SHARE

В спомена от държава, наречен България, единствените защитени и единствените осигурени са мутрите и властта. Останалите се оправят както намерят за добре.

Примерът за това днес е изчезването на две дела, свързани с премиера Бойко Борисов, които бяха свалени от интернет страницата на прокуратурата – случаите известни като Мишо Бирата и Чакъра. Припомняме, че става дума за записите, на които се чува как Борисов нарежда на шефа на митниците Ваньо Танов да спре проверка на пивоварната на Михаил Михов- Бирата.

“Хайде, прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не… Защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам – няма да го закачам”, каза тогава Борисов. Проверката по случая се образуваше в зависимост от това дали Борисов е премиер или не. Когато той стана отново министър-председател, държавното обвинение прекрати проверката, припомнят колегите. 

Междувременно социалният министър Бисер Петков, който по думите на протестиращите майки на деца с увреждания подкрепя техните искания, подаде оставка днес. Мотивът е ескалацията на общественото недоволство. Самите протестиращи, както и анализатори посочват, че неговата оставка няма да реши проблемите, тъй като те са изключително комплексни и не са само в неговите компетенции. Те отричат да са искали оставката на министъра. 

“Министърът бил подал оставка! Не сте ли разбрали кой беси и кой коли в тази държава? Плачещият с крокодилски сълзи си е казал думата. Явно скоро ще измисли как да се справи и с нас, непокорните, които сме дръзнали да му разваляме имиджа на европредседателството и сриваме рейтинга му на “най-успешния” управляващ. То и без това по места неговите покорни слуги успешно си вършат работата да ни мачкат и унижават, така че на този трябва някой да му каже, че няма нищо по-страшно от хора, които няма какво да губят и ще му се види тесен светът, ако полудеем. Да заповяда следващата марионетка да видим какво ще лъже и маже. Крайно време е да изметем боклука!”, заявява протестиращ в групата на събитието.

Палатковият лагер на родителите на деца с увреждания. Днес проектозаконът за личната помощ е бил одобрен от всички -…

Публикувахте от Letiashtata Kozzila Erato в 11 юни 2018 г.

 

Бисер Петков подал оставка, да, обаче това, което не знаете, е, че на обяд днес си “стиснахме ръцете” с него. Всъщност министъра ни подкрепя, така че за нас е пълно недоумение защо му резнаха главата, при положение че реално той прие нашия закон. Хорааааа, гадните скапаняци, политиците, свалиха министъра точно когато бяхме почти на един добър финал”, казва друг.

Напомняме, че Борисов плака в ефир, след като за пръв път след години недоволство бил научил с какви трудности се сблъскват подопечните му майки на деца с увреждания. С оглед на случващото се в момента явно сме объркали жанра на изпълнението и то е било сатира, а не трагедия.

Докато паяците плетат своите паяжини, зад които прашасала стои демокрацията, автобусните превозвачи също се готвят за протест. Те се изправят срещу проектозакона за автомобилна камара, който по техни думи е лобистки и създава условия за корупция. Той не търси решения, а задълбочава проблемите, смятат те. Проектът е внесен от депутати от ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля”. В него се предвижда да бъде сформирана една браншова камара в автомобилния транспорт, на която да се възложат и настоящи държавни функции – контрол на дейността, лицензиране и други. 

Докато някои граждани са притеснени за традиционните си ценности, то те пропускат да отчетат, че същите се опазват доста добре от Ахмед Доган. Това е, ако приемем истината, че традиционната българска ценност от около 70 години насам  е да се краде – яко и на едро. Доган влиза в съдружие с бившия концесионер по сметосъбирането Румен Гайтански-Вълка, като в новия им бизнес ще се излеят 2 милиарда лева еврофондове. Както вече казахме – паяжините се множат, паяците си плетат. 

Всичко това показва едно – че съвременната българска кръчмарска политика обича парите, но си играе на безпомощност тогава, когато стане въпрос за реални мерки и реални промени. Светлана Дончева не била гневна на ромите, а на държавата, защото чувствала нейното безсилие да въдвори ред. Пренебрегвайки за момент логичното обяснение за излиянията на Дончева – расизъм и етническо напрежение, което да отвлече вниманието от сриването на държавността – ще се направим на глупави и ще попитаме как съпругата на настоящия вицепремиер, бивш министър по управление на средствата от Европейския съюз, бивш програмен директор за подготовка и управление на проекти по европейски програми – е изключение от “безпомощната държавност”... и защо не почне с тоягата мъжа си, по пътя на логиката, вместо да му дава моркова?

Безпомощната държава, резултат от управлението на същества, на които и чудо не може да помогне, е дълга тема, както е заключила г-жа Дончева след години в кулоарите на властта. Така България отново е на последните места  в ЕС – този път по спазване на основни трудови права. Междувременно заплатата на едни от най-важните за развитието на държавността хора – учителите, почти достигна 500 евро след 10 години членство в ЕС, България, 2018 г. И това е повод за невероятна гордост от страна на Партията майка. За рационално мислещите е поредното напомняне за трагедията.

В такава държава конституцията може спокойно да се нарушава – както с действие, така и с бездействие, както заявиха от Камарата на геодезистите в България. Това се случва, след като някой отново решава да строи на лелеяната българска природа, кухата любов към която печели толкова много избори. По данни на публична информация в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, от която се вижда, че почти цялата територия на няколко поземлени имота в село Лозенец са разположени върху дюни, непосредствено граничещи с морски плаж за природосъобразен туризъм “Корал”. Върху тези имоти е предвидено застрояване.

На такава държава не е особено загрижена за дребните човешки животи – в завода “Миджур”, четири години след взривовете в Горни Лом, при които загинаха 15 души, има опасност от нова трагедия, защото не са взети мерки за безопасното съхранение на взривните материали. Както подчертават колегите от “Медиапул”, след всеки инцидент институциите обещават, че ще вземат мерки… докато трагедията не се повтори отново.

А извън родния абсурд новините от света изглеждат така – Испания подава ръка на стотици бедстващи бежанци, които Италия отказва да приеме. Доналд Тръмп подкрепя идеята за откриване на ресторант “Макдоналдс” в Северна Корея, а съществените и стратегически резултати от срещата се очакват утре. Междувременно у дома Тръмп е жестоко критикуван за изпълненията си на срещата G-7, докато съветниците му изпращат канадския премиер Трюдо в ада. Япония протестира срещу руски проект за подводни кабели, докато криптовалутата Bitcoin изгуби значителна част от стойността си след кибератака.

Снимка: MamaNinja

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.