SHARE

Водещите новини днес звучат така:

България е на последно място по върховенство на закона в ЕС.

При премиера, който не подкрепи Великобритания по случая за отравянето на Скрипал с “Новичок” , защото нямало достатъчно доказателства, че има намеса на Русия, се състоя среща за отравянето на Гебрев с “Новичок” , което евентуално има връзка с отравянето на Скрипал. Тя завърши с извода, че Гебрев не е отровен с “Новичок” , а с рукола, нито отравянето му има връзка с отравянето на Скрипал. Изненадани?

Тук е моментът да припомним отново първата новина: България е на последно място по върховенство на закона в ЕС.

Единственият, който разбива отчаянието в този момент, отново е председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той е внесъл в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу шефа на Апелативния спецсъд Георги Ушев заради две дисциплинарни нарушения по делото “Иванчев” – накърнил е престижа на съдебната власт и не е изпълнил служебните си задължения. В предложението се посочва, че извън кръга на своите служебни правомощия като председател на по-горестоящ съд Ушев е дал устно разпореждане на съдия от по-долустоящ съд да извърши фактически и правни действия по посоченото дело, които не съответстват на нормативни разпоредби, нито на установена съдебна практика.

Отново да припомним първата новина: България е на последно място по върховенство на закона в ЕС.

Германия и Франция обмислят да постигнат общ компромис, като подкрепят Лаура Кьовеши за поста главен прокурор на ЕС, въпреки че имат свои кандидати в шортлистата от трима.

Антиевропейските партии са напът да спечелят онази една трета от местата в Европейския парламент, която им е необходима, за да възпрепятстват дейностите, да подкопаят сигурността и отбраната на Европа и да сеят раздор, който може постепенно да разруши ЕС. Това показва анализ на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП).

За това предупреждава и Джордж Сорос в свое знаково послание от днес, което сам е озаглавил: “Европа, моля, събуди се”. Като един истински визионер той очертава основните проблеми пред ЕС днес – простичко и на разбираем език, така че никой да не пропусне мащабите на истинската опасност. Ето кратка част:

“Трудно е да се види как проевропейските партии могат да излязат победители от изборите през май, освен ако не поставят интересите на Европа пред своите собствени. Все още може да се направи опит за запазване на ЕС, за да се промени той радикално. Но това би наложило промяна в сърцето на ЕС. Сегашното ръководство напомня на Политбюро, когато Съветският съюз се разпадна – продължава да дава указания, сякаш все още са актуални.

За съжаление, антиевропейските сили ще имат конкурентно предимство при гласуването. Има няколко причини за това, включително остарялата партийна система, която преобладава в повечето европейски страни, практическата невъзможност за промяна на договора и липсата на правни инструменти за дисциплиниране на държавите членки, които нарушават принципите, на които е основан Европейският съюз.

Когато става въпрос за трансевропейски съюзи, ситуацията е още по-лоша. Ако националните политически партии поне имат някакви здрави корени от миналото, то трансевропейските политически съюзи са изцяло изградени от личните интереси на партийните лидери. Европейската народна партия (ЕНП) е най-лошият пример. ЕНП е почти изцяло лишена от принципи, както се вижда от желанието й да позволи продължаването на членството на партията на унгарския премиер Виктор Орбан – ФИДЕС, за да запази мнозинството си и да контролира разпределението на най-добрите работни места в ЕС. В сравнение с това антиевропейските сили могат да изглеждат дори добре: те поне имат някакви принципи, дори и да са омразни.”

Както е видно, и Джордж Сорос поставя въпросите за върховенството на закона в ЕС сред приоритетите… Не само днес. От това зависи много – самото оцеляване на съюза.

SHARE
Ивет Добромирова, експерт по публични комуникации, с дългогодишна кариера като журналист в БНТ.