SHARE

Трагедията с автобусната катастрофа днес разтърси България. В този труден за близките на жертвите, потърпевшите, а и за всички нас като общество момент призоваваме колегите журналисти да си припомнят точка 2.3.3 и точка 2.3.4 от Етичния кодекс на българските медии:

2.3.3. Няма да засилваме мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление, и ще съобщаваме такива информации със съчувствие и сдържаност.

2.3.4  Ще уважаваме желанието на хората да не бъдат безпокоени в скръбта си.

Информацията по официални данни до момента изглежда така: 26 пострадали на възраст между 13 и 74 години,  за които се грижат лекарите в няколко български болници. До момента няма данни да има нужда от кръводаряване, но подсилени екипи за кръводаряване са в готовност да поемат желаещите да дарят кръв. 

На телефони 02 982 51 54 и 0889 94 42 60 близки на пострадалите могат да получат информация за тях.

Междувременно поводите за размисъл са много и те не включват единствено поведението на родни журналисти от големите медии.

Не на потърпевшите граждани, а на властта, която циркулира в сутрешните блокове и телевизиите по какви ли не банални теми, трябва остро и безкомпромисно да бъдат задавани въпросите: Налагат ли автобусните превозвачи на пътниците си да поставят колани, каквато е практиката в Западна Европа? На какъв контрол за безопасност подлежат същите при наличието на 44 автобусни катастрофи за последното десетилетие? Как изглежда националната ни пътна мрежа след години инвестиция в инфраструктура от страна на правителството? Как се контролира и прилага Законът за движение по пътищата? Защо шест месеца след спешно заседание на Борисов мерки за безопасност още няма?

Защото това е истинската роля на медиите. 

14 април е обявен за ден на национален траур. На следващия ден обаче ще се събудим със същите проблеми. А те изглеждат и така:

Петък, 13-ти, 13:13 часа – на главния път София-Варна, на 50 метра преди отбивката за Стражица и Кесарево, връхлитам с…

Публикувахте от Nelko Nachev в 13 април 2018 г.

 

Пренасяме се във Варна, където общината ще налее близо 2 милиона лева в неработеща билетна система в градския транспорт. Системата е един от най-големите провали на местната администрация, като тя не може да бъде въведена в експлоатация поради неадекватна административна дейност. Така жителите на морския град ще продължават да плащат за услуги, които две години по-късно не работят, или работят в “тестов режим”. Целият абсурд, подкрепен с видео, може да видите тук. 

Но пък българската публика може би ще има нов повод за забавление. Предстои да видим нова изложба с истински човешки тела, която идва в София, като припомняме, че по средновековному Светият синод остана възмутен от предишната такава, което доведе до реакция от Европейския съюз и обяснение, че целта на експозицията е абсолютно образователна. Изложбата е била посетена от над милион души по цял свят, а завесата повдигат с интересни кадри колегите от “Дневник”.  

На фона на кризата, която се развива между европейските и атлантическите ни партньори и Русия, българската власт полага неимоверни усилия да убеди Кремъл на чия страна се намира. Президентът Румен Радев отива на посещение в руската столица дни преди Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, на който Радев е патрон. Припомняме, че миналата година по повод празника Путин обяви, че славянската азбука и литература идват от Македония. Щеше да е смешно, ако не беше ужасяващо трагично.

Националната гвардейска част е затруднена да изпълнява задълженията си в официални церемонии и военни ритуали, тъй като няма кадри, нито перспектива за решаване на проблемите в сферата. Службата на гвардейците остава една от най-тежките в армията, а кандидати няма – от години. 

А междувременно в “демократична” Русия, лелеян идеал на българската управляваща класа: след като съдът удовлетвори искането на държавата за ограничение на размяната на съобщения чрез приложението Telegram, основателят заяви, че заплахите за блокиране няма да доведат до нищо. Създателят Павел Дуров продължава да отстоява ценностите на свободата и тайната на личната кореспонденция. Ситуацията ескалира, след като държавата поиска достъп на службите до личната кореспонденция на потребителите, а компанията отказа. Колегите от “Медиапул” публикуваха някои от реакциите на потребителите, както и обзор на ситуацията: 

Мартин Димитров и Асен Агов, част от новото демократично обединение “Демократична България”, заявиха, че опорните точки на ГЕРБ и БСП са едни и същи: “Ако не си с ГЕРБ, значи си с БСП и обратното”. Според тях правителството е направило рязък завой към Москва, същевременно занимавайки обществото с несъществени спорове. Бойко Борисов (ГЕРБ), който не бе видян с дни след отказа си да се солидаризира със западните съюзници; както и Румен Радев (БСП), който отива в Москва преди един от най-светлите български празници, не са съгласни с тази теза, ама въобще.

Новините от света изглеждат така – няма да има бързи резултати от разследването за предполагаемото използване на химическо оръжие в Сирия.

Бившият директор на ФБР Джеймс Коуми нарече президента на САЩ Доналд Тръмп (от когото бе уволнен) “закоравял лъжец”, който търси лоялност от обкръжението си, подобно на мафиот. Мемоарът на бившия директор отклони вниманието на президента, който се съсредоточи над очернянето на Коуми в Туитър и даде шанс на света да си почине за секунда от поредната глупост в 280 знака.

Германия удължава граничния контрол по границата с Австрия, като проверките по трансграничните магистрали и на различни места по границата ще продължат да се извършват. 

Четвъртият мандат на Орбан в Унгария започва с публикуването на “черни списъци” на журналисти и опозиционери, които са въвлечени в конспиративни теории и за които се твърди, че “искат да свалят правителството”. Списъкът бе публикуван в доскоро авторитетния “Фидельо”, който бе купен от приятел на Орбан през декември 2016 г.

Снимка: Reuters 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.