SHARE

Морски плаж край Варна изчезна от кадастралните карти. Търговският регистър изчезна от лицето на Земята. Адвокатът на Бенчо Бенчев изчезна, затова Бенчев не можа да бъде обвинен, след като бе хванат заедно с Митьо Очите.

За сметка на това някои неща се появяват. Мазутно петно се появи в Созополския залив. 1,15 милиона лева се появиха на търг за реформи в МВР. Появи се друг издирван от групата на Митьо Очите. Появи се и вицепремиерът Валери Симеонов с поредното абсурдно изказване. Появи се и премиерът Борисов, който отново еднолично спасява някакви неща в държавата.

Част от морския плаж край варненския кв. “Аспарухово” внезапно е изчезнал от информационната система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Това заявиха от Камарата на геодезистите в България. Промяната се случва след сигнал от страна на камарата до Министерството на регионалното развитие и благоустройството за неправомерно разрешаване на незаконен строеж. Миналия петък лично премиерът Борисов заяви, че регионът не бил плаж, а “змиярник”. 

Никой извън системата на регионалното министерство не може да манипулира Кадастрално–административната информационна система, заявяват от камарата. Да, ама в държавата на беззаконието може. Още по темата. 

 

Търговският регистър изчезна по-малко от месец след като “Репортери без граници” заявиха, че регистрите и ЗДОИ са оръжие почти без еквивалент в борбата за свобода на словото в България.

“Агенцията отново поднася извинения на потребителите си за причинените неудобства и уточнява, че причините са изцяло технически и не са резултат от злонамерена външна намеса”, съобщиха властите, като работата ще се възстановява поетапно.  

Източник на „Капитал“ от IT бранша коментира, че повредата е изключително сериозна и има реална опасност да бъде загубена цялата информация в ТР от началото на годината насам. Освен че може да блокира търговския оборот, липсата на търговски регистър отваря врати за измами.“ 

Невъзможността на регистъра да функционира е в нарушение на правото на ЕС, но това не е всичко. В средата на 2017 г. за директор на Агенцията по вписванията бе непрозрачно назначена Зорница Даскалова, свързана с Делян Пеевски по няколко линии. Повече по темата вече ви разказахме тук. 

“Не мога да дойда” – това е заявил защитникът на Бенчев. Той е призован отново и утре, като говорителят на апелативната прокуратура Йовита Григорова отказа да “изпада в хипотези” докога общинарят от БСП и адвокатът му могат да разиграват прокуратурата и да отлагат повдигането на обвинение, цитираме “Дневник”. Отново в същото издание четем, че издирваният общински съветник от Несебър Пейко Янков се е предал сам в полицията. Янков бе издирван повече от 10 дни като част от бандата на Димитър Желязков.

Мазут изтича от потънал кораб край Созопол. За момента няма установена опасност за живота и здравето на хората. На разположение е кораб на Европейската агенция за морска безопасност, който ще събере изтеклия от резервоарите мазут. Текат преговори за източване на мазута, намиращ се в самия плавателен съд.

МВР ще стане по-ефективно за скромните милион и няколко стотици хиляди отгоре, стана ясно от ведомствения сайт на институцията. Още по темата. 

Вижте, един ден Рилските езера ще се превърнат в блата и тогава нито някой ще играе хора в тях, нито паневритмия, нито…

Публикувахте от Momchil Petrov в Събота, 11 август 2018 г.

 

Какво може да се направи с 50 милиона лева? Да се купят линейки, макар че до момента в страната ни няма кандидат, който да достави линейки с висока проходимост, от каквито се нуждаем. Но за 400 нови линейки ще бъдат отделени 50 млн. лева.

Със седем милиона повече е спечелила съпругата на шефа на Държавния резерв. От поръчки на стойност 57 милиона лева за последните десет години. Охранителната компания “Мултифорс А.С.”, която е на съпругата на председателя на Държавния резерв Станимир Пеев – Магдалена Пеева, има над 100 договора на обща стойност 57,5 млн. лева за десет години. Името на фирмата сега стана актуално покрай нов договор за невъоръжена охрана с Агенцията по заетостта на стойност над 3,2 млн. лева. Пряк конфликт на интереси няма, но фактът е, че съпругата на висш държавен служител има струпване на договори с държавни ведомства и компании. Част от поръчките са с поръчител Министерството на отбраната, а резервът поддържа военните запаси, съобщава разследване на “Капитал”. 

По света – гигантски корупционни скандали разтърсват Аржентина и Перу, а Латинска Америка се сблъсква с вълна от корупционни афери. 

Турските власти разследват хора и социални медии заради финансовата криза, която тресе държавата след встъпването на Ердоган в мандат с почти неограничена власт като президент. Властите вероятно ще предприемат нова серия от масови арести, тъй като според режима хората и социалните медии са заплаха за икономическата сигурност в страната. Според тях над 300 акаунта в социалните мрежи са предизвикали повишение в курса на долара – абсурдно твърдение за кризата, пред която Турция е изправена за пръв път от 2000 г. насам. За факторите, стоящи зад кризата, си говорихме тук. 

Финансовата криза в Турция е сериозна и се влошава с всеки изминал ден. Според финансови експерти тя показва класически признаци на “прегряване”: огромен търговски дефицит, бум на строежите и растящи дългове. Финансовите пазари са притеснени от инфлацията, която се движи с повече 15% на година, а турската лира падна с 45% спрямо долара от началото на годината. Кризата се влошава от отказа на Реджеп Тайип Ердоган да вдигне лихвите, като той използва наскоро придобитите си правомощия, за да наложи волята си над централната банка в страната.

Колаж: Иван Червенков

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.