SHARE

Специалният прокурор Робърт Мълър, разследващ връзките между Доналд Тръмп и Русия, повдигна обвинения на 12 офицери на руските служби ГРУ. Офицерите са целели да откраднат информация чрез хакерски атаки от кампанията на демократите и да я разпространят публично, както и да извършат атака над машините за електронно гласуване в САЩ. 

Това стана ясно от специалната пресконференция на зам. главния прокурор Род Розенстайн по повода.

В обвинението се споменават неназовани американци, с които офицерите на ГРУ са координирали атаката си, предвещават последващи обвинения.

В обвинението изрично е споменато, че на 27 юли 2016 г. “ за първи път“ конспираторите са се опитали да извършат атака върху страничен сървър на Хилъри Клинтън.

Това е същият ден, в който кандидатът Тръмп заяви: „Русия, ако слушаш, надявам се откриеш 30 000 имейли на Хилъри Клинтън“.

Обвинението идва три дни преди срещата на Тръмп с Путин, същата среща, за която американският президент казва по отношение на това дали ще признае Крим за руски – “ще видим”.

Подробности. 

“Ако имах връзка с Путин – аз не го познавам – срещал съм го два пъти, може би три пъти, два пъти и половина. Повечето от вас бяха там, срещнахме се на Г-20, ако можехме да развием връзка, която да е добра за Русия, за нас, за всички, това би било чудесно”, каза по-рано американският президент в Британия, където днес се среща с кралицата, а лондочани провеждат многохиляден протест.

Президентът по-рано даде интервю за таблоида Sun (собственост на Рупърт Мърдок), в което обяви, че преговорите на Мей са провал и Борис Джонсън ще е “страхотен премиер”.

“Вчера вечерта реакционерите в Уестминстър най-сетне зрелищно осребриха внимателно култивирания си спящ агент – Тръмп дойде като превратаджия ex machina. Докато се тъпчеше с шотландска сьомга в двореца на Уинстън Чърчил, с едно изречение във вестник Sun, това неописуемо недоразумение се опита да събори правителството на Тереза Мей”, написа Мария Спирова. 

В България:

Управляващи и опозиция сблъскаха гледните си точки по темата колко и дали е било успешно българското председателство на Съвета на ЕС. Както ГЕРБ, така и “Обединените патриоти” се похвалиха с различни постижения, а социалистите разкритикуваха изминалата половин година с познатите аргументи, че тя е била посветена предимно на личен пиар на премиера Бойко Борисов (странно, предвид личния ПР на Корнелия Нинова с противопоставянето й на Истанбулската конвенция).

Единствената новост в застъпваните тези от властта и опонентите ѝ бе ироничният коментар на евродепутата от левицата Георги Пирински, който изтъкна повсеместно ширещата се в България корупция и направи забележката, че единственият, който доказано стои встрани от нея, е народният представител от ДПС Делян Пеевски. Към изказването му обаче нямаше нито една реплика и то увисна в пространството, съобщава Mediapool. 

Овцевъди и козевъди започват безсрочни национални протести заради тежката ситуация в бранша – ниските изкупни цени на млякото, малкото подпомагане от еврофондовете спрямо други браншове и недостатъчните според тях компенсации за умъртвяването на животните заради чумата по овцете и козите.

В четвъртък те затвориха пътища в община Болярово, а в петък и пътя София – Варна край Арбанаси. Разливаха мляко и горяха овчи кожи. Искаха оставки на ръководни кадри в земеделското министерство. Следващият протест е планиран за сряда пред Министерския съвет. Протестите са организирани от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Подробности. 

Хартиената винетка става електронна от 1 януари 2019 г. Заедно с нея всеки шофьор ще трябва да си закупи бордово устройство. Въвеждат се още еднодневна и уикенд винетка. За разлика от сега, ако искате да прикачите ремаркето си към колата, ще трябва да платите винетка и за него. Това предвиждат промени в Закона за пътищата, внесени от депутати от управляващото мнозинство.

За тежкотоварните автомобили над 3.5 тона се въвежда тол-такса от 16 август 2019 г. Плащането ще е за изминато разстояние. За разлика от леките коли при тежкотоварните не е задължително да имат бордови устройства. За камионите и автобусите е дадена възможност за купуване на маршрутна пътна карта, въз основа на която да платят.

Няма да се създава поредната държавна фирма за събиране на таксите от ползването на пътищата. Новата електронна система ще се оперира от Агенция “Пътна инфраструктура”, като за целта се създава специално звено “Национално тол-управление”, предвижда още законопроектът. Подробности.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.