SHARE

ГЕРБ и ВМРО, Николай Бареков и социалистът Николай Неков отказаха да подкрепят стартирането на процедура за налагане на санкции на Унгария.

Унгария стана първата държава членка, обвинена от Европейския парламент в нарушаване на основополагащите правила на ЕС.

Единственият български евродепутат от групата на Европейската народна партия, който е гласувал “за”, е Светослав Малинов (ДСБ).

Бившият премиер Сергей Станишев, Искра Михайлова, Филиз Хюсменова и Илхан Кючук са гласували “за” санкциите.

Това е най-сериозната стъпка, предприемана срещу държава членка по чл. 7 от Договора на ЕС.

Според разпоредбата сега министър-председателят Орбан ще бъде призован да отговаря за действията на правителството пред Европейския съвет.

След това останалите членове на Европейския съвет трябва с единодушие да приемат, че нарушенията в страната продължават. Ако това бъде извършено, то с квалифицирано мнозинство Европейският съвет може да отнеме правото на глас на премиера в Европейския съвет, както и други привилегии.

Навярно няма да се стигне до това, тъй като за единодушие е нужно съюзниците на Орбан – и най-вече Полша, която е заплашена от същата процедура – да се обърнат срещу унгарския премиер.

Въпреки това стъпката е най-ясният сигнал, който европейските институции са отправяли, че действията на Орбан са недопустими и отварят пътя Европейската комисия да ограничи еврофондовете към страната.

По-рано тази година комисията бе категорична, че оттук насетне европейските пари ще бъдат обвързани с върховенството на правото в държавата, която ги приема.

Еврппейският парламент  също така прие силно оспорваната Директива за авторското право. До окончателното одобрение на новия закон обаче пътят е достатъчно дълъг, за да се намерят компромиси.

Еврокомисията пък предложи ЕС да сложи край догодина на сезонната смяна на времето, като предложението е всяка страна да реши дали да остане на лятно време (от 21 март 2019) или на зимно (от 27 октомври 2019).

В България се завихря поредният скандал с продължение – пасажери на софийското летище отново не са минали паспортна проверка при влизане в България (респективно и в ЕС) – този път от Бейрут, Ливан. По мистериозен начин е било “допуснато смесване на пътниците, пристигащи от “трета страна”, с вече проверени заминаващи пътници”, потвърждават от летище София за “Дневник”. Заради подобен пропуск през март т.г. бяха уволнени 13 служители на летището. Със сигурност случаят няма да помогне нито за мечтаното влизане в Шенген, нито ще намали ескалиращото напоследък напрежение около управляващите.

Износът на България отбелязва годишен спад от 2.3% към края на полугодието, движен от слаба търговия със страните извън съюза, докато вътре в общността продажбите на български стоки нарастват с 10.7% от началото на годината, сочат данните на НСИ. Предварителните данни и за юли показват сходна тенденция и така общият експорт е само с около 1% над миналогодишния.

Кабинетът е обсъдил вдигането на заплатите в бюджетния сектор с 10% от следващата година, съобщи министърът на финансите. Според сметките на ведомството това ще струва допълнително 1.1 млрд. лв., или около 1% от БВП. Владислав Горанов обясни, че това е възможно, тъй като до края на август превишението на приходите е близо 2.5 млрд. лв.

Специализираната прокуратура обвини и четвърти човек по казуса около “Винпром Карнобат” и собственика му Миню Стайков.

Прокуратурата поиска отстраняване от длъжност на зам.-министъра на транспорта Ангел Попов от “Обединени патриоти”. Преди около половин година той беше обвинен за извършена от него измама през 2012 г., когато е бил председател на браншова организация.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.