SHARE

“Руският посланик в Русия” Бойко Коцев ще става “руски банкер в Русия”.

Правителството одобри  кандидатурата на сегашния български посланик в Москва Бойко Коцев за член на Управителния съвет на Международната банка за икономическо сътрудничество.

“Представителят на България ще участва в оперативната дейност и управлението на банката и ще отстоява финансово-икономическите интереси на страната ни”, посочват от Министерския съвет. Коя страна?

Очаква се съвсем скоро Коцев да бъде заменен като посланик в Москва от секретаря по външна политика на президента Румен Радев – Атанас Кръстин. Подробности. 

И днес избяга затворник – новият “Граф Монте Кристо” бе 42-годишният Георги Танчев от Пловдивския затвор, където е бил осъден да излежи една година за притежание на наркотици.

Явно въпреки неуморните усилия на Цецка Цачева и Валентин Радев “за съжаление” отново имаме беглец. Още по темата. 

 “Демократична България”, новото обединение на “Да, България”, ДСБ и “Зелените”, ще представи при обявяването си в четвъртък експертен екип, който ще разработва алтернативни управленски политики. Трите извънпарламентарни партии планират коалиция за следващите избори и съюзът остава отворен за присъединяване на други формации.

“Демократична България” е безалтернативен проект, който единствен предлага европейско развитие, амбиция за реформи и борба със статуквото. Това е единствения проект, който вижда бъдещето на страната ни по различен начин – на развита, модерна, западна страна и единствените, които предлагат решения пред сериозните проблеми на България в областта на корупцията, овладяването на медиите и развиване на икономическия ни потенциал.

Всичко това обаче, както е огромен позитив, така е и капан. “Демократична България” има своя твърд електорат – от едни от най-информираните и политически активни избиратели, както и от онези, за които изборите са цивилизационен избор между Изток и Запад, минало и бъдеще, статукво и реформи.

Същевременно – както често на минали избори сме се убеждавали – този им твърд и активен електорат създава илюзията, че изборната стратегия на партиите е успешна. Че посланията им достигат до населението на страната, че пропагандата на Пеевските медии е успешно оборена.

Тази имагинерна сигурност също често води до това “демократичните” партии да загубят перспектива къде реално са те.

Още по темата четете в редакционния коментар “Нова надежда?” на “Терминал 3“.

Правителството и президентът готвят тази година сериозни промени по върховете на армията. В сряда Министерският съвет предложи на държавния глава Румен Радев да подпише укази за първата вълна нови назначения, а до края на годината се очакват още.

На първо време ще бъдат произведени петима нови генерали, ще бъде сменен директорът на военното разузнаване, зам.-началникът на отбраната и ще бъде назначен съветник на президента по военна сигурност. Още по темата в Mediapool. 

С последен транш от 14 млн. лева от държавата ВМА окончателно се освободи от дългове. Правителството отпусна нови 14 млн. лв. на Военномедицинска академия. С тях болницата окончателно ще покрие цесиите, които имаше към Българската банка за развитие.

Хиляди хора с увреждания излязоха  на протест пред Министерския съвет с искане за справедлива реформа в ТЕЛК. Премиерът Бойко Борисов, който преди ден разпореди изтегляне на наредбата за медицинската експертиза, която е част от подготвяната реформа в ТЕЛК, обяви в сряда, че целта на промените не е да бъдат ощетени хората с увреждания, а да бъде пренасочен ресурс от фалшиви решения към реално нуждаещите се. От думите на социалния министър Бисер Петков пък се разбра, че предстои да се уточни дали реформата ще продължи по вече изготвената концепция, срещу която хората протестират, или ще се премине към изготвянето на изцяло нова. Още по темата. 

Извинения. Заекване. Несигурност. И костюм вместо обичайната тениска. И един много по-скромен Марк Зукърбърг, лице в лице с острите въпроси на някои от сенаторите на САЩ. Множество международни журналисти, включително работилите по разследването на „Кеймбридж Аналитика“, разкритикуваха сенаторите за недостатъчно агресивни въпроси. Изслушването продължава и днес. Акцентите. 

 И за финал – новата туитър тирада на президента на САЩ.

От сутринта Доналд Тръмп:

1) Се закани на Путин с ракетни бомбардировки по Сирия.

2) Каза, че иска да са приятели с Путин и да помогне на руската икономика.

3) Обвини за лошите отношения с Русия факта, че го разследват за връзки с Русия.

Междувременно оставките по върховете на американската политика продължават да валят, като днес третият човек в държавата – председателят на камарата на представителите Пол Райън, обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат, но възнамерява да изпълни настоящия си до началото на 2019 г.

Съветниците на президента се притесняват, че той всеки момент може да уволни разследващия го специален прокурор Робърт Мълър, с което да предизвика конституционна криза.

 

Още по темата. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.