SHARE

Държавното управление и българската култура не съжителстват добре през последните няколко десетилетия, като за съжаление тази тенденция продължава да бъде валидна и днес. Така властта лишава културната столица на България – Пловдив, от най-популярния ѝ културен фестивал. 

“Нощ”, известен и като Нощта на музеите и галериите, няма да бъде провеждан тази година поради провокациите на кмета Иван Тотев. Управленските решения на кмета на ГЕРБ отблъснаха още две изключително популярни културни събития – One Design Week и One Architecture Week, които няма да се проведат в годината, преди Пловдив официално да поеме щафетата като “Столица на културата 2019”.

Спестявайки ви откровено имбецилните коментари на кмета на Пловдив Иван Тотев, припомняме какво се случи чрез интервюто със създателя и организатора на “Нощ” Веселина Сариева. 

А междувременно българите знаят, че държавата им се топи – вследствие на бедност, слабо управление, корупция, липса на възможности. Днес излязоха и статистически данни, които потвърждават тази тенденция.

Населението на България е намаляло с близо половин милион души за последното десетилетие, като процесите на застаряване продължават. Една пета от българите са над 65 години. Едва шест града в страната имат население над 100 хил. жители. Очаква се след две години страната да намалее под седем милиона. Същевременно в Европа населението е нараснало с 11,5 милиона души, а трите най-големи европейски страни и икономики отчитат положителна тенденция в демографски план за последните 10 години.

За сметка на това работещите в МВР надвишават по брой население на градове като Ловеч и Смолян. Министерството твърди, че има ограничен ресурс, а, от друга страна, един на всеки 66 души работи в МВР. Темата стана важна покрай Закона за частната охранителна дейност, който предвижда частници да пазят цели села и бе посрещнат остро както от критиците, така и от държавните структури.  

На този фон обичайните сделки и схеми продължават необезпокоявани, като не друг, а Първа инвестиционна банка потвърждава иска си да финансира скандалната покупка на ЧЕЗ от “Инерком България” – дружеството, създадено в края на 2017 г. и на теория собственост на доскоро неизвестната Гинка Върбакова. С това признание става ясно, че ПИБ е подвела както държавата, така и обществото, че не е имала ангажимент да финансира дружеството.

Но и “хубави” неща се случват. Русия похвали сервилността на Бойко Борисов за решението му да не застане съвместно с европейските и атлантическите си партньори в прогонването на руски дипломати поради отравянето на двойния агент Сергей Скрипал в Лондон. Да живее българо-съветската дружба между народите!

Анализите на четири лаборатории към Организацията за забрана на химическите оръжия потвърдиха британските заключения за невропаралитичното вещество, използвано миналия месец. 

А Юлия Скрипал отказа помощта на руското посолство, заявявайки, че записите, излъчвани по руската държавна телевизия, не са нито нейни, нито на баща ѝ. 

А правителството назначава генерали без прозрачност и публични мотиви. Неясни критерии за изкачване в йерархията, но това няма значение, тъй като генералите са мълчаливи свидетели на кадровия и технически колапс на армията, разказват колегите от “Медиапул”. Основното въоръжение и оборудване на армията е, разбира се, съветско, а ситуацията на мизерия обрича българския войник на ниско самочувствие. Сигурно и за това армията пада под критичния минимум. И задължителната казарма няма да разреши тези проблеми. Обещано.

И за да не останем съвсем без култура, задаваме си интересен въпрос: превръща ли се българският празник в масовка? И как малките градчета да запазят автентичното си наследство, а не да се надпреварват в състезание по патриотичност? Интересен поглед на Ивайло Дичев. 

Въобще: намаляващо население, задушаване на културата, тъмни сделки, овладени медии, братска Русия – стабилността продължава с пълна сила.

Гласеният за нов държавен секретар на САЩ Майк Помпео призна, че е говорил със специалния прокурор Робърт Мълър относно намесата на Русия в президентските избори на САЩ. Настоящият директор на ЦРУ отговаряше на въпроси за възможно възпрепятстване на правосъдието пред Сената.

Карибски дипломати заклеймяват начина, по който Великобритания третира родени в нейните бивши имперски владения като “нелегални мигранти”. Заради аномалии в законите множество хора не разполагат със здравни права, не могат да работят и са застрашени от депортация, въпреки че са живели в страната в продължение на десетилетия. Става въпрос за територии от Общността на нациите, наричана и Британска общност, на държавите били част от Британската империя.

Днес френският президент Еманюел Макрон затвърди отново намерението си да продължи реформите в страната въпреки протестите. В интервю със значително деликатен тон, в който Макрон не зае остра политическа позиция, той заяви твърдата си убеденост, че либерализирането на железниците и реформата в образователната система са важни стъпки в неговата политика. Според анализатори стратегията на Макрон е да убеди опонентите си, че чува техните аргументи. Блокадите и стачките в страната продължават. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.