SHARE

Днес колапсът на държавата се въплъщава от три ситуации:

Първата е поредното объркване на Бойко Борисов, че още живее по времето на първия си “университет”. Премиерът, който обяснимо е нервен с оглед на политическата ситуация през последните месеци, заяви, че протестиращите майки на деца с увреждания “не е редно да протестират” и иска “тази тема да ми се маха от главата – и на мен, и на вас”. След това Борисов доказа за n-ти път описаната още през 70-те истина, че в България министрите не подават оставка, а “им подават оставката”. Така премиерът благоволи Бисер Петков да остане министър след натиск от протестиращите, на които бе направен опит да се стовари вината за напускането му.

Втората ситуация е нелепата смърт на двамата пилоти сред пореден инцидент във военната авиация, която се оказа причинена от техническа неизправност, след като катастрофираният хеликоптер Ми-17 е бил ремонтиран преди две години от Русия и по документи е трябвало да лети още 200 часа. Съболезнования на близките на починалите.

Когато флагът паднеБългарската армия се гордее, че в нейната история няма предадено в плен знаме. Дори и след многото…

Публикувахте от Dobromir Videv в 11 юни 2018 г.

И третата е “откритието”, че над осем години Министерският съвет е бил наясно, че компанията “Юлен”, която е концесионер на ски зоната над Банско, е ползвала с две трети по-голяма площ от определената в концесионния договор. 

Обяснено като за 80%, както нарича един депутат за избирателите си, това изглежда така:  властта не толерира и мачка протестиращи (днес майките, довчера – Пирин), след което става ясно, че нарушения, шуробаджанащина, мафиотски сделки и беззаконие е имало с години (Пирин, непрестанното лобиране за руски интереси, когато те не са най-добрата възможност) и накрая това коства не друго, а живота на българите – независимо дали си говорим за децата с увреждания, пилотите или останалата част от обществото, която е потърпевша.

Погребахме ли държавата? Или погребваме само гражданите ѝ?

Що се отнася до “Юлен”, организаторите на протеста настояват след днешните разкрития договорът с концесионера да бъде разтрогнат и концесията да бъде подложена на независим международен одит. Това е искане, което беше представено още в началото на протестите. Прокуратурата може да наложи на държавните институциите да предприемат незабавно мерки по отношение на проблема, подчертават те.  

Всичко това показва едно – след острите критики към България от страна на нейните съюзници и Европа властта трябва да покаже някаква симулация за борба срещу корупцията. Така прокуратурата играе бухалка. Обвинението на дребни играчи за крадене на цигари без бандерол и писма от Цацаров към Борисов обаче няма да бъдат достатъчни. В България корупцията се движи от високите, дори най-високите етажи на властта и докато това не се промени, всичко останало остава сценка, разиграваща се за пред гражданите, която често остава безрезултатна и завършва в забравена прашасала папка нейде из архивите на съда. Докато не минат още осем години и някой не се сети, че нещо не е както трябва.

Само преди седмици Борисов упрекваше, че давал много пари на здравеопазването, а ефект нямало. Е, доказано – НЗОК все се мъчи да стегне колана. Днес НЗОК въведе лимити в лъчелечението, ограничаващо дейността и формиращо дълги списъци на чакащи пациенти. Специалисти заявяват, че това е абсурдна ситуация за хора с ракови заболявания, за чието лечение апаратура вече има. Ограниченията спират достъпа до модерната апаратура, за която бяха инвестирани 160 милиона лева и с които Борисов се хвалеше. Очакваме, че който се хвали еднолично, трябва да поеме отговорността еднолично. Още по темата. 

източник: Mediapool

Страната ни обяви също така, че ще се опита за влезе в банковия съюз на ЕС и чакалнята на еврозоната по едно и също време догодина. За да влезем, България, както вече ни е повтаряно до откат, трябва да има препоръки от Европейската централна банка и Европейската комисия. Страната ни трябва да подобри своето управление, икономика и банки. Линията на министър Горанов досега бе, че страната ще избегне банковия съюз – невъзможно – и ще влезе с него, след като бъде приета в чакалнята – отново невъзможно. Присъединяването към банковия съюз означава мащабен преглед на активите на банковата ни система. Преди да побързате да се радвате – припомняме, че през януари Горанов каза, че ще подадем формална заявка за чакалнята до края на юни. Така че ще го повярваме тогава, когато се случи.

Македония усилено върви към евроинтеграция – премиерът на Гърция и премиерът на Македония Ципрас и Заев се договориха за ново име на страната, което ще бъде затвърдено с договор в края на седмицата. Името е Северна Македония, като споразумението отваря вратата на Скопие към Евросъюза и НАТО. Вижте повече по темата. 

А по света – ето какво се случи на решаващото гласуване за Брекзит днес, което бе ключово за гласуване на главния законопроект за излизането на Великобритания от ЕС.

Правителството на Мей удържа победа с мнозинство от 26 гласа – най-голямото до тук – "финален смислен вот" за #Brexit не…

Публикувахте от Maria Spirova в 12 юни 2018 г.

След яростна атака по западните съюзници на САЩ от Г-7 днес американският президент проведе дългоочакваната среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Сингапур, която завърши с подписване на три декларации и ангажимент за последващи срещи. За срещата ви разказахме тук, а за историята на Северна Корея и нейните обещания да не разработва ядрена програма говорихме тук. 

И накрая, защото имаме нужда и от добри новини – Европа търси 18-годишни младежи, които могат да опознаят Европа чрез карта за пътуване в годината на културното наследство, осигурена от ЕС. Подробности тук. 

Снимка: Иван Червенков

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.