов Европейски фонд за отбрана да бъдат предвидени 13 млрд. евро. Други 10,5 млрд. евро са за Европейски механизъм за подкрепа на мира – нов извънбюджетен инструмент за по-добро предотвратяване на конфликти, укрепване на мира и гарантиране на международната сигурност. Комисията предлага и значително увеличаване от 3,5 млрд. евро на 4,8 млрд. евро на текущото финансиране за сигурността. То включва 118 млн. евро за продължаващото извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ “Козлодуй” и реактори в словашката АЕЦ “Бохунице” и близо пет пъти повече средства за закритата АЕЦ “Игналина” в Литва.

 Париж – Рим  в спор за бежанската политика, след като Италия отказа да допусне кораб с бежанци, воден от френско НПО.

Италия остро защитава решението си да не допусне кораб на благотворителна организация със стотици мигранти на борда на фона на ескалиращ конфликт между Рим и Париж за бежанската политика.В неделя Италия и Малта отказаха да приемат кораба с над 600 мигранти, а Испания обяви, че ще приеме мигрантите, но отношенията между Рим и Париж се влошиха след размяна на взаимни обвинения.Макрон остро критикува решението на Италия, посочвайки, че международното право я задължава да допусне мигрантите.

Като цяло драмата е следствие на типичните “хляб и зрелища”, които очаквахме, когато на власт дойде популисткото италианско правителство.

Вицепремиерът Валери Симеонов намекна, че може да подаде оставка до октомври, ако министърът на туризма Николина Ангелкова продължи да го саботира. Интересното е, че това се случва, въпреки че проектът му за бобра с враг номер 1 на Клета майка България – Какао Бийч и шума по дискотеките, бе одобрен.

Очаквано опозицията в Гърция и в Македония се обяви срещу споразумение за името “Северна Македония” и иска то да бъде преразгледано. Ситуацията в Скопие ескалира, като македонският президент е изгонил премиера Заев, който опитал до го информира за развоя.

САЩ, Канада и Мексико получиха домакинството на световното по футбол през 2026 г. Съвместната северноамериканска кандидатура победи тази на Мароко в избора по време на конгреса на ФИФА в Москва.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.