SHARE

Парични преводи на голяма стойност от Венецуела са минавали през български банкови сметки и част от средствата са напускали страната ни. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров след среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов, председателя на ДАНС Димитър Георгиев и американския посланик Ерик Рубин. Информацията за паричните преводи от държавната петролна компания на Венецуела е получена от САЩ. Главният прокурор отказа да назове коя е банката, каква е сумата и кое е лицето, което е отворило сметките. Поведение, което би било оправдано, ако той беше ПР на въпросната банка, а не главен прокурор. Става дума за контролираната от Петя Славова Инвестбанк, разкри по-късно през деня “Капитал”, а сумите са превеждани от държавната петролна компания на Венецуела Petróleos de Venezuela (PDVSA) е Инвестбанк. Изданието посочва, че преводите по сметка на български адвокат не са плод на решение от последните седмици, когато във Венецуела политическата ситуация се изостри. Не е известно дали банката е сезирала за превода финансовото разузнаване, посочва “Капитал”. Постъпилата сума по сметката според различни източници варира. Според Димитър Лазаров, депутат от ГЕРБ и председател на Комисията за контрол над службите за сигурност, постъпилата сума е 60 млн. евро.

Продължаваме с изявите на главния прокурор. България чака отговор от Великобритания дали веществото, с което е отровен оръжейният бизнесмен Емилиян Гебрев, е производно на “Новичок”. Това съобщи Сотир Цацаров, след като бе изслушан на закрито заседание в комисията за контрол на службите. Прокуратурата разследва отравянето на Гебрев като опит за убийство, уточни той, цитиран от “Медиапул”. Това е своеобразен обрат в събитията, след като в понеделник след среща при премиера с британския посланик Цацаров говореше съвършено различни неща, свързани с отравяне от ядене на рукола.

В тази връзка президентът Росен Плевнелиев каза днес в интервю за Нова телевизия, че службите не са го информирали за разследване за опит за убийство на Гебрев през 2015 г. В контекста на неефективността на институциите той засегна и темата за предстоящите евроизбори и очакваните кибератаки. За първи път днес той каза, че зад тези от времето на местните избори и референдума през 2015 г. “с много голяма степен на вероятност на база на писмени документи и доклади, можем да кажем, че зад тази атака стоеше групата Fancy Bears, която се свързва с руското военно разузнаване”.

Европейският парламент подкрепи увеличение с над 3.4 млрд. лв. на финансирането за България от европейския Кохезионен и структурните фондове през следващия програмен период. Това съобщи евродепатутът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, който е вносител и съавтор на законодателния доклад. Предложението е за увеличение на сегашните 14.6 млрд. лв. до 18 млрд. лв. за периода 2021-2027 г. И нека рефренът за “лошия ЕС” започне сега!

Договорени са обновените европравила, засягащи “Северен поток 2”. Германия ще може да позволи изключение, но със съгласието на ЕК. Подробностите можете да прочетете в “Медиапул”.

Сто дни преди европейските избори Европейският парламент обяви днес, че ще публикува редовно прогнозен състав на бъдещия парламент, ще организира дебати и ще захранва с информация специализирани уебсайтове, за да насърчи гражданите да гласуват, предаде Франс прес, цитирана от Дневник”. С 373 милиона избиратели в 27 страни, включително 23.4 милиона младежи, които ще имат възможност за гласуват за първи път, европейските избори са “едно от най-значителните упражнения по демокрация” в света, а “европарламентът е единственото транснационално събрание, избрано на всеобщи преки избори”, припомни на пресконференция в Страсбург говорителят на институцията Джауме Дук. “Това са особено важни избори, тъй като ще се състоят в съвсем различна политическа ситуация от тази при предишните през 2014 г.”, подчерта той. В тази връзка можете да прочетете и посланието на Джордж Сорос, което той сам е озаглавил “Европа, моля, събуди се“.

Испанският премиер Педро Санчес ще съобщи в петък решението си за свикване на евентуални предсрочни избори, след като депутатите днес отхвърлиха първия му проектобюджет, предаде Франс прес, като се позова на правителството.

Германското правителство регистрира силно нараснал брой на антиеврейските престъпления и нарушения на реда, стигнали близо десетгодишен връх през 2018 г., предаде Франс прес. Агенцията се позовава на предварителни статистически данни, огласени в сряда по искане на депутати.

И накрая – Васил Божков ще се ангажира с издръжката на “Левски”, личи от официално прессъобщение на компанията му “Нове холдинг”. Обръщението е адресирано до привържениците на футбола и медиите. Можете да го прочетете в “Клуб Z”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.