SHARE

Китайските власти ангажират 100 души в издирването на Боян Петров

Китайските власти са ангажирали 100 души в издирването на българския алпинист Боян Петров в подножието на хималайския връх Шиша Пангма.

Това обяви в петък на извънредна пресконференция китайският посланик в София Джан Хайджоу.

Около 25-има от участниците в акцията са опитни спасители, които ще бъдат разпределени в общо 3 групи. Те ще бъдат ръководени от известен китайски алпинист. Първата група от 12-има спасители вече е тръгнала от Базовия лагер (5800 м) към Лагер 1 (6400 м).

Както е известно, предишната група, съставена от трима шерпи и трима спасители, която достигна Лагер 1, не откри там Боян Петров.

По думите на посланик Хайджоу, след като достигнат първия лагер, седмина от първата група ще се отправят към Лагер 2 (6800 м), а след това и към Лагер 3 (7300 м). Надеждите са българският алпинист да се намира именно във втория лагер. Подробности. 

Депутатите удължиха срока за подаване на имуществени декларации

Народното събрание удължи в петък срока за подаване на имуществени декларации от висши държавни служители за 2017 г. до 8 юни.

България е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота в ЕС, съобщи Mediapool. 

Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2015 – 2017 г., е 74.8 години, като спрямо предходния период (2014 – 2016 г.) тя се увеличава с 0.1 години, съобщи Националният статистически институт.

България заедно с Латвия и Литва (74.9 години) е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота на населението в Европейския съюз, а с най-висока са Испания (83.5) и Италия (83.4 години).

Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата определя и различната средна продължителност на живота при тези категории население.

Средната продължителност на живота при мъжете е 71.3 години, докато при жените е със 7.1 години по-висока – 78.4 години. За периода между 2007 и 2017 г. увеличението при мъжете е с 2.0 години, а при жените – с 2.1 години.

Средната продължителност на живота на населението в градовете е с 2.8 години по-висока (75.6 години), отколкото на населението в селата (72.8 години).

Шефът на БНТ предпочете “Евровизия” пред делото си за алкохол зад волана

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров не се яви в петък пред Софийския градски съд за първото заседание по делото си за шофиране след употреба на алкохол и така принуди съдия Атанас Атанасов да го отложи за следващата насрочена дата – 4 юли. Официалната причина, изтъкната от подсъдимия, бе, че той бил ангажиран с финала на музикалния конкурс “Евровизия”, който се провежда в Португалия.

Нещо повече – Каменаров дори известил магистратите, че няма да има възможност въобще да стъпи в съда до 20 юли, тъй като в този период щял да бъде зает с поредица от командировки, свързани с уреждането на рекламните права на БНТ по излъчването на Световното първенство по футбол в Русия.

Очаквано, това предизвика възмущението на съдия Атанасов, който записа в протокола, че явяването на Каменаров пред съда по дело от общ характер е основание за освобождаване от служебните му ангажименти в дните, когато се провеждат заседания, а не обратното.

Прокурори оставили дело за грабеж да продължи над 22 години

Дело за въоръжен грабеж в Ихтиман е прекратено, след като е продължило 22 години, 4 месеца и 6 дни. Накрая извършителят не е бил открит и то е прекратено заради изтичане на абсолютната давност, съобщава съдебният инспекторат, който разглежда жалбите на гражданите за бавно правосъдие.

Любопитното в това дело е, че около 13 години след обира прокурорът е наредил активизиране на издирването на извършителя. Така през следващите девет години полицията в Ихтиман периодично е изпращала справки за извършените издирвателни работи. Те не са дали резултат, но активността на полицията по документи е продължавала. Накрая делото е прекратено през юни 2017 г.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.