SHARE

Днес бе ден на изненади.

Управляващите без предварителен анонс решиха да дадат половин милиард лева на непрозрачната държавна компания ДКК за ремонт на язовири.

Също изненадващо в Народното събрание приеха проекта за търговия с горива, който ползва “Лукойл” и убива малкото конкуренция на пазара.

Също управляващите решиха да вдигат акциза на нагреваемите “бездимни” цигари, така че все пак ставката да се вдигне поетапно, като за начало стигне 40% от тази на обикновените цигари (при 26% сега).

Междувременно Тръмп реши рязко да смени темата, но не и целта – да критикува НАТО – като обвини Германия, че е “пленник на Русия”.

По време на работната среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг президентът на САЩ обвини Берлин, че е “пленник на Русия” заради изграждането на газопровода “Северен поток 2”.

Това е факт, но атаката далеч не цели да промени нагласите в Германия.

„Тръмп, обвинявайки Германия, че е „заловена“ от Русия, е класическо прожектиране. Хубаво криещо факта, че той всъщност е заловеният от Русия и си прави извинение за срещата с Путин“, написа  Ан Апълбаум, колумнист на Washington Post, в туитър.

Опозиционерът на Путин и шахматистът Гари Каспаров също не остана длъжен на американския президент:

„Руското влияние в Германия чрез тръбата е лошо, но руското влияние в Белия дом по телефона е още по-лошо. Единството и стратегията изискват да се борим с него, а не да атакуваме демократичните си съюзници.” Подробности четете тук. 

Междувременно търговската война между САЩ и Китай става все по-голяма

Администрацията на Тръмп публикува списък с китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, върху които да бъде наложено 10% мито. Митата могат да влязат в сила най-рано през септември и ще ударят по един от ключовите планове на Китай за доминация в земеделски сектори.

Пекин обеща да отговори, но не даде подробности отвъд това, че контрамерките ще са “всеобхватни”. 

Екотаксата за новите автомобили ще бъде намалена с 10% и ще стане 125 лева, за тези на до 5 години сумата остава без промяна – 194 лева, а за над 5-годишни коли се увеличава с между 12 и 13% в зависимост от възрастта, като сумите ще варират между 290 и 310 лева, реши кабинетът. 

Гърция ще изгони двама руски дипломати и ще забрани на двама други да влизат в страната. В неочакван ход гръцкото правителство предприе действия срещу четирима руски дипломати за намеса във вътрешните работи на Атина, подкупи на държавни служители, шпионаж и влияние върху политиката чрез православната църква и намеса в спора за името на (Северна) Македония, съобщи гръцкият официоз „Катимерини“. Подробности четете тук. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.