SHARE

Руската техника – на която даваме милиони за ремонт на антични самолети – преживя лекичък животозастрашаващ фал.

Космическият кораб “Союз” МС-10 кацна аварийно.

Руската ракета носител, носеща на борда си космическия кораб “Союз” МС-10 с двама астронавти, е претърпяла авария в средата на полета си към Международната космическа станция и се е приземила аварийно на около 600 км от космодрума “Байконур” в Казахстан. Екипажът е добре, гласи официалното съобщение от “Роскосмос”. Проблемът е възникнал при отделянето на първата степен от пилотираната капсула, превозваща американеца Ник Хейг и руснака Алексей Овчинин. От “Роскосмос” са заявили, че започват пълно разследване и че временно замразяват всички пилотирани полети в космоса.

Държавата ще субсидира само православната и мюсюлманската религия

Контролът на държавата върху вероизповеданията ще е засилен, но само две религиозни общности – православни и мюсюлмани – ще получават държавни субсидии, тъй като имат заявени повече вярващи. Това са главните промени в Закона за вероизповеданията, които парламентът гласува на първо четене въпреки силната съпротива на БПЦ, мюсюлманската и други общности, както и на експерти. Всеки има свои забележки към текстовете. Проектът предвижда останалите деноминации да нямат право на държавни субсидии, както и на духовни училища.

Парадоксално, това става поредната законодателна инициатива, която е гласувана единодушно от депутатите с уговорката, че проектите ще бъдат основно преработени в 20-дневния срок между първо и второ четене. През май бяха внесени два законопроекта по темата – единият, подписан от лидерите на трите големи партии Цветан Цветанов (ГЕРБ), Корнелия Нинова (БСП) и Мустафа Карадайъ (ДПС), другият – от групата на “Обединени патриоти”.


Приключи допитването в България за смяната на времето

Четвъртък, 11 октомври, е последният ден, в който може да се гласува в националното допитване за предпочитаното часово време. Гласуването става през сайта на Министерския съвет и продължава до края на работния ден – 17.30 часа. До момента са гласували малко под 15 000 души.

През лятото Европейската комисия проведе допитване в рамките на целия ЕС да се запази ли смяната на зимното и лятното часово време. За премахването й бяха над 80% от гласувалите. В резултат на това ЕК предлага през 2019 г. да се премахне смяната на времето, като междувременно всяка страна да реши дали иска да запази лятното или зимното часово време.

МВФ предупреди, че валутните и търговските войни може да са пагубни за икономиката

Рисковете за световната финансова система са нараснали през изминалата половин година и могат да се увеличат рязко, ако се засили напрежението в нововъзникналите пазарни икономики или се влошат още отношенията в световната търговия, предупреди Международният валутен фонд (МВФ). В момента тече годишната среща на институцията и на Световната банка на индонезийския остров Бали. Управляващият директор на фонда Кристин Лагард, цитирана от Reuters, призова страните да “деескалират” търговските си спорове и да възстановят глобалните търговски правила, вместо да ги отхвърлят.

Ryanair обяви, че от април 2019 г. ще започне полети между София и остров Крит – местното летище Ханя в северозападната част. Полетите ще са два пъти седмично.

Авиокомпанията Singapore Airlines пуска най-дългия пътнически полет в света от Сингапур до Ню Йорк, при който 16 700 км ще бъдат изминати за 18 часа и 45 минути без междинни кацания. Самолетът е с 67 седалки бизнес класа и 94 премиум икономична класа. Еднопосочен билет от Сингапур до Ню Йорк струва 3585 сингапурски долара ($2594) в премиум икономична класа и 7685 сингапурски долара в бизнес класа.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.