SHARE

Билборд във Варна, част от кампания за повече разбиране и толерантност,  беше свален от общината, след като стана обект на хомофобски вандализъм. 

Името на кампанията е „Няма страшно. Това е просто любов“, а целта й е да има повече приемственост към ЛГБТИ общността. Тя е част от проекта „Заедно за правата на ЛГБТИ хората в България“, който се съфинансира от Европейската комисия.

Днес е вандализирането на един билборд, но ЛГБТИ хората в страната са подложени ежедневно на подобни унижения и дискриминация. Такава постъпка създава страх и потиснатост в цялата общност. Не виждам нищо провокативно в това двама мъже или две жени да показват любовта си открито. Не смятам, че тази любов трябва да бъде крита“, казва Симеон Василев по случая.

Европейският парламент и американският Конгрес увеличават натиска срещу завършването на “Северен поток 2” . С голямо мнозинство Европарламентът необвързващо призова за забраната на построяването на руския газопровод до Германия. Ден по-рано камарата на представителите в американския Конгрес също осъди “Северен поток 2” като стъпка назад в енергийната независимост на Европа и като вреден за американските интереси.

Папа Франциск ще посети България през май 2019

Папа Франциск ще бъде в България от 5 до 7 май 2019 г. И ще посети градовете София и Раковски. Това съобщиха от Министерския съвет, цитирайки официално съобщение на Светия престол. След това папата ще посети и Скопие. През май, когато имаше аудиенция при папата, премиерът Борисов е дал писмена покана на папа Франциск да посети България и той е обещал до 2019 г. да направи визита в България, Румъния или друга балканска държава.

ЕЦБ приключва програмата за изкупуването на облигации, която помогна за възстановяването на еврозоната

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви официално, че в края на годината ще спре програмата за изкупуване на облигации, която започна през 2014 г. За последните над четири години централната банка на еврозоната напечата 2.6 трлн. евро, чиято цел беше да възстанови и ускори европейската икономика след кризата от края на миналото десетилетие. Обемът на изкупуваните облигации бе намаляван постепенно, а плановете за пълното ѝ спиране в края на тази година бяха обявени през юни.

Рим намали бюджетния дефицит за 2019 г. в опит да се договори с Брюксел

След седмици обтегнати отношения между Рим и Брюксел италианското правителство най-накрая предложи да намали бюджетния дефицит догодина до 2%. Това се разбра след срещата между италианския премиер Конте и председателя на ЕК Юнкер в сряда. Конте не коментира откъде ще дойде промяната в дефицита, но заяви, че правителството ще продаде повече държавни активи от планираното.

Апелативният специализиран наказателен съд остави окончателно в ареста Николай и Евгения Баневи. Втората инстанция прие, че има опасност те да се укрият, както и да извършат ново престъпление. Същевременно прокуратурата е представила достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение, че те са извършили престъпленията, в които са обвинени – организирана престъпна група за изпиране на 589 млн. евро, присвояване на 85 млн. лева и укриване на данъци.

Председателят на българския клон на международната система “Зелена карта” Орлин Пенев подаде оставка. Тя съвпада с налагането на мониторинг над България от международната система “Зелена карта” заради неплащане на щети с български автомобили в чужбина.

Депутатите отложиха крайния срок, в който всички общини трябва да изготвят общи устройствени планове с 2 години до 1 януари 2021 г., с промяна в Закона за устройство на територията на първо четене. Това е трето удължаване на срока от 2012 г насам и въпреки това над 70% от общините нямат готови планове, а някои дори не са стартирали процеса. Така те получават още 2 години възможност за застрояване на парче без устройствени планове.

Всеки столичанин ще може да изчисли данъка на колата си сам чрез електронен калкулатор, разработен по предложение на Столичната община и “Информационно обслужване” на адрес https://cartax.uslugi.io/#София/СТОЛИЧНА, съобщиха от общината. Новата формула, по която се формира данъкът за колите, включва година на производство, мощност и екологичен стандарт. Данните, които трябва да се нанесат в калкулатора, са вписани в документите за автомобила – в малкия или големия талон.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.