SHARE

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили беше заловен в Киев седмица след като съдът отхвърли обжалването му срещу заповедта за екстрадиране от страната. Саакашвили е суров критик на украинското правителство, а видео показва как той е влачен от ресторант в Киев от група мъже в зелени униформи. Те са заловили Саакашвили, натоварили са го в бял бус и по последна информация е депортиран в Полша. Според неофициални данни става въпрос за гранични полицаи, но до момента украинското вътрешно министерство и силите за сигурност отричат да са част от акцията. Повече може да разберете тук. 
Пловдив ще бъде столица на културата през 2019 г. В момента обаче в центъра на града цари хаос. Миналата седмица собствениците на площад “Централен” заградиха 293 кв. м от площада и поставиха надпис “Частен имот”. Мястото се намира до централната поща, като “Дневник” разказва, че това е ключов парцел, тъй като той може да спре проекта за облагородяване на централния площад. Имотът е реституиран през 1999 г., а общината е правила опити да заведе дело и да оспорва реституирането, но е загубила това дело.  Той е бил реституиран през 1999 г., общината го смята за свой и опитва да си го върне. Площадът трябваше да е готов за откриващата церемония, както обещаваше Тотев, но след поредното отлагане не е ясно дали това ще се случи. Повече четете тук. 

Вицепремиерът Валери Симеонов се захвана с цензура на това какво трябва да бъде показвано и какво – не, на българите по телевизията. И ако смятате, че става дума за шум или за нецензурни жестове, не сте познали. Става въпрос за многократно награждавания в България и чужбина филм “Откраднати очи”, който разказва за т.нар. възродителен процес, по времето на който насилствено са преименувани българските турци вследствие на политики на комунистическия режим. Разказват “Медиапул”. 

Жан-Клод Юнкер е разговарял с германския евродепутат Ска Келер, както и с българските власти. За Юнкер случаят приключва с това, че правителството се разграничава твърдо от позицията на Валери Симеонов. “При демокрацията е важно да уважаваш критичните мнения. Очевидно коалиционният партньор в българското правителство е изнервен заради надигащите се срещу правителството граждани, които се борят за правата си, за законността и опазването на българската природа”, се казва в изявление на Келер. Повече четете тук. 

Според Сдружението на българските зъболекари държавата трябва да финансира напълно дентално лечение на деца, бременни, както и спешните случаи. Според тях отделеното от бюджета дотук е “крайно недостатъчно” и заради това хората търсят помощ едва когато зъбите им са вече за вадене, смятат от съсловната организация. Повече може да прочетете тук. 

Специализираният наказателен съд намали наложената парична гаранция на кмета на Септември Марин Рачев, предаде агенция “Фокус”. Мярката за неотклонение на кмета е намалена от 250 хил. лева на 130 хил. лева с решение на съда от 9 февруари. Решението е окончателно, цитираме “Дневник”.

Министерството на финансите не е дало на Централната избирателна комисия (ЦИК) исканите 50 млн. лв. за осигуряване на машинно гласуване във всички секции на следващите избори, цитираме отново “Дневник”, които разбират за това от статус в социалната мрежа фейсбук на бившия депутат на Реформаторския блок Мартин Димитров. Димитров е завел дело, съвместно с бившите народни представители Петър Славов и Методи Андреев срещу отказа на ЦИК да им предостави информация, искана по Закона за достъп до обществена информация. След като съдът е задължил комисията да отговори на бившите депутати, тя ги е уведомила, че финансовото министерство не ѝ е дало исканите средства.

Защо менторството е полезно, както и защо помощта от по-опитен колега или познат е полезна в личностното развитие, разказват от “Дневник”. 

След като Емил Кошлуков предостави странно извинение, в което заяви, че според него неговата професия е недосегаема, избираме да ви представим една малко по-различна гледна точка, или как София осъмна със средния пръст на програмния директор на БНТ. Вижте тук. 

Южноафрикански лъвове са изяли бракониер, като са оставили само главата му. Той е намерен край националния парк “Крюгер” в Южна Африка, казват местните власти. “Изглежда, че жертвата е бракониерствала в района, когато е бил атакуван и изяден от лъвове”, казва говорител на полицията. Заредена пушка е била открита до тялото. Случаите на бракониерство в района се увеличават през последните години, като костите и други части от телата на лъвовете се използват в традиционната медицина. Повече четете тук .

Снимка: “Ал Джазира” 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.