SHARE

Днес ще говорим първо за добрите новини. Добрите новини, които ни позволяват да вземем обратно юздите на обществото и да обърнем посоката на развитие на държавата.

 

Реалистично е България да се присъедини към ERM II и Банковия съюз до една година, но процеса ще бъде оценен след многостранен мониторинг и ще бъдат взети предид усилията на страната за борба с корупцията и съдебната реформа.

Ако бъдат октрити проблеми процесът може да отнеме и по-дълго време.
Европейската централна банка и Европейската комисия специално подчертаха, че ще наблюдават финансовите реформи, но и съдебната реформа и борбата с корупцията.

Подробности. 

Това се случва в момент, в който апаратът ГЕРБ отново се опитва да прехвърли топката за изолацията на България от Шенген, този път на Холандия и Франция. Причината, разбира се, не е това – с корпулентни бизнесмени и медии на африкански нива няма да има еврозона и Шенген. Страната ни трябва да се пребори и с корупцията, преди да бъде допусната на следващи нива.

Друг болезнен казус – мръсният въздух в София, също има шанс за развитие. Жителите на София, които се чувстват увредени от мръсния въздух, могат да се включат в процеса срещу Столичната община до 1 октомври. Това определи съдия Албена Ботева от Софийския градски съд (СГС), след като даде ход на делото, заведено от граждани и неправителствени организации, обединени в “Група за чист въздух”, четем в lex.bg. След протестите по време на поредната задушаваща зима на неизпълнени общински обещания, това е златен шанс за софиянци да се включат в заведения колективен иск, с който ищците искат от съда да установи дали Столичната община бездейства през последните три години по отношение на проблема с мръсния въздух и ако е така, да бъде осъдена да предприеме подходящи мерки за справяне с последиците.

А “корупция има навсякъде.Въпросът е дали освен нея държавното управление има и някакво друго съдържание. У нас почти напълно доминират логиката на плячкосването, джамбазлъкът, клановата окупация на един или друг „приходоизточник”, феодалното парцелиране. Всичко това за краткост наричаме корупция, но в дълбочина става дума за три базови феномена – липсата на пълноценен държавотворен елит, наличието на негово място на организиран и сраснал се с държавната структура криминалитет и общият контекст на антропологически срив, през който преминава обществото ни. Всеки един от тези фактори засилва останалите. Съответно централният политически въпрос е как да пресечем и „обърнем посоката” на тази низходяща спирала, как да стартираме пълноценен процес по държавно строителство, nation building, както се нарича това на английски”, казва един от лидерите на извънпарламентарната опозиция Христо Иванов пред “Култура”. За въпросите трудните отговори и живите надежди относно правовата държава, образованието и дигитализацията може да прочетете повече тук. 

Тази държавна безнадеждност има своите редовни актьори, които кръстосват публичното пространство и служат като лост за изпускане на парата. След като патриотите си стиснаха ръцете за брутално лобистки закон, Валери Симеонов влезе в ролята си на “блуден син” на властта и потвърди тезата на протестиращите срещу него. Политически ход, в който на първо време няма никаква логика, неговата цел е прозрачна – диверсия, популизъм, опит за потушаване на общественото напрежение.

По-важна от политическите пируети Симеонов, за когото това е пореден лобистки ход след проекта за Пирин, е позицията на търговците на горива. Нея публикувахме в пълен вид тук, като силно препоръчваме да се запознаете с нея – защото тя засяга всички ни!

Добро място да споменем, че корупцията и лобизмът носят своите последствия. Евродепутати от различни групи и партии поискаха започването на наказателна процедура срещу България заради Пирин и Кресненското дефиле. Членовете на Европейския парламент подчертават, че Национален парк “Пирин” е от огромно значение на национално, европейско и световно ниво заради вековните си гори и биоразнообразието си. “Въпреки това българското правителство иска да разреши ново строителство и развитие в зоната без необходимата оценка. Това нарушава чл. 6.3 от Директивата за опазване на естествените местообитания (92/43/ЕИО), цитират колегите от “Дневник”, където може да прочетете повече по темата.

Добра новина има и в правосъдието, макар че в днешна правова България всеки лъч надежда се превръща в хазарт. След като бившият съдия от Софийски градски съд Мария Иванова, обвинена в пране на почти милион и половина евро, бе освободена от Стефан Милев, който прекрати и делото срещу Мирослав Боршош, Апелативният съд постанови връщането й в ареста. СГС, в който Милев и Иванова са били колеги, заяви, че няма никакви доказателства по делото. Апелативният съд обаче е на противоположното мнение, на което е и прокуратурата. Още по темата. 

От днес можем да запазим час онлайн в НОИ, както и да си купим транспортни карти в София през мобилен телефон. Тъй като истинската оценка за тези услуги се дава от потребителите, ще следим отблизо дали те достъпно могат да използват новите подобрения.

А сега и лошите новини, които винаги се въртят около едно и също – корупция, куха демокрация, несправедливост, кражби.

Сотир Цацаров. Историята вероятно ще го запомни като най-слабия и подчинен на интереси главен прокурор, който България е имала в новата си история. Днес между него и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов отново избухна конфликт, като Панов иска да бъде подкрепена позиция за случващото се със съдебната чистка в Полша (подробности тук), като напомня, че България си замълча и по повод на позицията на европейските съдии за репресиите в Турция. Цацаров, разбира се, беше против. Последва това изказване.

Суверенитети от всички страни бранете се!Главният прокурор в защита на заплашената от санкции за състоянието на върховенството на правото Полша.

Публикувахте от Terminal 3 в Четвъртък, 12 юли 2018 г.

 

Следващата лоша новина е от София, където гражданското мнение бе напълно пренебрегнато, както и партийните обещания – трамвай номер 6 ще бъде закрит окончателно.

Г-жо Йорданка Фандъкова – Yordanka Fandakova, вие сте лъжкиня, която лиши квартал Лозенец от своя трамвай. Битката ни за…

Публикувахте от Спаси София в Четвъртък, 12 юли 2018 г.

 

Светът днес също се бори със своите добри и лоши новини. Ирландия стана първата държава в света, която ще прехвърли дяловите си участия в сферата на изкопаемите горива. Закон, приет от парламента задължава повече от €300 милиона дяла в областта на въглищата, петрола и природния газ да бъдат продадени. Очаквайте повече по темата скоро в “Терминал 3”.

Собственикът на “Тесла” Елън Мъск се заема с кризата със замърсената вода във Флинт, щата Мичиган, където от години хората се борят със сериозни замърсявания на олово в питейната си вода.

Обзорът на останалите новини от света включва Еманюел Макрон и продължаващите реформи във Франция, завръщането на комунистите във властта в Чехия, както и поредните разкрития за компанията Фейсбук и липсата ѝ на прозрачност към потребителите на платформата.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.