SHARE

България печели 25 милиона евро годишно от т.нар. “златни визи”, като най-много са дадени на руснаци. Богаташите, които си купуват достъп до ЕС през България, са и китайци, пакистанци, египтяни и ливанци.

“Ако имате много пари, които сте придобили по съмнителен начин, осигуряването на нов дом далеч от мястото, откъдето сте крали, не е просто привлекателно, то е разумно”, коментира Наоми Хъртс от “Глобал Уитнес”. По думите й проверките на хората, които са си купили гражданство или разрешително за пребиваване, не са задоволителни и излагат някои страни на рискове от корупция и пране на пари. Още по темата. 

Докато “консерватори” пазят “традиции”, римската фамилна гробница и раннохристянската църква, които попадат в трасето на магистрала “Струма” край село Покровник, ще бъдат преместени, съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура”. Да живее асфалтът, долу историята! 

Докато сме на тема пътища – цената на скоростен път у нас скочи над средната европейска. Прогнозната стойност на скоростния път според нова обществена поръчка е над 16,5 милиона лева, или близо толкова, за колкото се правят пътища в Германия. Повече може да откриете тук.

Междувременно двама мъже, единият от които крещеше “Ку.ви на Бойко”, а другият бе обявил Борисов за мафиот, пуснаха оферта на премиера за коалиция след евроизборите. Ако ви се чете още за това чутовно протягане към властта, преоблечено като пореден политическо-идеологически проект, може да цъкнете тук. 

Европейската комисия настоява занапред спирането на фондове за държава от ЕС, в която върховенството на закона е под заплаха, да бъде предприемано не единодушно, а с квалифицирано мнозинство. Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер заяви, че има широко мнозинство за въвеждането на решения в тази област без единодушие. Повече по тази тема, която ще уплаши управляващите, може да откриете тук. 

Генералната прокуратура в Целе, Германия, съобщи, че обвиненият Красимиров частично е признал деянията си (нападението срещу Виктория Маринова), но не и убийството ѝ. Той освен това твърди, че нито я е изнасилил, нито е откраднал нейни вещи. По информация на сп. “Шпигел” и други германски медии той е признал по време на първия разпит, че заедно с приятел е употребил кокаин и много алкохол, а след това срещнал на брега на Дунав жена, с която влязъл в конфликт и тя го ударила, а той ѝ отвърнал по същия начин, но не можел да си спомни друго. Продължението четете тук. 

“Чува се гласът му, както и гласовете на мъже, които говорят на арабски. Чува се как е разпитван, измъчван и накрая убит.” 

Турските власти са съобщили на правителството на САЩ, че имат аудио- и видеозаписи, които доказват убийството на репортера Джамал Хажокжи след влизането му в консулството на Рияд в Истанбул. Това съобщи Washington Post. Хажокжи е примамен в посолството на 2 октомври т.г. с цел получаване на документи, необходими за предстоящата му сватба. Според настоящата версия, която остава непотвърдена, в посолството той е убит, а тялото му е разчленено.

В сряда вечер от медията съобщиха, че самият принц на Саудитска Арабия Мохамед бин Саламан е поръчал убийството на Хажокжи, който е критик на правителството и е писал за американския Washington Post. Хажокжи бе де факто изгнаник във Вирджиния, САЩ.

Президентът Доналд Тръмп, който е тясно свързан със саудитското правителство, отказва да заеме твърда позиция. Междувременно френското външно министерство поиска от Саудитска Арабия обяснение за изчезването на журналиста. Франция е втората западна държава с остри коментари към Саудитска Арабия в последните часове. По-рано британският външен министър Джереми Хънт предупреди, че “ако тези твърдения са верни, ще има сериозни последици”. Повече по темата. 

Десетки хиляди излязоха в центъра на Барселона на националния празник на Испания в акт на подкрепа за единството на държавата и против сепаратистките лидери на Каталуния. Според общинските власти около 65 000 души са преминали по централния булевард до площад “Каталуния”. Още. 

Четирима българи са сред 246-те кандидати от 64 страни на Франкфуртския панаир на книгата, съобщи 2Буел Вестин, председател на журито на Мемориалната награда “Астрид Линдгрен”. Към номинираните Виктор Самуилов, Юлия Спиридонова и Любен Зидаров се присъедини и писателката Мая Дългъчева. Номинациите от българска страна се правят от фондация “Детски книги”, които цитираме за тази новина. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.